current views are: 10

3 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση16:06

Δεύτερο θύμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου – Σε επιφυλακή το ΚΕΕΛΠΝΟ

«Απρόβλεπτος ιός με απρόβλεπτη εξάπλωση» 
 

Δημοσίευση 16:06’

«Απρόβλεπτος ιός με απρόβλεπτη εξάπλωση» 
 

Δεύτερο θύμα μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) το μεσημέρι της Πέμπτης.

Το δεύτερο θύμα όπως και το πρώτο εντοπίστηκε στην περιοχή της Αργολίδας και αφορά ηλικιωμένη γυναίκα που εμφάνισε τη λοίμωξη με βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα).

Την ίδια ώρα,ετοιμότητα και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση του ιού του Δυτικού Νείλου, διαπιστώθηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Ι. Μπασκόζου, και του Προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ, αν. καθηγητή χειρουργικής, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ συμμετείχαν επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και

Τροφίμων, το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνησης, το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν να παρακολουθούν το φαινόμενο και να εκδίδουν εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο, κάθε Τετάρτη.

Μιλώντας στο newpost ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, διέψευσε ότι πρόκειται για τον… ιό της οικονομικής κρίσης, όπως πιστεύουν πολλοί.

«Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι απρόβλεπτος ιός με απρόβλεπτη εξάπλωση. Και φυσικά δεν ισχύουν αυτά που κατά καιρούς ακούγονται, ότι λόγω οικονομικής δυσχέρειας δεν ψεκάζονται εκτάσεις στις οποίες «ευδοκιμούν» τα κουνούπια. Εμείς παρακολουθούμε στενά το φαινόμενο και θα ενημερώνουμε τακτικά το κοινό σε εβδομαδιαία βάση». 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους και ζώα είχαν καταγραφεί τα έτη 2010-2014, κατά τους θερινούς μήνες, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ κυκλοφορία του ιού είχε καταγραφεί σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες.

Το 2010 είχαν προσβληθεί από τον ιό 262 άνθρωποι, από τους οποίους οι 35 κατέληξαν. Το 2011 είχαμε 9 θανατηφόροα κρούσματα σε σύνολο 100, ενώ το 2012 από τους 161 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους οι 18. Το 2013 έχασα τη ζωή τους 11 από τους 86 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τον ιό του Δυτικού Νείλου ενώ το 2014 είχαμε μόλις 15 κρούσματα αλλά τα 6 από αυτά ήταν θανατηφόρα.

Ο ιός μας ξέχασε τη διετία 2015-2016 για να επανέλθει, φέτος, κάνοντας την παρουσία του αισθητή με τραγικό τρόπο. Φέτος, 12 άτομα έχουν μολυνθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου και έχουν νοσήσει. Από αυτούς, 8 εκδήλωσαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα (μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση) και 4 εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μια 90χρονη γυναίκα από την Αργολίδα κατέληξε το μεσημέρι της Τρίτης και καταγράφηκε ως το πρώτο θύμα του ιού για το 2017.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.


σχετικα αρθρα