current views are: 5

8 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση07:58

Κως: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ ξύπνησε μνήμες Ιουλίου – Γ. Χουλιάρας: «Ίσως υπάρξει ανάλογος μετασεισμός»

Σεισμική δόνηση​ μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Κω και των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Δημοσίευση 07:58’

Σεισμική δόνηση​ μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Κω και των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

 

Μνήμες του φονικού σεισμού 6,4 Ρίχτερ που “χτύπησε” την Κω στις 21 Ιουλίου, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν, ξύπνησε στους κατοίκους του νησιού η σημερινή επίσκεψη του Εγκέλαδου. 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ ταρακούνησε το πρωί της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Κω και των δυτικών ακτών της Τουρκίας, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του νησιού, ο σεισμός έγινε αισθητός στις 10:42 το πρωί σε όλη την περιοχή, τα νησιά των Δωδεκανήσων και τα τουρκικά παράλια, ενώ είχε εστιακό βάθος 10 χιλομέτρων.

Στα παράλια της Μικράς Ασίας υπολογίζεται το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, η οποία, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, είχε επίκεντρο 358 χιλιόμετρα ανατολικά της Αθήνας ή 38χλμ βορειοανατολικά της Κω, ενώ δεν προκλήθηκαν προβλήματα.

Όπως είπε στο ΑΠΕ ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας πρόκειται για τον ισχυρό μετασεισμό που περίμεναν ως φυσιολογική εξέλιξη μετά τον σεισμό του Ιουλίου και προέρχεται από την ίδια επικεντρική περιοχή σε ακτίνα 60 χιλιομέτρων.

Το Αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο (USGS) ανακοίνωσε πως σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε κοντά στο Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) της Τουρκίας.

” Ίσως να υπάρξει ακόμα ένα μετασεισμός της ίδιας τάξης“, δήλωσε στο Lesvosnews.gr ο Γεράσιμος Χουλιάρας: «Σας είχα πει πριν λίγες ημέρες ότι περίμενε έναν τέτοιο σεισμό. Δηλαδή της τάξης των 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ίσως και μεγαλύτερο. Οπωσδήποτε είναι ένα καλό νέο για τη σεισμική ακολουθία της περιοχής. Ίσως να υπάρξει ακόμα ένα μετασεισμός της ίδιας τάξης. Σε κάθε περίπτωση ο σεισμός αυτός ήταν ζητούμενος»

Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας κ. Ευθύμιος Λέκκας επισήμανε στον ΣΚΑΪ ότι ”με αυτό τον τρόπο εκτονώθηκε η σεισμική ακολουθία μετά την μεγάλη δόνηση του Ιουλίου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: ”Τον επιζητούσαμε αυτόν τον σεισμό. Θέλαμε κάτι μεγαλύτερο και αυτό ήρθε σήμερα. Πρέπει να εκτονωθεί με έναν σεισμό πάνω από 5. Μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοιο σεισμό. Προσωπικά με ανακούφισε”. 

Συμπλήρωσε, δε, ότι: ”Όλη αυτή η δραστηριότητα που εκτελείται βγαίνει προς την πλευρά της Τουρκίας, οι ενοχλήσεις τον Ελληνικό χώρο είναι ιδιαίτερα μικρές”. 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα