Αντιμέτωπη με τον πρώτο καύσωνα διαρκείας του φετινού καλοκαιριού είναι η χώρα. Ο υδράργυρος αναμένεται να χτυπήσει "κόκκινο" τις επόμενες μέρες φθάνοντας τους 41 βαθμούς Κελσίου. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ για πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, ο καύσωνας θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη προβλέπεται ότι ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο.

Στην υπόλοιπη χώρα το θερμόμετρο θα δείξει 40 βαθμούς με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, που θα φτάσει τους 38 βαθμούς.

Την Τρίτη, οι θερμοκρασίες θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα. Στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει από 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου ενώ κατά έναν βαθμό χαμηλότερα προβλέπεται να διαμορφωθούν οι μέγιστες τιμές στα ηπειρωτικά της υπόλοιπης χώρας.

Aναλυτικά:

Μακεδονία, Θράκη: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς κελσίου.

 Νησιά Ιονίου, ήπειρος, δυτική στερεά, δυτική Πελοπόννησος: αίθριος. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και στα νοτια τοπικά 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 19 έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς κελσίου.

Θεσσαλία, ανατολική στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος: γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 20 έως 39 και τοπικά 40 βαθμούς κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη: αίθριος. Άνεμοι: δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 22 έως 35 και στην Κρήτη έως 38 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα: αίθριος. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νοτια τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 38 βαθμούς κελσίου.

Αττική: αίθριος. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 39 βαθμούς κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη: γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι: μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 23 έως 37 βαθμούς κελσίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος συμβουλεύει τους πολίτες να μειώσουν τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων και τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και να αποφύγουν τη διακίνηση υγρών καυσίμων, εκτός των περιπτώσεων εφοδιασμού αεροδρομίων και λιμανιών.

Επίσης, στο πλαίσιο του δυνατού, τους καλεί να αποφύγουν τη λειτουργία μονάδων και επιχειρήσεων που εκπέμπουν οργανικούς πτητικούς υδρογονάνθρακες (στεγνοκαθαριστήρια, επιμεταλλωτήρια, βαφεία).