Καταγραφή της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και έλεγχο για καταπατημένες εκτάσεις αρχίζει άμεσα το υπουργείο Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να εξοικονομήσει νέα έσοδα από τους καταπατητές που βρίσκονται ήδη εντός κρατικών κτημάτων και τμημάτων της προς πώλησιν κρατικής περιουσίας. Για το σκοπό  αυτό το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην «ψηφιοποίηση» όλων των ακινήτων του δημοσίου. Αναζητεί σύμβουλο που θα αναλάβει  επίσης την αποτίμηση της περιουσίας, με αυτόματο υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, βάσει της οποίας θα επιβάλλεται και «αυτόματο πρόστιμο» σε όσους έχουν καταπατήσει κρατικά ακίνητα.

Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 12 Οκτωβρίου 2011. Από τη διαδικασία αναμένεται να καταγραφούν περισσότερα από 90.000 δημόσια κτήματα, συνολικής επιφάνειας 3.500.000 στρεμμάτων. Η «εικόνα» της επικρατειας της χώρας θα αναρτηθεί σε ειδική ηλεκτρονική  σελίδα.

Το σχέδιο προβλέπει, σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου ψηφιοποίησης, όποιοι ιδιώτες εντοπίζονται μέσα στη δημόσια περιουσία, θα πληρώνουν αποζημίωση που θα βεβαιώνεται αυτόματα (σήμερα γίνεται έντυπα δια αλληλογραφίας) στον αυθαίρετο χρήστη μέσω του Taxis.

Ωστόσο τα πρωτόκολλα αποζημίωσης οριστικοποιούνται μετά την πάροδο 30 ημερών. Ανακόπτονται έτσι αν ο καταπατητής προχωρήσει σε ένδικα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι αν προσφύγουν μαζικά στα δικαστήρια, όπως αναμένεται, κατά χιλιάδες οι διεκδικητές των κρατικών ακινήτων, τότε δεν θα βεβαιώνεται το χρέος στην εφορία, και το Κράτος δεν θα μπορεί και πάλι ούτε να εισπράξει, ούτε να πουλησει.

Τα τελευταία χρόνια το 24% των ακινήτων έχει παραχωρηθεί σε δήμους και κοινότητες, ενώ σε ποσοστό 22% θεωρούνται «άγνωστα», δηλαδή δεν έχουν εντοπιστεί και δεν έχουν καταγραφεί.

Από τα 3,5 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης, τα καταπατημένα είναι γύρω στις 400.000, τα ελεύθερα περίπου 640 χιλ., τα μερικώς ελεύθερα 720 χιλ., τα παραχωρημένα πάνω από 800.000, άγνωστα 540.000 και αμφίβολα 70.000 στρέμματα. Από τα 132 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα της χώρας η δημόσια περιουσία ανέρχεται μόλις στα 80 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα και τα περισσότερα είναι καταπατημένα ή άγνωστα. Από τα 18.000 χιλιόμετρα παράκτιας γης μόνο τα 6.000 χιλιόμετρα έχουν καθοριστεί ως αιγιαλός.

Πηγή: imerisia/protothema