current views are: 37

19 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση07:57

Ιερές μπίζνες με το αμαρτωλό φως: Αρνούνται την ηλεκτροδότηση οι μοναχοί του Αγίου Όρους, προτιμούν… τα φωτοβολταϊκά

«Ψηφίζουν» γεννήτριες, ρίχνουν «μαύρο» στη ΔΕΗ

Δημοσίευση 07:57’

«Ψηφίζουν» γεννήτριες, ρίχνουν «μαύρο» στη ΔΕΗ

Με γεννήτριες ηλεκτροδοτούνται οι υπηρεσίες ασφαλείας που εδρεύουν στην «πρωτεύουσα» του Αγίου Όρους, τις Καρυές, με εντολή των μοναχών που αρνούνται την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ

Το σκεπτικό των κατοίκων του Αγίου Όρους είναι η ιερή παράδοση που πρέπει να διατηρηθεί στις μονές!  Την ίδια ώρα, βέβαια, η αγιορείτικη κοινότητα αρνείται να αναλάβει το κόστος που η ίδια επιβάλλει στις δημόσιες αυτές υπηρεσίες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, οι αγιορείτες μοναχοί ήδη, πάντως, έχουν τοποθετήσει… φωτοβολταϊκά σε καίρια σημεία, προκειμένου να εξασφαλίσουν την αυτονομία σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ η πλειοψηφία αυτών έχει εγκαταστήσει και Ίντερνετ στα κελιά των μονών… Σε αυτήν την περίπτωση, η παράδοση φαίνεται πως δεν αποτελεί εμπόδιο.

Το αστυνομικό τμήμα, ο σταθμός της πυροσβεστικής και το τμήμα το λιμενικού σώματος, δαπανούν κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ για καύσιμα και συντήρηση των γεννητριών, κόστος που ξεπερνά κατά πολύ το αντίστοιχο που θα καταλάμβαναν αν είχαν ηλεκτροδοτηθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, μόνο για το Αστυνομικό Τμήμα, το 2016 δαπανήθηκαν 9.000 ευρώ για καύσιμα, προκειμένου να δουλεύουν οι δύο γεννήτριες που παρέχουν στο κτίριο ηλεκτρικό ρεύμα. Κόστος που αναλαμβάνει, όπως φαίνεται στο σχετικό έγγραφο, το αρχηγείο της ελληνικής αστυνομίας.  Αντίστοιχα είναι τα κόστη για το πυροσβεστικό κλιμάκιο και το λιμενικό σώμα.

Δείτε την απόφαση για το Α.Τ. Αγίου Όρους

Όπως λέει στο newpost.gr, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πολυγύρου Χαλκιδικής, Μανώλης Τσολάκης, «στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του Αγίου Όρους έχουμε γεννήτρια που δουλεύει καθημερινά δύο ώρες τη μέρα, για να γεμίζουν οι μπαταρίες και να έχουμε ρεύμα. Οι μπαταρίες κοστίζουν 10.000 ευρώ, κάθε τρία χρόνια θέλουν αλλαγή. Τώρα έχουν χαλάσει και το κλιμάκιο στις Καρυές δουλεύει όλη μέρα με τη γεννήτρια. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 60 λίτρα πετρέλαιο την ημέρα». Το κόστος αυτό, φυσικά, επωμίζονται οι Έλληνες πολίτες, καθώς καλείται να το καλύψει το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Το newpost.gr έθεσε το ερώτημα, στον πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, πατέρα Γερβάσιο.  Όπως μας είπε, δεν έχει εξουσιοδότηση να δίνει τηλεφωνικές συνεντεύξεις και μας παρακάλεσε να…. στείλουμε έναν δημοσιογράφο στη χερσόνησο του Άθω για να του απαντήσει!


σχετικα αρθρα