Breaking News

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
Ισχυρός σεισμός στην Τουρκία

current views are: 10

4 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση08:42

Ολική επαναφορά του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα – Πώς να αποφύγουμε τη μόλυνση

Δύο οι θάνατοι μετά την επανεμφάνιση του ιού

Δημοσίευση 08:42’

Δύο οι θάνατοι μετά την επανεμφάνιση του ιού

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη στις υγειονομικές Αρχές της χώρας από τους δύο θανάτους και την αύξηση των περιστατικών που εκδηλώνουν λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Η νόσος επανεμφανίστηκε στη χώρα μας ύστερα από δύο χρόνια και μεταδίδεται αποκλειστικά με το τσίμπημα του κοινού κουνουπιού

Όπως αναφέρουν «Τα Νέα» μετά την 90χρονη από την Αργολίδα που έχασε τη ζωή της την Τρίτη, την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι έχασε τη ζωή του και ένας 76χρονος (και αυτός από την Αργολίδα) που νοσηλευόταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου της Αθήνας με έντονα συμπτώματα του ιού του Δυρικού Νείλου. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ακόμη δύο άνθρωποι νοσηλεύονται με εγκεφαλίτιδα ύστερα από τσιμπήματα κουνουπιού, εκ των οποίων ο ένας σε ΜΕΘ

Εδώ και δύο χρόνια δεν είχε καταγραφεί κρούσμα της νόσου στη χώρα μας, αλλά τις τελευταίες τρεις εβδομάδες και μετά την πρώτη αναφορά κρούσματος στην Αργολίδα, ακόμη 12 άτομα έχουν διαγνωστεί με τη νόσο. 

Οι οκτώ εμφάνισαν βαριά συμπτώματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση και οι τέσσερις εμφάνισαν ηπιότερα συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη ή ίωση (όπως είναι ο πυρετός και η εφίδρωση) και χωρίς να έχει πληγεί το κεντρικό νευρικό σύστημα. 

Οι περιοχές που έχουν αναφερθεί τα περισσότερα από τα περιστατικά είναι το Ναύπλιο, το Άργος και οι Μυκήνες.
Πάντως δεδομένου ότι η νόσος είναι ενεργή, οι επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν την εμφάνιση νέων κρουσμάτων και σε άλλες περιοχές της χώρας. 

[πηγή πίνακα: ΚΕΕΛΠΝΟ]

Τα συμπτώματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κατά κύριο λόγο μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κοινών κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, από τα οποία μολύνονται τα κουνούπια

Ο ιός δεν μεταδίδεται περαιτέρω από τον άνθρωπο ούτε με το φιλί ή τη σεξουαλική επαφή.

Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό δεν εμφανίζουν συμπτώματα και περνού τη νόσο «σιωπηρά», χωρίς καν να το γνωρίζουν.

Περίπου το 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος ή της ίωσης. Δηλαδή έχουν πυρετό, πονοκέφαλο, γενικευμένη αδυναμία, αισθάνονται έντονη κούραση, πόνους στους μυς και στις αρθρώσεις, ενώ μπορεί να εκδηλώσουν συμπτώματα όπως και από το γαστρεντερικό σύστημα όπως είναι ναυτία, εμετοί διάρροιες, ανορεξία, πόνος στην κοιλιά ή ακόμη και δερματικά εξανθήματα και διόγκωση λεμφαδένων. Αυτοί που έχουν έντονα συμπτώματα, επικίνδυνα για την την ίδια τους τη ζωή είναι λιγότεροι από 1% από αυτούς που προσβάλλονται από τη νόσο. 

Οι σοβαρότερες εκδηλώσεις είναι από το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς εμφανίζουν κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση, πυρετό, δυσκαμψία αυχένα κλπ.

Μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, άτομα με ανεπαρκές ανοσοποιητικό σύστημα και πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. 

Πώς να αποφύγουμε τη μόλυνση

Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά να λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας για τα τσιμπήματα κουνουπιών. Στα ατομικά μέτρα περιλαμβάνονται η επάλειψη εντομοαποθητικών  λοσιόν στο δέρμα, η χρήση ρούχων που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα και τα συχνά ντους για την απομάκρυνση του ιδρώτα.

Στα μέτρα που μπορούμε να πάρουμε στο σπίτι είναι η τοποθέτηση σήτας στα παράθυρα και κουνουπιέρας στα μωρά, η χρήση ανεμιστήρων και κλιματιστικών (ο δροσερός αέρας μειώνει την δραστηριότητα των κουνουπιών), το καλό κούρεμα στο γρασίδι, η χρήση λαμπτήρων κίτρινου φωτισμού, η αποστράγγιση των στάσιμων υδάτων και το πότισμα τις πρωινές ώρες.


σχετικα αρθρα