current views are: 4

11 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση05:27

Στο έλεος των πυρκαγιών τα ελληνικά χωριά στην Αλβανία

Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Δημοσίευση 05:27’

Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Στο αίτημα για βοήθεια στην Αλβανία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες πυρκαγιές στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, ανταποκρίθηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Δύο ελληνικά καναντέρ συμμετέχουν από τις πρώτες πρωινές ώρες στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Τα καναντέρ ρίχνουν νερό στα πιο επικίνδυνα μέτωπα, στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Βουλιαράτι και Δρόβιανη, ενώ η φωτιά έσβησε στα χωριά Γεωργουτσάτι και Ζερβάτι. Έντονα είναι τα μέτωπα πυρκαγιών και στην περιοχή της Μουζίνας και του Καρδικακιού στο Δήμο της Φοινίκης.

Οι εκπρόσωποι των αντίστοιχων δήμων, Δρόπολης και Φοινίκης, κάνουν λόγο για τεράστιες καταστροφές, χωρίς όμως να είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να έχουν μια σαφή εικόνα.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί η ετοιμότητα των κατοίκων στις περιοχές αυτές που έδωσαν πραγματικές μάχες με την πύρινη λαίλαπα για να σώσουν τα χωριά τους.

Στον δήμο Δρόπολης στο χωριό Γράψη δύο σπίτια, ένας ναός και μια αποθήκη κάηκαν και απειλήθηκε η ζωή τριών ηλικιωμένων. Ένας παλιός ναός κάηκε και στη Φράστανη, ενώ εστία φωτιάς απειλεί μεγάλη αποθήκη υγραερίου και αρκετές παραγωγικές μονάδες στους Γεωργουτσάτες.

Στο δήμο Φοινίκης έχει συντελεστεί μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του μεγάλου φυσικού πάρκου “Γαλάζιο Μάτι” έχει παραδοθεί στις φλόγες.

«Από τις 7.15 το πρωί τα δύο ελληνικά καναντέρ βρίσκονται στην περιοχή, στα χωριά της Αλβανίας, όπου ζει η ελληνική μειονότητα και από εκείνη την ώρα ενεργούν και κάνουν ρίψεις προκειμένου να μειώσουν ή να σβήσουν την πυρκαγιά, η οποία είναι πολύ δύσκολη, γιατί είναι και σε ορεινό έδαφος και δεν υπάρχει δυνατότητα καλού συντονισμού με τα επίγεια τμήματα» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, στο «Πρακτορείο 104,9 fm», για τη συνδρομή της Ελλάδας σε επιχείρηση κατάσβεση πυρκαγιάς στη γειτονική χώρα.

«Η Αλβανία δεν έχει τους μηχανισμούς που χρειάζεται κι εδώ έχουμε κι έναν σοβαρό, επιπλέον λόγο, να ανταποκριθούμε με ό,τι καλύτερο έχουμε, γιατί σε αυτά τα χωριά ζει και πρέπει να διατηρηθεί η ελληνική μειονότητα, αλλά και ο φυσικός πλούτος που έχουν αυτά χωριά. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε χθες το βράδυ, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταλούν τα καναντέρ που βρίσκονταν στη Θεσσαλονίκη» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αφού ενεργήσουν για αρκετή ώρα στην περιοχή, στη συνέχεια τα καναντέρ θα συνδράμουν στην επιχείρηση κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή της Φλώρινας.

Μιλώντας χθες στο ΑΠΕ σχετικά με την αποστολή βοήθειας στη γειτονική χώρα, ο Νίκος Τόσκας δήλωσε:

«Ανταποκρινόμαστε στο αίτημα για βοήθεια στα βορειοηπειρωτικά χωριά, όπως κάνουμε πάντα όπου μας ζητείται. Και πριν από λίγες μέρες ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Αλβανίας για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε άλλες περιοχές, αλλά τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω, καθώς οι πυρκαγιές είναι κοντά στα ελληνικά σύνορα και στα χωριά της ελληνικής μεινότητας που πάντα στηρίζουμε. Στέλνουμε ο,τι καλύτερο έχουμε για να συνδράμουμε ώστε να μην κινδυνέψουν άνθρωποι και περιουσίες».

Σημειώνεται ότι η αλβανική κυβέρνηση ζήτησε βοήθεια για τις πυρκαγιές μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η χώρα μας ανταποκρίθηκε αμέσως με τη διάθεση των δύο αεροπλάνων.

 


σχετικα αρθρα