current views are: 8

5 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση09:20

Εκτός ελέγχου η φωτιά στα Κύθηρα – Εκκενώθηκαν Αραιοί και Μυλοπόταμος – Αγωνία για τους κατοίκους

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Δημοσίευση 09:20’

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το νησί

Δραματική είναι η κατάσταση με τη φωτιά που μαίνεται από το πρωί της Παρασκευής στα Κύθηρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost οι αρμόδιες αρχές δηλώνουν έτοιμες ακόμα και για οργανωμένες εκκενώσεις οικισμών λόγω των ιδιαίτερα ισχυρών ανέμων αλλά και το πολύ μεγάλου μετώπου. 

Οι άνεμοι αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και έτσι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπορούν να οριοθετήσουν τη φωτιά.

Η πύρινη λαίλαπα περικύκλωσε τον Μυλοπόταμο με τους κατοίκους σε δραματικούς τόνους να ζητούν τη συνδρομή της Πολιτείας. 

Χαρακτηριστικά κάτοικοι της περιοχής έλεγαν στο Newpost: «Πείτε τους να φέρουν αεροσκάφη. Καίγεται ο Μυλοπόταμος».

Στο σημείο επιχειρούν 61 πυροσβέστες με 23 οχήματα, 57 άτομα πεζοπόρο ενώ από αέρος ρίψεις πραγματοποιούν 3 ελικόπτερα και 1 canadair.

Η φωτιά βρίσκεται 20 μέτρα από το πρώτο σπίτι και όπως λένε οι κάτοικοι οι αρχές τους κατεβάζουν ήδη προς την παραλία.

Υψηλός και σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς – Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές

Υψηλός παραμένει και για σήμερα ο κίνδυνος πυρκαγιάς (δείκτης 3), σε αρκετές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς. Ειδικότερα, προβλέπεται υψηλός για τους νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, Αργολίδας, Λακωνίας, Αχαΐας, Μεσσηνίας, Αιτωλοακαρνανίας και για τα νησιά Κρήτη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Κύθηρα.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου εκδηλώθηκαν 49 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες τέθηκαν άμεσα υπό έλεγχο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.

 Σοβαρές καθυστερήσεις στα καταγγέλλει ο δήμαρχος 

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της ΕΡΤ ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης «Είναι δύσκολη η κατάσταση, αναζωπυρώθηκε σήμερα το πρωί ένα μέτωπο που έχει κάψει μεγάλη έκταση, κινδύνευσαν σπίτια και άνθρωποι. Στόχος είναι να προστατευθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Έχω να καταγγείλω δημόσια , δεν με ξέρω με ποιον τρόπο γίνεται ο χειρισμός των εναέριων μέσων. Δεν είναι δυνατόν να παρακάλαμε για να έρθουν τα εναέρια μέσα γιατί θα είχε λήξει το θέμα. Είναι ο υπαρχηγός ου Πυροσβεστικού σώματος κ. Βασιλειάδης. Ενημερώθηκα ότι έρχονται δυο ελικόπτερα Έρικσον και δυο καναντέρ, {…) απλά χάθηκε πολύ χρόνος».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χαρχαλάκης έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή ενώ είπε ότι ο δήμος έχει αιτηθεί προς την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Η απάντηση ωστόσο για την καθυστέρηση που κατήγγειλε ο δήμαρχος του νησιού, ήρθε δια στόματος της εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη,η οποία τόνισε ότι «Τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού. Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους».

Φωτογραφίες: Μιχάλης Τεζάρης / Μαρία Μπακοπούλου

 


σχετικα αρθρα