Ένα αρχικό κύμα φυγής τουριστών φαίνεται πως έχει προκαλέσει ο σεισμός που έπληξε τα ξημερώματα την Κω, καθώς σύμφωνα με κάποιες μαρτυρίες προσώπων που εργάζονται στον τουρισμό του νησιού, ήδη υπάρχουν αρκετά τηλέφωνα για ακυρώσεις και επιθυμία αρκετών επισκεπτών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, στο αποκορύφωμα της τουριστικής σεζόν, προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να καθησυχάσουν τους τουρίστες, ειδικά από το εξωτερικό, που έχουν κατακλύσει το νησί.

Σύμφωνα με την κ. Γαλήνη Κόλλια, υπάλληλο του Tigaki tours: ''Έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία ο σεισμός. Είναι πολλοί αυτοί που παίρνουν λεφτά από το ΑΤΜ και προσπαθούν να βρουν την επόμενη πτηση για να φύγουν. Βέβαια, είναι και αυτοί που δεν τους επηρέασε καθόλου και πήγαν σήμερα κανονικά για το μπάνιο τους στη θάλασσα''. 

Όπως δήλωσε η κ. Κόλλια στο newpost.gr:''Ηταν μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό της Κω, καθώς και εμείς περιμένουμε το καλοκαίρι για να δουλέψουμε. Τις επόμενες ημέρες, όμως, θα δούμε πόσο πραγματικά θα επηρεάσει την κίνηση''. 

Από την πλευρά της η κ. Σαπφώ Θεοδωρέλη, ιδιοκτήτρια του Enjoy Travel ανέφερε: ''Ο κόσμος φυσικά και έχει πανικοβληθεί, αλλά θεωρώ ότι αυτό θα είναι μόνο για λίγες ώρες. Εξάλλου τα περισσότερα κτίρια και τα ξενοδοχεία δεν έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι ξενοδόχοι στο νησί κάνουν ό,τι μπορούν για να κάνουν τον κόσμο να νιώσει άνετα, φέρνουν στους ανθρώπους φαγητό, νερό, αναψυκτικά''. 

Όπως επισημαίνει η ίδια, ''Θεωρώ ναι μεν είμαστε σε δύσκολη θέση, αλλά δεν πρέπει να σπειρούμε τον πανικό. Είναι κακό για τον τουρισμό μας, αυτό καθώς ας μην ξεχνάμε ότι η φήμη της Κω έχει, ήδη, αμαυρωθεί από το ζήτημα των μεταναστών. Περισσότεροι οι Έλληνες που βρίσκονται στο νησί έχουν θορυβηθεί. Αυτοί είναι περισσότεροι που παίρνουν να αλλάξουν τα εισιτήρια τους. Από ξένους τουρίστες δεν με έχει ενοχλήσει ακόμα κανείς''. 

Εικόνα ψυχραιμίας δίνει υπάλληλος και από το Muratti Tours, ο οποίος τονίζει ''η επόμενη μέρα μας βρίσκει ψύχραιμους και μέχρι τώρα δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλα προβλήματα, πέραν του λιμανιού''.

Επαφές Κουντουρά με τουριστικούς φορείς

Την ίδια στιγμή, σε επαφή με φορείς της Κω βρίσκεται η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, προκειμένου να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος του σεισμού στην τουριστική βιομηχανία του νησιού.

Τουριστικοί πράκτορες και ξενοδόχοι είναι οι πρώτοι με τους οποίους ήλθε σε επικοινωνία η κ. Κουντουρά και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί η εικόνα για τις συνέπειες του σεισμού.

Όπως έχει γίνει γνωστό, το λιμάνι του νησιού έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τον σεισμό. Σημειώνεται ότι η τουριστική κίνηση στο νησί γίνεται μέσω των αεροπορικών συνδέσεων σε ποσοστό 90%.

Πρόεδρος Ξενοδόχων Λέσβου: Μειοψηφία όσοι ακύρωσαν τις διακοπές τους μετά τον σεισμό

''Ψυχραιμία'' στους συναδέλφους του στην Κω συστήνει ο πρόεδρος Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, ο οποίος μιλώντας στο newpost.gr, ένα μήνα μετά τον σεισμό στο νησί, τονίζει ότι ''ήταν μειοψηφία όσοι ακύρωσαν τις διακοπές τους μετά τον σεισμό''.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο newpost.gr ο κ. Αντωνίου ''Ευτυχώς αυτό που βγήκε προς τα έξω ήταν ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν ήταν σε πολύ παλιά κτίρια. Δεν υπήρξε η εντύπωση ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στο νησί και γι' αυτό θεωρώ ότι οι κρατήσεις που ακυρώθηκαν τελικά, τόσο από εξωτερικό, όσο και από Ελλάδα ήταν λίγες. Εξάλλου, δεν υπήρξαν ζημιές σε μεγάλα τουριστικά κέντρα όπως η Μόλυβος, η Ερεσσός ή το Σίγρι.Ο κόσμος ήρθε τελικά και περνά καλά''. 

Μάλιστα, ο κ. Αντωνίου μιλά και για σχετική αύξηση του τουρισμού σε σχέση με το 2016, το οποίο ήταν απογοητευτικό, καθώς στο νησί βίωσαν τις συνέπειες της δημοσιοποίησης σε όλον τον κόσμο του μεταναστευτικού κύματος.