current views are: 8

18 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση08:19

Καρέ – καρέ τα επεισόδια στην Ερμού στο ξέσπασμα οργής για την Ηριάννα

Έγιναν 14 προσαγωγές – Ελεύθεροι οι 13

Δημοσίευση 08:19’

Έγιναν 14 προσαγωγές – Ελεύθεροι οι 13

Ξεχείλισε η οργή το βράδυ της Δευτέρας, στον εμπορικότερο δρόμο στο κέντρο της Αθήνας, την Ερμού, όπου ομάδα αντιεξουσιαστών τα έκαναν… ρημαδιό, σε ένα ξέσπασμα οργής, ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας Β.Λ.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο, νεαροί αντιεξουσιαστές σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους από την Ερμού, σπάζοντας τις βιτρίνες των καταστημάτων με ό,τι βρουν, όπως καδρόνια και πέτρες.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 14 προσαγωγές, ωστόσο μόνο ένα άτομο τέθηκε υπό κράτηση για μικροποσότητα ναρκωτικών, ενώ οι υπόλοιποι 13 αφέθηκαν ελεύθεροι.

Στις 21:00 το βράδυ της Δευτέρας από το Μοναστηράκι, ομάδα 100 ατόμων άρχισε να πετά καπνογόνα και φωτοβολίδες κατά αστυνομικών. 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην Ερμού όπου και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στην πρόσοψη καταστημάτων, ενώ λίγη ώρα αργότερα τράπηκαν σε φυγή μετά την παρέμβαση της αστυνομίας, επιστρέφοντας στο Μοναστηράκι. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι νεαροί επιτέθηκαν σε έναν φύλακα του μετρό στο Μοναστηράκι, με την κατάστασή του ωστόσο να παραμένει άγνωστη μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί η επίθεση με πέτρες στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων, καθώς και τα επεισόδια στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, έξω από το Εφετείο, στο άκουσμα της απόφασης των δικαστών κατά της αποφυλάκισης της Ηριάννας.

Γ. Καμίνης: Κάποιοι επιτίθενται μεθοδευμένα

Για μεθοδευμένη επίθεση κάνει λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια στην οδό Ερμού, μετά τη συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Ηριάννα. 

«Τον τελευταίο καιρό ζούμε μια συστηματική και μελετημένη επίθεση απέναντι στην οικονομική ζωή της πόλης και ειδικότερα του κέντρου. Υπάρχουν κάποιοι που μεθοδευμένα επιτίθενται στην οικονομική αναζωογόνηση της περιοχής γιατί ξέρουν ότι όσο ανεβαίνει το κέντρο, αυτό αντανακλά σε ολόκληρη την πόλη και αυτό θέλουν να το σταματήσουν», ανέφερε. 

Ο δήμαρχος Αθηναίων σχολίασε, «είτε μιλάμε για τους τραμπούκους, που έρχονται τις Κυριακές και εμποδίζουν τους καταστηματάρχες να ανοίξουν, είτε μιλάμε για τους άλλους με τις βαριοπούλες, μιλάμε για δυο διαφορετικές εκδοχές του ίδιου φαινομένου που εντάσσονται όμως στην ίδια στρατηγική».

Στ. Κοντονής: Δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση για την Ηριάννα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής από το βήμα της Βουλής σήμερα χαρακτήρισε απαράδεκτες και καταδικαστέες τις αντιδράσεις εντός του δικαστηρίου από αλληλέγγυους με αφορμή την απόφαση της Δικαιοσύνης​ για τη μη αποφυλάκιση της Ηριάννας.

Ο υπουργός δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για την απόφαση υπογραμμίζοντας πως υπάρχει περιθώριο επανεξέτασης της υπόθεσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και σταθμά», είπε αρχικά ο υπουργός και σημείωσε: «είναι περίεργο ότι ορισμένοι που έχουν καταδικαστεί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης για εμπόριο ναρκωτικών μπορούν να έχουν αναστολή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και σε άλλες τέτοιο ευεργέτημα δεν μπορεί να δοθεί».

Παράλληλα σημείωσε πως οι ενέργειες που έλαβαν χώρα μετά την έκδοση της απόφασης, με τις βιαιοπραγίες και τις λεκτικές επιθέσεις κατά των δικαστών που συγκρότησαν την σύνθεση δικαστηρίου είναι «απαράδεκτες και καταδικαστέες». «Όχι γιατί δυσφημούν τη προσπάθεια της κοπέλας αλλά και γιατί πάνω απ’ όλα οι δικαστές είναι άνθρωποι και κάνουν λάθος. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης που θα κριθεί από το ίδιο δικαστήριο προφανώς με άλλη σύνθεση».

Ο κ. Κοντονής πρόσθεσε πως δεν «μπορούμε να μη καταδικάσουμε τέτοια γεγονότα που στρέφονται κατά των δικαστών».

Από την άλλη μεριά  ο Βασίλης Κεγκέρογλου της ΔΗΣΥ, δήλωσε πως υπάρχει δυνατότητα νέου αιτήματος προκειμένου να ζητηθεί η δυνατότητα έκδοσης νέας απόφασης για την αποφυλάκιση της συγκεκριμένης φυλακισμένης. « Αυτό είναι μια ασφαλιστική δικλίδα του συστήματος που έχουμε. Πιστεύω και γω ότι δεν πρέπει η αντίδραση στις δικαστικές αποφάσεις να είναι αυτή που υπήρξε μετά την απόφαση του δικαστηρίου», κατέληξε.

«Όχι» κατά πλειοψηφία από τους δικαστές

Τη Δευτέρα οι δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας απέρριψαν κατά πλειοψηφία την αίτηση αναστολής εκτέλεσης ποινής που είχε καταθέσει η Ηριάννα Β.Λ. και ο συγκατηγορούμενός της.

Τρία μέλη του δικαστηρίου ψήφισαν αρνητικά στο αίτημα των κατηγορουμένων, ενώ αντίθετα δύο συνάδελφοί τους είχαν την άποψη ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Το συγκεντρωμένο πλήθος που είχε φτάσει από νωρίς στα δικαστήρια για να δηλώσει τη συμπαράστασή του στους κατηγορούμενους αντέδρασε φωνάζοντας συνθήματα όπως «ο Τσοχατζοπουλος είναι έξω! Όλους τους αφήνετε και δυο παιδιά να μείνουν μέσα!».

Νωρίτερα, αρνητική ήταν και η εισαγγελική πρόταση. Κατά τον εισαγγελέα, η 29χρονη εάν αφεθεί ελεύθερη είναι πολύ πιθανόν να τελέσει νέα όμοια αδικήματα. Επίσης κατά τον εισαγγελικό λειτουργό, η διδακτορική διατριβή της Ηριάννας βρίσκεται στην πρώτη φάση της και άρα σε όχι τόσο σημαντικό στάδιο που να συντρέχει υπέρμετρη βλάβη. Παραδέχθηκε όμως ότι με τον εγκλεισμό της βλάπτεται η ενασχόληση της με την διδασκαλία.

Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας και για τον 33χρονο συγκατηγορούμενο της Ηριάννας, ο οποίος έχει καταδικαστεί για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και υπέβαλε επίσης αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του για λόγους υγείας.

Όπως είπε η 29χρονη στους δικαστές του Πενταμελούς Εφετείου:

«Η μισή μου ζωή είναι η ακαδημαϊκή μου καριέρα και η άλλη μισή η εργασία μου. Διδάσκω και στο διδασκαλείο και στους πρόσφυγες. Εργάζομαι για το e-learning, ενώ είμαι εκπαιδεύτρια σε ξένους φοιτητές για εξ αποστάσεως εκμάθηση ελληνικών. Ήμουν έτοιμη να συνεχίσω να κατακτώ πράγματα, ώσπου όλα κόπηκαν. Λίγο πριν από την καταδίκη μου ήμουν έτοιμη να καταθέσω ένα πρόγραμμα για παιδιά. Ένα όνειρο που είχα από 19 χρόνων. Την 1η Ιουνίου μου στερήθηκε η ακαδημαϊκή μου διαδρομή, η εργασία μου, οι φίλοι μου, η οικογένεια. Η απουσία μου από αυτήν την τάξη είναι σαν να μου στερούν 6 χρόνια μεταπτυχιακά. Είχα βεβαιότητα για την αθώωση μου, ήξερα ποια είναι η αλήθεια, και ξαφνικά όλα χάθηκαν. Αισθάνθηκα προσβεβλημένη».

 


σχετικα αρθρα