current views are: 11

8 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση13:31

Οι καντίνες στο Γαϊδουρονήσι άνοιξαν με ανασφάλιστους εργαζόμενους

Μπορεί οι καντίνες στο Γαϊδουρονήσι με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές να λειτουργούν εκ νέου από το περασμένο Σάββατο με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου, αυτήν τη φορά όμως ο ιδιοκτήτης

Δημοσίευση 13:31’

Μπορεί οι καντίνες στο Γαϊδουρονήσι με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές να λειτουργούν εκ νέου από το περασμένο Σάββατο με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου, αυτήν τη φορά όμως ο ιδιοκτήτης

Μπορεί οι καντίνες στο Γαϊδουρονήσι με τις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές να λειτουργούν εκ νέου από το περασμένο Σάββατο με προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου, αυτήν τη φορά όμως ο ιδιοκτήτης τους θα κληθεί να καταβάλει υψηλό πρόστιμο στα ασφαλιστικά ταμεία για αδήλωτους εργαζόμενους.

Χθες στις 12.30 μετά το μεσημέρι πέντε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετέβησαν στον χώρο προσποιούμενοι τους πελάτες και διαπίστωσαν ότι εκδίδονταν κανονικά αποδείξεις. Ωστόσο, όταν στις 14.00 ζήτησαν τα στοιχεία ασφάλισης για τους επτά εργαζόμενους, αποδείχθηκε ότι αυτοί δεν είχαν δηλωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έσπευσε μετά τον έλεγχο να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά ο φάκελος απεστάλη από την ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ και αυτός θα καταβάλει πρόστιμο 73.500 ευρώ (10.500 ευρώ/εργαζόμενο).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” το Μονομελές Πρωτοδικείο Λασιθίου, με προσωρινή διαταγή, “ξεσφράγισε” τους χώρους και επέτρεψε την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων, γεγονός το οποίο δεν επηρεάζει το πρόστιμο 200.000 ευρώ που επιβλήθηκε στον επιχειρηματία, μετά την διαπίστωση ότι έκοψε 20.000 “μαϊμού” αποδείξεις από οκτώ ταμειακές, για τέσσερις καντίνες, 500 ομπρέλες και 1.000 ξαπλώστρες. “Η εντολέας μου που επαναλειτουργεί την εγκατάσταση δεν έχει σχέση με τον φοροφυγά ή το πρόστιμο” διευκρινίζει, μιλώντας στην “Ελευθερία του Τύπου”, ο Γιώργος Αθάνατος, δικηγόρος της γυναίκας που “έστησε” εκ νέου τις ομπρέλες στο Γαϊδουρονήσι (νήσος Χρυσή). Όπως εξηγεί ο ίδιος, “το δικαστήριο έκρινε με βάση το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, επιτρέποντας τη λειτουργία της εγκατάστασης έως τις 18 Οκτωβρίου, όταν και το ζήτημα θα κριθεί οριστικά”. Παρέμβαση, ζητώντας να ανοίξουν οι καντίνες, έκαναν ο Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης και οι πλοιοκτήτες που δραστηριοποιούνται στην  Ιεράπετρα. 

Στο φως

Στο μεταξύ όμως, διαπιστώσεις-φωτιά για την νήσο Χρυσή, που προστατεύεται από το δίκτυο Natura, φέρνει στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη, σε πόρισμα το οποίο εστάλη στις αρμόδιες υπηρεσίες και τα υπουργεία στις 4 Ιουλίου. “Η κατάσταση στη νήσο Χρυσή παραμένει ανεξέλεγκτη (…). Η τεράστια καταστροφή που έχει επιφέρει η εμπορική-τουριστική εκμετάλλευση οδηγεί, κατά την άποψη της Αρχής, στην αναγκαιότητα ελέγχου της επισκεψιμότηττας για τα επόμενα έτη, ώστε να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον” αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Και επισημαίνεται: “Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση (…), εξυπηρετεί αποκλειστικά οικονομικά και τουριστικά συμφέροντα και όχι την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος”. Επιπλέον, ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι ο Δήμος Ιεράπετρας θα πρέπει να διαθέσει μέρος των εσόδων για την (προβληματική σήμερα) διαχείριση των απορριμμάτων. 


σχετικα αρθρα