current views are: 12

6 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση14:12

Το Χόλιγουντ… αγοράζει ακίνητα στην Ελλάδα

Ποιοι ζουν, έζησαν ή διεκδικούν ένα σπίτι στη χώρα μας

Δημοσίευση 14:12’

Ποιοι ζουν, έζησαν ή διεκδικούν ένα σπίτι στη χώρα μας

Το σπίτι του Λέοναρντ Κοέν στην Ύδρα και ο δρόμος μπροστά στο κατώφλι του που έχει πάρει το όνομά του, θυμίζουν έντονα στους κατοίκους του νησιού τα χρόνια που ο ποιητής και συνθέτης έζησε εκεί. Εκεί έγραψε, ερωτεύτηκε, έζησε σαν Υδραίος.

Ένα σπίτι που το αγόρασε νέος, με 1500 δολάρια, χρήματα που κληρονόμησε από μία θεία του και σήμερα, μετά το θάνατό του, έχει κληροδοτήσει στο γιο του.

Όπως λέει στο newpost η Υδραία δημοσιογράφος. Ο Άνταμ Κοέν αγαπά το σπίτι όπως ο πατέρας του κι έρχεται συχνά από τον Καναδά για να ξεκουραστεί στο νησί του Σαρωνικού. Μάλιστα, γύρισε σε αυτό το σπίτι ένα βίντεο κλιπ, με τίτλο «Επιστρέφουμε στο σπίτι».

Δεν αγάπησε με την ίδια ένταση το σπίτι του πατέρα της στον Ευβοϊκό, η κόρη του Πάμπλο Πικάσο. Η Παλόμα Πικάσο, καρπός του έρωτα του ζωγράφου με τη συγγραφέα Φρανσουάζ Ζιλό, αποφάσισε να πουλήσει το σπίτι στους Πεταλιούς, καθώς δεν ερχόταν στην Ελλάδα τόσο συχνά όσο ο πατέρας της. Αγοραστές, η κόρη του ιδιοκτήτη της Coca Cola Γιώργου Δαυίδ, Νίκολα. 

Μια ομαλή μετάβαση στην επόμενη γενιά, , δεν είναι η συνηθισμένη. Σε άλλες περιπτώσεις ανθρώπων που έγιναν παγκόσμια είδωλα και αναζήτησαν ένα καταφύγιο στη χώρα μας, ο θάνατός τους σηματοδότησε την έναρξη σκληρών διεκδικήσεων του ακινήτου που αγάπησαν.

Όπως η περίπτωση της παραλίας «Άντονι Κουίν» στη Ρόδο

Πρόκειται για την παραλία της Ρόδου στην οποία γυρίστηκε η θρυλική, πια, ταινία, «Τα κανόνια του Ναβαρόνε».

Εκεί ο ηθοποιός ονειρεύτηκε να δημιουργήσει ένα διεθνές κέντρο κινηματογράφου. Λογάριαζε χωρίς την ελληνική γραφειοκρατία. Την παραλία του την παραχώρησε, σε μια συνάντησή τους, ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, έναντι του συμβολικού ποσού των 64.000 δραχμών. Ουσιαστικά ήταν ένα…. δώρο στον διάσημο ηθοποιό, για τη συμβολή του στην προβολή της Ελλάδας.

Ο Άντονι Κουίν πέθανε με την πεποίθηση πως η παραλία του ανήκει. Όμως τα συμβόλαια ακυρώθηκαν από τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης. Μετά το θάνατό του, το 2001, η χήρα του συνέχισε τον δικαστικό αγώνα που είχε αφήσει στη μέση ο σύζυγός της, διεκδικώντας αποζημίωση από το ελληνικό κράτος, κάτι που ακόμα δεν έχει πετύχει.

 Ίσως θα ήταν καλύτερα να είχε κάνει μια πραγματική αγορά της έκτασης, όπως έχουν κάνει τόσοι άλλοι διάσημοι του Χόλυγουντ και  χωρίς προβλήματα κατάφεραν να κάνουν την Ελλάδα δεύτερο σπίτι τους.

Όπως ο Τομ Χανκς στην Αντίπαρο, ο «Mr Bean» Ρόουαν Άτκινσον στη Ρόδο, ο Εμίρ Κοστουρίτσα στη Σίφνο, ο Σον Κόνερι στο Πόρτο Χέλι.