current views are: 12

17 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση04:33

Παρέλυσε η χώρα στο πέρασμα της «Μέδουσας»: Προβλήματα παντού – «Βροχή» οι κεραυνοί – Πού θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

Χειμώνας στην… καρδιά του καλοκαιριού

Δημοσίευση 04:33’

Χειμώνας στην… καρδιά του καλοκαιριού

Από Ιούλιο… Δεκέμβρη. Χειμωνιάτικο σκηνικό στήθηκε σε όλη τη χώρα τις τελευταίες ώρες, με το πέρασμα της «Μέδουσας» να πλήττει σχεδόν όλες τις περιοχές. Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, πτώση της θερμοκρασίας μέχρι και… χιόνι, άφησαν τα σημάδια τους…

Ζημιές σε δέντρα με αρκετά σπασμένα κλαδιά είχαμε στο Αντίρριο. Είναι δύσκολο να δει κανείς την πραγματική εικόνα μέσα στη νύχτα η οποία θα αποκαλυφθεί με το πρώτο φως της μέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του Nafpaktia news.

Δυνατό μπουρίνι συνοδευόμενο από χαλαζόπτωση, έπληξε το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων προκαλώντας ζημιές σε καλλιέργειες, στο Ζωτικό. 

Όπως αναφέρει το epirus-tv-news.gr, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου με τα σοβαρότερα όμως προβλήματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Μέτσοβο.

Από τη σφοδρή χαλαζόπτωση, άσπρισαν οι στέγες και οι κήποι των σπιτιών, με τους κατοίκους να βρίσκονται αντιμέτωποι με ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειές τους, ενώ σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και σε αρκετούς δρόμους μέσα στο χωριό. 

Όπως αναφέρει το epirus-tv-news.gr, σφοδρές καταιγίδες και έντονες χαλαζοπτώσεις έπληξαν και τα ορεινά του νομού Ιωαννίνων, τμήμα της περιοχής του Ζαγορίου και της Λάκκας Σουλίου με τα σοβαρότερα όμως προβλήματα να έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Μέτσοβο.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή. Κύριο χαρακτηριστικό των ακραίων καιρικών φαινομένων ήταν η έντονη βροχόπτωση, η συνεχής πτώση κεραυνών αλλά και χαλαζόπτωση. 

Λόγω των κεραυνών εκδηλώθηκαν πυρκαγιές στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας, στον Κρίνο και στην Λακκόπετρα της δυτικής Αχαΐας και στην Σπαρτιά του δήμου Ερυμάνθου. Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής ήταν άμεση, αλλά λόγω των καταιγίδων που ακολούθησαν, οι φωτιές έσβησαν γρήγορα.

Ακόμη, η Πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων από υπόγεια στην Πάτρα και στην Κάτω Αχαΐα, καθώς επίσης και μία κλήση για πτώση δέντρου.

Προβλήματα υπήρξαν και στο επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή της Χαλανδρίτσας όπου λόγω της κακοκαιρίας σημειώθηκαν κατολισθήσεις. Πυροσβεστική Υπηρεσία, αστυνομία και πολιτικός σχεδιασμός εκτάκτου ανάγκης της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν τεθεί σε επιφυλακή. 

Η ισχυρή χαλαζόπτωση και οι κατολισθήσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία δημιούργησαν προβλήματα σε πολλά σημεία του δρόμου Χαλάστρας – Καλαβρύτων

Την ίδια στιγμή, υποχώρησε μεγάλη τζαμαρία του κλειστού κολυμβητηρίου ΠΕΠΑΝΟΣ στην Πάτρα την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης.

Η μεγάλη κατασκευή με σίδερα και τζάμια, κατέρρευσε στην πίσω πλευρά των εγκαταστάσεων, εκεί που βρίσκεται η βοηθητική πισίνα και γίνονται οι καταδύσεις.

Όπως είπε στο tempo24.gr ο πρόεδρος του ΠΕΑΚ Νίκος Κανελάκης ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς άνθρωπος παρά μόνο δύο αυτοκίνητα έχουν υποστεί υλικές ζημιές όταν το κομμάτι που αποκολλήθηκε έπεσε πάνω στα οχήματα. Όπως είπε ο κ. Κανελλάκης, λόγω της κακοκαιρίας, κάποια στιγμή ένα ισχυρό ρεύμα αέρα δημιούργησε δυνατό ρεύμα “χτύπησε” τις εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα να υποχωρήσει μεγάλη τζαμαρία. Το Πρωτάθλημα όπως τόνισε ο κ. Κανελλάκης διεξάγεται κανονικά, ενώ στο χώρο κλήθηκε και η Αστυνομία.

Καλοκαιρινό μπουρίνι έπληξε το μεσημέρι το Αγρίνιο και τις γύρω περιοχές, μετατρέποντας στο σκηνικό σε φθινοπωρινό.

Συγκεκριμένα, στο Αγρίνιο και γενικότερα στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας επιβεβαιώθηκε πλήρως η πρόγνωση της ΕΜΥ. Για περίπου 30 λεπτά υπήρξε έντονη βροχόπτωση, η οποία σε ορισμένες περιοχές συνοδεύτηκε από χαλάζι και ισχυρούς ανέμους.

Μικροπροβλήματα προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση η οποία έπληξε τη Θεσσαλονίκη το μεσημέρι της Κυριακής.

Η κακοκαιρία προκάλεσε συσσώρευση υδάτων σε γήπεδο στην περιοχή της Τριανδρίας, με το νερό εν συνεχεία να πλημμυρίζει τμήμα του οδοστρώματος.

Σε ορισμένες περιοχές, στις Σέρρες, όπως το Χριστός αλλά και στην Αναγέννηση, τα προβλήματα ήταν πολύ έντονα. Αυλές σπιτιών, δρόμοι και χωράφια μετατράπηκαν σε λίμνη με τις ζημιές που έχουν προκληθεί να είναι τεράστιες.

Μεγάλες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν χθες και στην Πτολεμαΐδα. Με το φως της ημέρας αποκαλύφθηκαν τα σημάδια καταστροφής που άφησε πίσω της η χθεσινή έντονη βροχόπτωση.

 Υπόγεια πλημμύρισαν, δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, ενώ δέντρα έπεσαν από τους ισχυρούς ανέμους. Η πυροσβεστική δέχθηκε κατά τις βραδινές ώρες 42 κλήσεις για άντληση υδάτων και τέσσερις κλήσεις για κοπές δέντρων. 

Ισχυρή βροχόπτωση έπληξε το απόγευμα της Κυριακής και  την πόλη της Λάρισας.

Χωρίς ρεύμα ή με χαμηλή τάση ρεύματος έμειναν περιοχές στη Λάρισα όπως η συνοικία της Χαραυγής και επί της Ηρώων Πολυτεχνείου, λόγω της κακοκαιρίας.

Αντίστοιχα προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε χωριά έξω από τη Λάρισα και προς την περιοχή του Τυρνάβου.

Δέκα μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων βρίσκονται σε εγρήγορση και αντιμετωπίζουν τα όχι μέχρι τώρα έντονα προβλήματα καταπτώσεων που έχουν σημειωθεί στον ορεινό όγκο του νομού Τρικάλων, από τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές. Επίσης η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων συνιστά στους οδηγούς να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Την Δευτέρα αναμένονται τα ισχυρότερα φαινόμενα του διημέρου, κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Χαλκιδικής, των νησιών του Βορείου Αιγαίου, της Θεσσαλίας, των Σποράδων καθώς και σε περιοχές της Δυτικής Στερεάς. Την Δευτέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για εκδήλωση καταιγίδων και στην Αττική.

Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ για τη Δευτέρα

Μακεδονία, Θράκη 

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 
Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ στα δυτικά. 
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Νησιά Ιονίου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος 

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα βόρεια. 
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ . 
Θερμοκρασία: από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. στην Ηπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος 

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. 
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Κυκλάδες, Κρήτη 

Καιρός: λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές στα βορειότερα νησιά των Κυκλάδων. 
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου. 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα 

Καιρός: στα νησιά του ανατολικοί Αιγαίου λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. 
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια 7 με 8 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. 

Αττική 

Καιρός: νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. 
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. 

Θεσσαλονίκη 

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινόμενων από το βράδυ. 
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. 
Θερμοκρασία: από 18 έως 25 βαθμούς Κελσ

 


σχετικα αρθρα