current views are: 12

10 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση17:31

Χωρίς όρια η τουρκική προκλητικότητα – «Διεκδικούν» χωρικά ύδατα κοντά στη Μύκονο!

Η συνέχιση των εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ ο μεγάλος τους «σεβντάς» 

Δημοσίευση 17:31’

Η συνέχιση των εξορύξεων στην Κυπριακή ΑΟΖ ο μεγάλος τους «σεβντάς» 

Δεν έχει όρια η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο αφού καθημερινά οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας, γίνονται με μορφή χιονοστιβάδας. Χθες την ώρα που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επισκεπτόταν τη Σκύρο, τουρκικά μαχητικά πιστά στην καθημερινή τους πλέον τακτική, παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη καμία πρόκληση απέναντι στην εθνική της κυριαρχία», διαμήνυε από την 135 Σμηναρχία Μάχης στη Σκύρο ο κ. Καμμένος  ωστόσο οι Τούρκοι συνέχιζαν κανονικά την προκλητικότητά τους.

Πάνω από σαράντα τουρκικές παραβιάσεις μέσα σε μία ημέρα 

Πιο συγκεκριμένα σε 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου προχώρησαν 10 τουρκικά αεροσκάφη σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Τα αεροσκάφη, επτά F-16 τα οποία πετούσαν σε τρεις σχηματισμούς και τρία CN-235, προέβησαν και σε δέκα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών ενώ να σημειωθεί ότι δύυο εξ αυτών ήταν οπλισμένα.

Όλα τα  παραπάνω περιστατικά  αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες όπως συμβαίνει πλέον σε μόνιμα καθημερινή βάση. Μια μέρα πριν να θυμίσουμε πως είχαν πραγματοπιήσει ακόμα 17 παραβιάσεις που αντιμετωπίστηκαν όλες με επιτυχία από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που επιτελούν στο έπακρο το καθήκον τους. 

Σήμερα οι Τούρκοι προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω και αμφισβήτησαν περιοχή έρευνας και διάσωσης 23 χιλιόμετρα από τις ανατολικές ακτές της Μυκόνου!

Σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του “Ant1” η Τουρκία έφτασε στο σημείο να προσδιορίσει ως μερικώς τουρκική την συγκεκριμένη περιοχή! Ακαριαία ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς η οποία ξεκαθάρισε πως η όλη επιχείρηση διάσωσης διεξάγεται μέσα στα ελληνικά χωρικά μας ύδατα. 

Η προκλητικότητά τους έχει να κάνει με τους υδρογονάθρακες στο Αιγαίο, αφού ακόμα δεν έχουν ξεπεράσει το γεγονός πως συνεχίζονται κανονικά οι γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ παρά την προσπάθεια που επιχειρείται από την πλευρά τους να βάλουν “χέρι” στους υδρογονάνθρακες που ανήκουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Μεγαλονήσου.

Ο γαμπρός μάλιστα του “Σουλτάνου” Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κάτοχος του χαρτοφυλακίου για την ενέργεια στην Τουρκία  προχώρησε σήμερα σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις. “Ευελπιστούμε το τελευταίο τετράμηνο του έτους το δικό μας πλοίο (σ.σ εννοεί το “Barbaros”) να ξεκινήσει τις έρευνες.

Μακάρι πριν τελειώσει η χρονιά να κάνουμε την πρώτη μας γεώτρηση στο Αιγαίο ή το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2018. Έχουμε την επιστημονική κατάρτιση και θα δοκιμάσουμε την τύχη μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Είτε στο πετρέλαιο είτε στο φυσικό αέριο πρέπει να γίνουμε πιο επιθετικοί” υπογράμμισε ο Μπεράτ Αλπαϊράκ.

Να τονίσουμε πως το ερευνητικό τουρκικό πλοίο “Barbaros” εξακολουθεί και πλέει στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ σε μια απέλπιδα προσπάθεια της γείτονας χώρας να εμποδίσει τις έρευνες, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την σύμπραξη ξένων εταιρειών από τους Κύπριους.

Η παρουσία πολεμικών πλοίων των συμμαχικών δυνάμεων της Κύπρου που εξασφαλίζουν την ασφαλή γεώτρηση και εξόρυξη των υδρογονανθράκων, είναι ίσως αυτό που οδηγεί την τουρκική πλευρά στην κορύφωση των προκλήσεών της. 


σχετικα αρθρα