current views are: 20

26 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση19:01

Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι – Αυτά είναι τα πραγματικά επιδόματα σε Δημόσιο,Τράπεζες και ΔΕΚΟ

Εκμηδενίστηκαν τα επιδόματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
 

Δημοσίευση 19:01’

Εκμηδενίστηκαν τα επιδόματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
 

Επίδομα σφραγίδας δεν δίδεται, τελικά, στους δημοσίους υπαλλήλους, που την περίοδο των παχιών αγελάδων έπαιρναν επίδομα για να… πλένουν τα χέρια τους.

«Ήταν η εποχή που οι κυβερνήσεις ήθελαν να διατηρήσουν χαμηλούς τους μισθούς και έδιναν “τρελά” επιδόματα για να ισορροπήσουν τις αποδοχές των δημοσιών υπαλλήλων. Μια κατάσταση στην οποία είχαμε κι εμείς την ευθύνη της συνενοχής», λέει στο newpost o πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς.

Σήμερα η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική αν και κάποιες φορές… αλλοπρόσαλλη. Τα ευφάνταστα επιδόματα στο δημόσιο έχουν καταργηθεί, οι υπάλληλοι μπορούν με τη βοήθεια του ασφαλιστικού τους φορέα να στείλουν τα παιδιά τους δωρεάν στην κατασκήνωση, όμως έχουν αποκλειστεί από το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας αρκετές κατηγορίες υπαλλήλων που εργάζονται στον τομέα καθαριότητας!

Είναι ξεκάθαρο-το ομολογούν και οι ίδιοι οι υπάλληλοι-ότι η προσπάθεια εξ ορθολογισμού έχει γίνει αλλά δεν έχουν αποφευχθεί οι αδικίες και οι υπερβολές.

Ακόμη πιο ξεκάθαρο είναι πως σε εξαιρετικά προνομιακή θέση είναι εκείνοι που διαπραγματεύτηκαν και πέτυχαν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, όπως οι υπάλληλοι στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες.

Εκμηδενίστηκαν τα επιδόματα στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο των υπαλλήλων σε Δημόσιο, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, έχουν παραμείνει μόνο τα «βασικά» επιδόματα.

Πρόκειται για:

-Το επίδομα οικογενειακής παροχής: (50 ευρώ για ένα παιδί, 70 ευρώ για δύο παιδιά, 120 ευρώ για 3 παιδιά, 170 ευρώ για 4 παιδιά και άνω)

-Το επίδομα θέσης ευθύνης (το λαμβάνουν οι προϊστάμενοι διοίκησης, γενικοί γραμματείας, αναπληρωτές γενικοί γραμματείς κλπ)

-Επίδομα απομακρυσμένων και παραμεθόριων περιοχών (100ευρώ μηνιαίως λαμβάνουν οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας)

-Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (υπάλληλοι στην καθαριότητα, στα νεκροταφεία, τεχνίτες ψεκασμού, ηλεκτροσυγκολλητές, φανοποιοί κλπ)

Την ίδια ώρα, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για «αποζημίωση σε υπαλλήλους που ασκούν ιδιαίτερο ή σημαντικό έργο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους… μετά από αξιολόγηση και λαμβανομένων υπόψη των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του φορέα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ «αυτό δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί σε καμία περίπτωση. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι εντάχτηκε ως πρόβλεψη στο ενιαίο μισθολόγιο για να ικανοποιήσει, κάποια στιγμή, τις αμοιβές συμβούλων υπουργών κλπ».

Τροφεία, κατασκηνώσεις και σχολικά δάνεια σε τράπεζες και ΔΕΚΟ

Στην πράξη αποδεικνύεται ότι η… σκληρή διαπραγμάτευση και η εξασφάλιση υπογραφής συλλογικής ή επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας, ευνοεί τον εργαζόμενο.

Κάτι τέτοιο επετεύχθη στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες

Οι υπάλληλοι σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ πέτυχαν, το 2015, την υπογραφή επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων, με τριετή ισχύ έως το 2018. Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ δέχτηκαν να παγώσουν οι μισθοί τους ελέω κρίσης, κατάφεραν όμως να «ισοφαρίσουν» με άλλους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι τα «τροφεία» 6 ευρώ ημερησίως που λαμβάνουν  «για έναν καφέ κι ένα τοστ» όπως έχουν πει χαρακτηριστικά.

 Οι υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ, για την ίδια τριετία, δεν κατάφεραν να αποφύγουν τις μειώσεις μισθών που, όπως μας διευκρινίζει ο Εκπρόσωπος Εργαζομένων στο Δ.Σ. ΕΥΔΑΠ, Μανώλης Αγγελάκης, ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις και το 35%. Κατάφεραν, όμως, να αποσπάσουν από τη διοίκηση τη δέσμευση ότι ως το 2018 δεν θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας και να διατηρήσουν τα επιδόματα που αφορούν σε γονείς τέκνων με αναπηρία που ξεπερνά το 67% και ένα σχολικό δάνειο ύψους 400 ευρώ το οποίο θα μπορεί να εξοφληθεί σε 10 άτοκες δόσεις.

Ακόμα καλύτερα τα κατάφεραν οι υπάλληλοι των τραπεζών, καθώς η ΟΤΟΕ έχει καταφέρει την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με ισχύ ως το 2018. Διατηρούν την προνομιακή μεταχείριση στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, οι γονείς λαμβάνουν από τις τράπεζες παροχές για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς ενώ διατηρείται και ο περιβόητος θεσμός της κατασκήνωσης για τα παιδιά των τραπεζοϋπαλλήλων


σχετικα αρθρα