current views are: 13

8 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση05:44

Κραυγή ΠΟΕΔΗΝ για τα κέντρα Υγείας: Πεταμένα λεφτά του ελληνικού λαού για «κτίρια φαντάσματα»

Μεγάλη έρευνα για κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα που… σαπίζουν αχρησιμοποίητα πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Δημοσίευση 05:44’

Μεγάλη έρευνα για κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα που… σαπίζουν αχρησιμοποίητα πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Μεγάλη έρευνα για κέντρα Υγείας ανά την Ελλάδα που… σαπίζουν αχρησιμοποίητα πραγματοποίησε η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία, τα οποία για διαφορετικούς λόγους, δεν χρησιμοποιούνται, ενώ είναι εξοπλισμένα και με ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. 

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας: ”Κατασκευάστηκαν μεγαλοπρεπή και είναι κλειστά πολλά χρόνια. Πεταμένα λεφτά του ελληνικού λαού. Εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες. Εγκαταλελειμμένα κτίρια. Πλιάτσικο από κλέφτες. Εάν λειτουργούσαν θα έσωζαν ζωές”.

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει, επίσης, ότι ”Καλό θα ήταν η αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης να ξεκινήσει από την λειτουργία των Κέντρων Υγείας φαντασμάτων.Η κυβέρνηση ας αφήσει τα σχέδια επί χάρτου για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και ας αναλάβει πρωτοβουλίες λειτουργίας των υπαρχόντων Μονάδων.Δεν είναι μόνο τα Κέντρα Υγείας τα οποία λειτουργούν χωρίς προσωπικό και βρίσκονται σε αδυναμία κάλυψης των λειτουργικών δαπανών.
Υπάρχουν και τα Κέντρα Υγείας φαντάσματα. Κτίρια που φτιάχτηκαν για να στεγάσουν Κέντρα Υγείας τα οποία δεν λειτουργούν. Εγκαινιάστηκαν προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία τους και συνεχίζουν να παραμένουν κουφάρια. Μόνο στις ταμπέλες αντιλαμβάνεται κανείς ότι εκεί έπρεπε να λειτουργεί Κέντρο Υγείας. Δεν στελεχώθηκαν ΠΟΤΕ. ΕΡΗΜΩΝΟΥΝ. Πεταμένα χρήματα του ελληνικού λαού. Εκατομμύρια ευρώ.
Και όμως η λειτουργία τους θα έσωζε ζωές ασθενών. Ειδικά των εκτάκτων περιστατικών”.

Συνεχίζει, δε, η Ομοσπονδία: ”Από τα 209 Κέντρα Υγείας Αγροτικού τύπου που σχεδιάστηκαν λειτουργούν τα 200. Τα εννέα που βρίσκονται; Αναρωτήθηκε κανείς; Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν; Γιατί δεν λειτουργούν; Κάποια έμειναν μόνο στα χαρτιά αφού ξεπεράσθηκαν λόγω ανάπτυξης του οδικού δικτύου και σμίκρυνσης των αποστάσεων από άλλα Κέντρα Υγείας ή τα Νοσοκομεία της περιοχής. Κάποια άλλα όμως αν και είναι απαραίτητη η λειτουργία τους, αν και επισκευάσθηκαν μεγαλοπρεπή κτίρια που πλήρωσε αδρά ο ελληνικός λαός για να τα στεγάσουν, αν και εγκαινιάσθηκαν με μεγαλοπρέπεια, δεν λειτουργούν και ερημώνουν.
Είναι άκρως απαραίτητη η λειτουργία τους για τους κατοίκους των περιοχών που βρίσκονται, καθ’ ότι βρίσκονται σε ορεινές, δυσπρόσιτες, νησιωτικές περιοχές. Εάν λειτουργούσαν θα έσωζαν ζωές ασθενών. Ο κίνδυνος για τους κατοίκους των εν λόγω περιοχών είναι μεγάλος σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν έκτακτο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η διακομιδή τους στο πλησιέστερο Κέντρο Υγείας ή Νοσοκομείο είναι χρονοβόρα λόγω απόστασης, καιρικών συνθηκών (ειδικά το χειμώνα) αλλά και της δεδομένης διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.
Τα εν λόγω κτίρια – Κέντρα Υγείας – φαντάσματα εξοπλίστηκαν με ιατρικά μηχανήματα τελευταίου τύπου εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ τα οποία σκουριάζουν στις ζελατίνες. Ιατρικά μηχανήματα ψηφιακής τεχνολογίας αχρησιμοποίητα την ώρα που τα Νοσοκομεία κάνουν εξετάσεις σε παλαιά, που συνεχώς χαλάνε, δείχνουν λάθος αποτέλεσμα και δεν έχουν χρήματα να τα επισκευάσουν. Η εγκατάλειψη των κτιρίων είναι εμφανής. Συναντάς παντού σπασμένες πόρτες, τζάμια, παράθυρα. Πολλές φορές έχουν γίνει πλιάτσικο στα χέρια του κάθε κλέφτη. Κλέβουν ότι βρουν. Λεκάνες, βρύσες, λάμπες, πόρτες, παράθυρα κ.α. Δυστυχώς αντί να εξυπηρετούν ασθενείς κατοικούνται από ποντίκια και έντομα”.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής κέντρα Υγείας: 

1. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΡΥΩΝ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Πού; Στο Άγιο Όρος. Χιλιάδες άνθρωποι το επισκέπτονται από όλο τον κόσμο. Μεγαλοπρεπή κτίριο κλειστό άνω των 1000 τ.μ. Πριν δύο χρόνια ολοκληρώθηκε η κατασκευή του και ακόμη δεν παραδόθηκε από την κατασκευάστρια εταιρεία. Δεν παραδόθηκε. Το καλοκαίρι του 2016 τοποθετήθηκε πλήρης ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από την 4ης ΥΠΕ. Εγκαταστάθηκε υπέρηχος και ψηφιακό ακτινολογικό μηχάνημα και ότι άλλο χρειάζεται ένα σύγχρονο Κέντρο Υγείας. Και όμως παραμένει κλειστό παρ’ ότι παρελήφθησαν τα πάντα από εξοπλισμό. Στο Άγιο Όρος είναι υπεραπαραίτητη η λειτουργία του καθ’ ότι απασχολείται μεγάλος αριθμός εργατών και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Εάν αντιμετωπίσουν πρόβλημα υγείας, μόνο με διακομιδή σώζονται.
Οι καθυστερήσεις στοιχίζουν ζωές.
Η Ιερά Επιστασία παραχώρησε έναν μικρό χώρο που το έχουν μετατρέψει σε εξεταστήριο οι ιατροί. Υπηρετούν 6 Ιατροί, δύο Νοσηλευτές και 4 Διασώστες Οδηγοί, οι οποίοι είναι με μετακινήσεις. Δεν αρκούν. Για να ανοίξει το Κέντρο Υγείας χρειάζεται ασφαλώς πολύ περισσότερο προσωπικό.
Το άδειο μεγαλοπρεπές κτίριο και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό σε ζελατίνες.

2. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑΣ ΚΩ: Εγκαινιάστηκε το 2009 από τον κο. Αβραμόπουλου. Ένα κτίριο στολίδι που βρίσκεται στο Δυτικό τμήμα του νησιού και κόστισε 395 εκατ. ευρώ 25 χιλιόμετρα από την πόλη και 300 μέτρα από το αεροδρόμιο.
Έχει αξία να μπείτε στο YouTube να δείτε το σχετικό βίντεο των χώρων που διαθέτει το κλειστό Κέντρο Υγείας. Πραγματικό στολίδι. Πλήρως εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα. Διαθέτει Μηχανήματα Μικροβιολογικό, Ακτινολογικό, Αιματολογικό και κλίβανο. Βρίσκονται στα κουτιά άθικτα. Διαθέτει 6 διαμερίσματα στον 1ο όροφο για να φιλοξενεί το προσωπικό.
Έχει 4 δωμάτια βραχείας νοσηλείας πλήρως εξοπλισμένα. Λειτουργεί ως Περιφερειακό Ιατρείο. Υπηρετεί ένας μόνιμος Ιατρός από το 2015 (γενικός παθολόγος ιατρός) και ένας νοσηλευτής μέσω ΟΑΕΔ 12μηνης σύμβασης από Μάρτιο 2017. Προσπαθούν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Βρήκαν μέσα στο κτίριο ποντίκια, έντομα. Καθαρίστρια δεν υπάρχει. Εθελοντικά έρχεται μία, δύο ώρες την εβδομάδα, από κάποιο σύλλογο.
Φτιάχτηκε να εξυπηρετεί τους μόνιμους κατοίκους των 5 γύρω χωριών , τα ξενοδοχεία, τους τουρίστες και τις ανάγκες του αεροδρομίου. Δυστυχώς είναι κλειστό και κινδυνεύουν ζωές ασθενών.
Δύσκολη η προμήθεια υλικών. Πολλές φορές τα αγοράζουν από την τσέπη τους ο γιατρός και ο νοσηλευτής. Εξυπηρετεί κατά μέσο όρο 30 ασθενείς την ημέρα. Οι κάτοικοι της περιοχής, οι τουρίστες που διαμένουν στα ξενοδοχεία των τουριστικών γύρω χωριών του Κέντρου Υγείας, είναι αναγκασμένοι να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα υγείας. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών. Δεν διαθέτει ΕΚΑΒ.

3. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΙΠΕΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Έτοιμο κτίριο που αραχνιάζει. Ισόγειο κτίριο 500 τ.μ. 35 χιλιόμετρα από το Νοσοκομείο Καλαμάτας. Είναι κλειστό. Για ξεκάρφωμα στεγάζουν εκεί ένα Περιφερειακό Ιατρείο. Το Κέντρο Υγείας δεν λειτουργεί. Το Περιφερειακό Ιατρείο που στεγάζεται εκεί έχει μόνο ένα γενικό ιατρό και μία Νοσηλεύτρια. Εφημερεύει ως Περιφερειακό Ιατρείο με Αγροτικούς Ιατρούς. Δεν υπάρχει ΕΚΑΒ. Είναι απαραίτητη η λειτουργία του Κέντρου Υγείας για να εξυπηρετούνται 10.000 κάτοικοι της περιοχής. Βρίσκεται κοντά σε παραθαλάσσια περιοχή με καταλύματα. Το καλοκαίρι το επισκέπτονται πολλοί τουρίστες. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

4. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ: Μεγαλεπήβολο κτίριο στην περιοχή Καινούργιου Φθιώτιδος που αραχνιάζει. Πλήρως εξοπλισμένο με μηχανήματα τελευταίου τύπου όπως Μικροβιολογικό και Ακτινολογικό. Διαθέτει όλα τα σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα που χρειάζονται σε ένα Κέντρο Υγείας. Λειτουργεί όμως μόνο στα χαρτιά. Τον Ιούλιο του 2009 εγκαινιάστηκε από τον κο. Αβραμόπουλο. Παραμένει κλειστό. Από το 2009 έως το 2014 υπήρχαν δύο γιατροί αποσπασμένοι. Από το 2015 ο ένας ιατρός επέστρεψε στο Περιφερειακό Ιατρείο Καμένων Βούρλων και ο άλλος γιατρός συνταξιοδοτήθηκε. Τώρα είναι 2 νοσηλεύτριες χωρίς κανέναν γιατρό. Βρίσκεται κοντά στην Εθνική Οδό, σε παραθαλάσσιο μέρος με τουρισμό. Με τη λειτουργία του θα εξυπηρετούσε χιλιάδες πολίτες, επισκέπτες που τώρα είναι αναγκασμένοι να διακομίζονται στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Κινδυνεύει η ζωή των εκτάκτων περιστατικών λόγω καθυστερήσεων στις διακομιδές.

5. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΒΙΔΙ ΑΡΚΑΔΙΑΣ: Στα χαρτιά υπάρχει Κέντρο Υγείας. Το κτίριο υπάρχει και δεν υπάρχει. Επισκευάσθηκε το παλαιό Γυμνάσιο της πόλης με 75 εκατ. ευρώ για να μεταφερθεί το Δημοτικό Σχολείο. Με την μεταφορά του Δημοτικού Σχολείου θα μεταφερόταν εκεί ο Παιδικός Σταθμός. Στον Παιδικό Σταθμό θα λειτουργούσε το Κέντρο Υγείας. Το Γυμνάσιο επισκευάσθηκε πριν πολλά χρόνια αλλά ποτέ δεν επιχειρήθηκαν οι εν λόγω μεταστεγάσεις.
Μετέπειτα αποφασίστηκε ότι μπορεί στο επισκευασμένο Γυμνάσιο να στεγασθεί το Κέντρο Υγείας. Το επισκευασμένο Γυμνάσιο παραμένει αναξιοποίητο, παρ’ ότι σπαταλήθηκαν 75 εκατ. ευρώ.
Τώρα λειτουργεί ένα Πολυδύναμο ιατρείο σε χώρο 50τ.μ. με ένα Γενικό γιατρό. ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ. Το Πολυδύναμο Ιατρείο εξυπηρετεί 35-40 ασθενείς την ημέρα. Φωνάζουν οι κάτοικοι το μοναδικό ιατρό για να τους εξετάσει όποια ώρα και αν είναι από το σπίτι του. Πάνω από 8.000 κάτοικοι της περιοχής ταλαιπωρούνται με διακομιδές στο Νοσοκομείο Τρίπολης. Κινδυνεύει η ζωή τους όταν αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

6. ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΥΡΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΣΕΡΡΩΝ: Το κτίριο παραλήφθηκε πριν από μια πενταετία και λειτουργεί ουσιαστικό ως Περιφερειακό Ιατρείο. Ένα κτίριο στολίδι εκατοντάδων τ.μ. Αραχνιάζει. Βρίσκεται κοντά στην Αμφίπολη και στην Εγνατία Οδό. Έγινε κυρίως για να προσφέρει φροντίδα σε ατυχήματα της Εγνατίας Οδού. Υπάρχουν μόνο 2 γιατροί και εκ περιτροπής κάποιοι Αγροτικοί και 10 λοιποί Επαγγελματίες Υγείας.
Διαθέτει ότι πιο σύγχρονο σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που αραχνιάζει στις ζελατίνες. Βρίσκεται 1 ½ ώρα από το Νοσοκομείο Σερρών. Κινδυνεύουν τα έκτακτα περιστατικά.
Διαθέτει υπέρηχο ακτινολογικό και μικροβιολογικό μηχάνημα, εξοπλισμό για έκτακτους τοκετούς (καρδιοτοκογράφους, καρδιογράφους, γυναικολογικά τραπέζια). Ακόμη και νεκροθάλαμο διαθέτει για θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Όλα σκουριάζουν.
Έντονη είναι η φημολογία για λειτουργία του μόνο τις πρωινές ώρες ως Αγροτικό Ιατρείο. Πρόσφατα ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για την αναβάθμιση της λειτουργίας του. Υπάρχουν σχετικά βίντεο στο internet.


σχετικα αρθρα