Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου, Μιχάλης Τεζάρης

Περισσότερα από 50 καταστήματα στον πιο εμπορικό δρόμο της χώρας, την Ερμού, έχουν πληγεί από την οργή των νεαρών, οι οποίοι το βράδυ της Δευτέρας τα έκαναν κυριολεκτικά «γυαλιά-καρφιά», ύστερα από την απόφαση του δικαστηρίου να απορρίψει το αίτημα αποφυλάκισης της Ηριάννας Β.Λ.

Αργά το μεσημέρι άρχισε και επίσημα η καταγραφή των ζημιών, προκειμένου να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες.

Οι έμποροι της Αθήνας δηλώνουν απροστάτευτοι, κατηγορώντας τους αρμόδιους φορείς για παντελή έλλειψη πρόνοιας, προκειμένου να αποκατασταθεί οριστικά το κλίμα ασφάλειας στο κέντρο της πρωτεύουσας.

«Οι αγωνιώδεις προσπάθειες όλων των φορέων της πόλης, για σταδιακή αποκατάσταση του κλίματος ασφαλείας, τελικά έπεσαν στο κενό. Παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις μας, καμιά πρόνοια δεν φαίνεται να λαμβάνουν οι αρμόδιοι φορείς, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται κυριολεκτικά περιουσίες συναδέλφων εμπόρων, οι οποίοι έχουν φτάσει πλέον σε απόγνωση και αγωνιούν κάθε φορά που αναγγέλλονται πορείες και εκδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας», δηλώνει στο newpost.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, ο οποίος απευθύνει δραματική έκκληση στην Πολιτεία «να πάρει επιτέλους τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τόσο της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, όσο και της περιουσίας τους. 

«Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και των εκπτώσεων, το κόστος που καταγράφεται  αφορά αφ’ ενός τις υλικές ζημιές που είναι σοβαρές, αφ’ ετέρου την απώλεια της εμπορικής κίνησης καθώς και την αποκαρδιωτική εικόνα του εμπορικού κέντρου, που προβάλλεται στους πολυπληθείς ξένους επισκέπτες της πόλης», προσθέτει ο κ. Καφούνης.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, έκανε λόγο για 67 καταστήματα τα οποία έχουν υποστεί σοβαρότατες ζημιές.

«Είναι συγκοινωνούντα δοχεία οι τραμπούκοι που δεν αφήνουν τα καταστήματα να δουλέψουν τις Κυριακές και αυτοί με τις βαριοπούλες που προκάλεσαν τις καταστροφές», είπε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» και πρόσθεσε πως «κάποιοι θέλουν να πλήξουν την εμπορική κίνηση, γιατί αν αυτό το πετύχουν θα γονατίσουν το κέντρο της πόλης».

Τέλος, είπε πως συμμερίζεται την απόγνωση των καταστηματαρχών επιρρίπτοντας ευθύνες και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σαράντα λεπτά αδράνειας και αναρχίας στο κέντρο της πόλης

Άπραγοι επί σαράντα ολόκληρα λεπτά παρέμεναν οι αστυνομικοί που κλήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το βράδυ της Δευτέρας, πρόκειμενου να συμμετάσχουν στα μέτρα τάξης και να επιβάλλουν την τάξη στην οδό Ερμού.

Συμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, οι αστυνομικοί ζητούσαν από το κέντρο επιχειρήσεων να επέμβουν αλλά δεν λάμβαναν απάντηση! 

Μάλιστα, τους μετέφεραν τα όσα τεκταίνονταν στο σημείο και το μεσημέρι μόνο που τους έλεγαν ήταν «να τηρήσουν αμυντική στάση».

Πολλοί ήταν οι αστυνομικοί, οι οποίοι θέλησαν να ενεργήσουν αυτοβούλως, καθώς βρέθηκαν μπροστά σε πολίτες που τους καλούσαν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις.

Όταν πλέον επιχείρησαν ο κυρίως όγκος των συγκεντρωμένων είχε διαλυθεί, εξού και οι 14 που προσαγωγές που οδήγησαν σε μια μόνο σύλληψη και αυτή με την κατηγορία της κατοχής μικροποσότητας ναρκωτικών.