current views are: 10

21 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση16:47

Ντοκουμέντο από τον φονικό σεισμό στην Κω: Η στιγμή που οι άνδρες της ΕΜΑΚ ανασύρουν τα δύο πτώματα από το μπαρ

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων

Δημοσίευση 16:47’

Συγκλονιστικές μαρτυρίες των κατοίκων

Τις στιγμές αγωνίας που πέρασαν λόγω του φονικού χτυπήματος του Εγκέλαδου περιγράφουν κάτοικοι της Κω, εξ αιτίας του οποίου σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες.Την ίδια ώρα βίντεο της δημοτικής τηλεόρασης δείχνει τα πρώτα λεπτά μετά την τραγωδία και τους άνδρες της ΕΜΑΚ να ανασύρουν τα δύο θύματα.

Οι δύο άτυχοι τουρίστες τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν έξω από το μπαρ White Corner στην πόλη της Κω. Κατέρρευσε η οροφή από τον Εγκέλαδο και τους καταπλάκωσε.

Πολυκατοικία κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος

Παράλληλα, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες κατοίκων του νησιού στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, για το πώς βίωσαν τη δόνηση.  Οι ένοικοι μιας πολυκατοικίας είδαν το χάρο με τα μάτια τους καθώς με τη δόνηση υπέστη καθίζηση και επί της ουσίας εξαφανίστηκε το ισόγειο! Ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος, ανέφερε πως «νιώσαμε το κτίριο να ισοπεδώνεται, οι κολώνες έσπασαν με τη μία και έπεσε όλο το κτίριο. (…) Το μαγαζί στο ισόγειο εξαφανίστηκε τελείως».

Οι γείτονες ανέφεραν πως άκουσαν έναν εκκωφαντικό κρότο και μόλις βγήκαν στις αυλές τους είδαν την ισοπεδωμένη πολυκατοικία. Πρόκειται για συγκλονιστικές εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της δόνησης και της καταστροφής που χτύπησε το νησί.

Όταν σημειώθηκε η δόνηση, αμέσως οι κάτοικοι και οι τουρίστες βγήκαν έξω από τα σπίτια τους και τα δωμάτιά τους ψάχνοντας προστασία στις παραλίες. Οι μεγαλύτερες ζημιές έγιναν στο κέντρο του νησιού.

Πολλά από τα παλιά ιστορικά κτίρια της πόλης έχουν καταρρεύσει. Επίσης, έχει πέσει τμήμα της Μητρόπολης, δυο μιναρέδες από το τέμενος που βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας, ενώ και το τείχος της παλιάς πόλης έχει «σπάσει» σε τρία σημεία.

Υπενθυμίζεται ότι το μέγεθος της δόνησης αναθεωρήθηκε προς τα πάνω στα 6,6 Ρίχτερ από 6,4 που ήταν η πρώτη εκτίμηση.

Ο τραγικός απολογισμός

Από το σεισμό σκοτώθηκαν δύο άτομα, ένας Τούρκος 39 ετών και ένας Σουηδός 27. Ο Τούρκος ονομάζεται Σινάν Κούρτογλου, ενώ έχουν ήδη ενημερωθεί οι τουρκικές αρχές για την παραλαβή του. Την ίδια στιγμή γίνονται προσπάθειες για ταυτοποίηση και του δεύτερου νεκρού.

Την ίδια στιγμή ο 23χρονος Νορβηγός υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του κάτω άκρου και του δεξιού του ποδιού, ενώ νωρίτερα είχε προσκομιστεί στο ΠΑΓΝΗ στην Κρήτη με ακρωτηριασμό στο κάτω άκρο του αριστερού του ποδιού στην περιοχή της κνήμης.

 Στο ΠΑΓΝΗ έχουν μεταφερθεί και άλλοι τρεις τραυματίες από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,6 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κω.

Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Σουηδός 21 ετών, με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και πολλαπλά κατάγματα σε πολλά σημεία του σώματός του. 

Στην οφθαλμολογική κλινική του νοσοκομείου νοσηλεύεται ένας Έλληνας 37 ετών με κάταγμα οφθαλμικής κόγχης και στην ορθοπεδική κλινική μια Ελληνίδα 28 ετών με κατάγματα στα κάτω άκρα, ενώ η ίδια υποβλήθηκε και σε θωρακοχειρουργική εξέταση.

Συνολικά 12 από τους 115 τραυματίες του σεισμού νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, όπως έγινε γνωστό από το υπουργείο Υγείας.

Στο λιμάνι της Κεφάλου τα πλοία

Την ίδια στιγμή παραμένουν τα προβλήματα με το λιμάνι του νησιού, με αποτέλεσμα οι ναυτιλιακές να προχωρούν σε τροποποιήσεις δρομολογίων. Τα πλοία της Attica Group θα προσεγγίζουν το λιμάνι της Κεφάλου μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας των πλοίων του ομίλου Attica Group λεωφορεία του ΚΤΕΛ Κω θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών μεταξύ των λιμανιών Κω και Κεφάλου.

Παράλληλα η εταιρεία θα προσφέρει έκπτωση 50% στα εισιτήριά της για τα δρομολόγια. Όπως αναφέρει η Blue Star Ferries σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία θέλει να σταθεί αρωγός στο πολύπαθο νησί της Κω και στους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό της 21ης Ιουλίου 2017 και παρέχει έκπτωση 50% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια επιβατών και ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι άμεσες μετακινήσεις από και προς το νησί, όσων έχουν την ανάγκη να ταξιδέψουν για να επισκεφτούν τις οικογένειες και τις περιουσίες τους.

Κ. Παπαζάχος: Μέχρι 6 Ρίχτερ οι μετασεισμοί

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος επέστησε την προσοχή των κατοίκων του νησιού για μία «φυσική ακολουθία» μετασεισμών, που μπορεί να φτάσει σε μεγέθη ακόμη και των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

«Οι σεισμικές ακολουθίες μπορεί να συνεχιστούν για μία εβδομάδα με 10 μέρες ακόμη, δίνοντας 50 ή και 100 μετασεισμούς. Περίπου τα τρία τέταρτα των μετασεισμών θα έχουν εξαντληθεί μέχρι τα τέλη του Ιουλίου, ωστόσο, ίσως να συνεχιστούν με μικρότερη ένταση και τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο κ. Παπαζάχος.

Σε ό,τι αφορά το μέγεθος αυτών των μετασεισμών εκτίμησε ότι πιθανώς να είναι της τάξης των 4,5 ή και 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γι’ αυτό τόνισε ότι «καθώς ένας μετασεισμός είναι δυνητικά επικίνδυνος, θεωρείται αδιανόητη η κατοίκηση σπιτιών ή κτηρίων που δεν έχουν ελεγχθεί ή έχουν κριθεί ακατάλληλα».

Ο κ. Παπαζάχος επισήμανε ότι μιλάμε για το γνωστό ρήγμα της χερσονήσου της Αλικαρνασσού, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα μεγάλο ρήγμα, μήκους 50χλμ, ενώ θύμισε τον μεγάλο σεισμό από το ίδιο ρήγμα, το 1933, μεγέθους 6,8 βαθμών, που είχε αρκετούς νεκρούς και τραυματίες, όπως και του 1941 και του 1968, μεγέθους 6 βαθμών.


σχετικα αρθρα