current views are: 8

3 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση05:55

Έλληνες δικαστές κατά Κομισιόν για την υπόθεση του Αν. Γεωργίου

Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπερασπίζεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Δημοσίευση 05:55’
αρθρο-newpost

Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπερασπίζεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης υπερασπίζεται η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή την παρέμβαση της Κομισιόν στην υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου.

«Στις 30 Αυγούστου 2016 η Ένωση εξέδωσε Δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεϕαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων.  Μετά την πρόσϕατη έκδοση δικαστικής απόϕασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι “παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις”», σημειώνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

«Οι ελληνικές δικαστικές αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οϕείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η ορθή ερμηνεία και εϕαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές», τονίζει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και προσθέτει:

«Η ανεξαρτησία των γραϕείων στατιστικής στα Κράτη μέλη μπορεί να “αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης” σύμϕωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των Δικαστών και των Εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού Πολιτεύματος».

Π. Μοσκοβισί: «Η υπόθεση δεν έχει κλείσει»

Την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως ανέφερε η Α. Μπράιτχαρτ, η υπόθεση του Α. Γεωργίου θα εξεταστεί από τα κράτη-μέλη στο πλαίσιο του Eurogroup​. «Aυτό που έχει για εμάς -την Επιτροπή- σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι’ αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η Α. Μπράιτχαρτ.

Καταλήγοντας, η εκπρόσωπος του Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοικτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.


σχετικα αρθρα