current views are: 7

22 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση13:25

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 21χρονος Σουηδός και ο 23χρονος Νορβηγός που τραυματίστηκαν στην Κω

Προτίμησαν πάρκα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Δημοσίευση 13:25’

Προτίμησαν πάρκα από τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένουν οι δύο τουρίστες που τραυματίστηκαν στον ισχυρό σεισμό 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κω και μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο.

Ο 21χρονος Σουηδός νοσηλεύεται στην εντατική, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα. Ο 23χρονος Νορβηγός, που έχουν ακρωτηριαστεί τα δύο πόδια του, είναι επίσης σε κρίσιμη κατάσταση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.

Ακόμη, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, ένας 37χρονος Ελληνας υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο μάτι, ενώ μία 28χρονη Ελληνίδα έχει κατάγματα στο πόδι.
Αναλυτικά η νεότερη ανακοίνωση του νοσοκομείου για την κατάσταση των τραυματιών:

«Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

Προτίμησαν πάρκα και δρόμους από τα σπίτια τους οι κάτοικοι

Ομαλά εξελίσσεται η κατάσταση στο νησί της Κω, μετά την μεγάλη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό δύο επισκεπτών του νησιού και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων πέντε.

Στη διάρκεια της νύχτας υπήρχαν αρκετές μετασεισμικές δονήσεις, κάποιες εκ των οποίων έγιναν ιδιαίτερα αισθητές και προκάλεσαν εύλογες ανησυχίες και αναστάτωση στους κατοίκους του νησιού.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αρκετοί κάτοικοι προτίμησαν και την Παρασκευή να μείνουν έξω από τα σπίτια τους και κάποιοι εξ αυτών έστησαν αντίσκηνα σε πάρκα και πλατείες του νησιού.

Ευ. Λέκκας: Η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά 

Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας​ επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία συνεχίζεται κανονικά και ότι σύντομα στο νησί πρόκειται να εγκατασταθεί δίκτυο από πέντε νέους σεισμογράφους και τρεις επιταχυνσιογράφους για να υπάρξει καλύτερη παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωφυσικής Κώστας Παπαζάχο ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην Κω.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κ. Παπαζάχος είπε πως τα πράγματα φαίνεται ότι βαίνουν σε μια ομαλοποίηση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως ο μεγαλύτερος μετασεισμός που έχει γίνει μέχρι τώρα είναι 4,8 Ρίχτερ, ενώ σε άλλο σχετικό ερωτήματα σημείωσε το πιο πιθανό είναι ότι θα γίνουν κάποιοι πιο δυνατοί μετασεισμοί. 

Επιστροφή στην κανονικότητα επιχειρεί η Κως

Να επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς επιχειρεί η Κως μετά τον καταστροφικό σεισμό. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί, η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ανακοίνωσε ότι για 2 χρόνια δεν θα πληρώνεται ο ΕΝΦΙΑ για τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στο νησί. Επίσης, προανήγγειλε παράταση για 6 μήνες στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών επιχειρήσεων. 

Σήμερα το πρωί αναμένεται να γίνει η καθοριστική αυτοψία στο λιμάνι, το οποίο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, από τους ειδικούς λιμενολόγους – μηχανικούς και τους καθηγητές του Πολυτεχνείου, αλλά και τους ιδιώτες επιστήμονες που έχουν μεταβεί στο νησί.

Παράλληλα θα γίνουν και υποβρύχιες λήψεις από δύτες για να υπάρχει σαφής εικόνα της ζημιάς. 

Προκειμένου ωστόσο να μην αποκοπεί το νησί ακτοπλοϊκά από τον Πειραιά, ως προσωρινή λύση προκρίθηκε να δένουν τα πλοία στο λιμάνι της Κεφάλου και από εκεί, οι ταξιδιώτες με ΚΤΕΛ θα μεταβαίνουν στην πόλη της Κω. 

Από εχθές έχουν ξεκινήσει και έλεγχοι σε όλα τα ξενοδοχεία και δημόσια κτίρια από κλιμάκια μηχανικών οι οποίοι θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σημαντικές, ωστόσο, είναι και οι ζημιές που έχουν διαπιστωθεί σε αρχαιολογικούς χώρους γι΄ αυτό και τη Δευτέρα μεταβαίνει στο νησί κλιμάκιο της Κεντρικής Υπηρεσίας από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων για να εκτιμήσει την κατάσταση. 

Μεταξύ των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων που έχουν υποστεί ζημιές συγκαταλέγονται το Κάστρο, τα Οθωμανικά Τεμένη και η αναστηλωμένη Ρωμαϊκή Οικία. 

Κλειστό θα μείνει για σύντομο χρονικό διάστημα και το Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο διαπιστώθηκαν μετακινήσεις και φθορές σε εκθέματα, κυρίως σε πήλινα αγγεία.

“H κατάσταση στην Κω έχει ομαλοποιηθεί και τις τελευταίες ώρες έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της τουριστικής κίνησης”. Αυτό διαβεβαίωσε από την πλευρά του το υπουργείο Τουρισμού, που σε συνεργασία με τον ΕΟΤ, ήρθε σε επαφή με τις Πρεσβείες και τα Γραφεία ΕΟΤ Εξωτερικού για την ενημέρωση των touroperators, των ταξιδιωτικών γραφείων, των αεροπορικών εταιρειών και των παραγόντων της τουριστικής βιομηχανίας του εξωτερικού.


σχετικα αρθρα