ΕΛΛΑΔΑ

Στο υπόγειο για προσευχή: Αθήνα, η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς κανονικό τζαμί

Δημοσίευση 20 Ιουλίου 2017, 08:40 / Ανανεώθηκε 20 Ιουλίου 2017, 08:59
Στο υπόγειο για προσευχή: Αθήνα, η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα χωρίς κανονικό τζαμί
Facebook Twitter Whatsapp

«Η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ένα κανονικό τζαμί, παρά το ότι στην Αττική ζουν 200 έως 300.000 μουσουλμάνοι» σημειώνει σε επικριτικό της δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ένα κανονικό τζαμί, παρά το ότι στην Αττική ζουν 200 έως 300.000 μουσουλμάνοι» σημειώνει σε επικριτικό της δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Σε ανταπόκρισή της με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Στο υπόγειο για προσευχή» η εφημερίδα του Μονάχου υπενθυμίζει ότι η Αθήνα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που δεν διαθέτει ένα κανονικό τζαμί, παρά το ότι στην Αττική ζουν 200 έως 300.000 μουσουλμάνοι.

«Εδώ και σχεδόν 200 χρόνια, από τότε δηλαδή που οι Έλληνες απελευθερώθηκαν από τον οθωμανικό ζυγό, στην Αθήνα δεν χτίστηκε πλέον κανένα τζαμί. Όλες οι προσπάθειες για την ανέγερση ενός τεμένους αποτύγχαναν. Οι ιστορικές ευαισθησίες ήταν έντονες. Η δυσπιστία έναντι των Τούρκων, και κατ' επέκταση έναντι όλων των μουσουλμάνων, ήταν βαθιά. Την πιο λυσσαλέα αντίσταση προέβαλλε η ορθόδοξη εκκλησία. Η καμπή ήρθε το 2006, μετά και από πιέσεις της ΕΕ. Το κοινοβούλιο πήρε την απόφαση. Οι μουσουλμάνοι της Αθήνας θα αποκτούσαν το τζαμί τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα, και προσθέτει: 

«Αυτά το 2006. Το τζαμί στον Βοτανικό όμως έχει μόνο θεμελιωθεί. Η ανέγερση καθυστερεί για χίλιους δυο λόγους. Η κρίση και οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, οι εναλλασσόμενοι αρμόδιοι υπουργοί, οι ενστάσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, οι προσφυγές στη δικαιοσύνη, οι αντιδράσεις ακραίων μειοψηφιών». 

«Ακόμα και σήμερα λειτουργούν στην Αθήνα πάνω από 100 ανεπίσημα τζαμιά σε υπόγεια και πίσω αυλές» σημειώνει η SZ.