current views are: 10

24 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση17:30

Δικηγορικοί Σύλλογοι: Δεν θα εγκαταστήσουμε POS

Την ομόφωνη  απόφασή τους να μην εγκαταστήσουν POS στα γραφεία τους τονίζουν σε ανακοίνωσή οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδος μιλώντας για προααιρετική εφαρμογή του μέτρου από όσους δικηγόρους το επιθυμούν. 

Δημοσίευση 17:30’
αρθρο-newpost

Την ομόφωνη  απόφασή τους να μην εγκαταστήσουν POS στα γραφεία τους τονίζουν σε ανακοίνωσή οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδος μιλώντας για προααιρετική εφαρμογή του μέτρου από όσους δικηγόρους το επιθυμούν. 

Την ομόφωνη  απόφασή τους να μην εγκαταστήσουν POS στα γραφεία τους τονίζουν σε ανακοίνωσή τους, οι δικηγορικοί σύλλογοι Ελλάδος μιλώντας για προααιρετική εφαρμογή του μέτρου από όσους δικηγόρους το επιθυμούν. 

Αναλυτικά η ανακοίνωσή τους έχει ως εξής: 

Η εγκατάσταση και τοποθέτηση POS, μετά και την Γνωμοδότηση 3/2017 της ΑΠΔΠΧ, έχει προαιρετικό χαρακτήραγια τους δικηγόρους. Τούτο διότι αποσαφηνίστηκε ότι το πεδίο εφαρμογής της εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 65 ν. 4446/2016 δεν καταλαμβάνει τους δικηγόρους, οι πελάτες – εντολείς των οποίων δεν είναι καταναλωτές. Συνεπώς, η ΚΥΑ 45231/2017 στερείται εξουσιοδοτικού ερείσματος για τους δικηγόρους, οι οποίοι εκ του θεσμικού τους ρόλου είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.

Κατόπιν αυτών, η τυχόν ενεργοποίηση και εκτέλεση της ΚΥΑ από την Διοίκηση, με την επιβολή προστίμου σε βάρος δικηγόρου που δεν εγκατέστησε POS,είναι παράνομη λόγω παραβίασης, όχι της Γνωμοδότησης καθ’ εαυτήν, αλλάτης ουσιαστικής νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων (άρθρο 4 παρ. 1 περ. α΄ ν. 2472/1997), όπως σχετικώς κρισιολογήθηκε. Τούτο σημαίνει ότι στην περίπτωση που ο δικηγόρος δεν προβεί στην τοποθέτηση POS, και εξ αυτού του λόγου του επιβληθεί η προβλεπόμενη στην ισχύουσα ΚΥΑ κύρωση του προστίμου, έχει την δικονομική δυνατότητα  να ασκήσει τα νόμιμα ένδικα βοηθήματα.

Στην προσπάθεια αυτή οι Δικηγορικοί Σύλλογοι θα παρέχουν νομική στήριξη.

Υπενθυμίζεται ότι κατά της ως άνω ΚΥΑ έχει ασκηθεί Αίτηση Ακυρώσεως, η οποία εκδικάζεται ενώπιον του ΣτΕ στις11.10.2017. 

Οι συμμετέχοντες στην Ολομέλεια Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, δήλωσαν ομόφωνα ότι, σε συνέχεια των ανωτέρω, δεν επιθυμούν, και συνεπώς δεν προτίθενται να εγκαταστήσουν στα δικηγορικά τους γραφεία τερματικά αποδοχής καρτών” καταλήγει η ανακοίνωσή τους. 


σχετικα αρθρα