Κλιμάκωση των προκλήσεων από τους Τούρκους σε Αιγαίο και Κύπρο καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως το επόμενο βήμα της Άγκυρας προς την όξυνση των εντάσεων θα είναι η τοποθέτηση πλωτού γεωτρύπανου ή πλατφόρμας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, είναι η οριοθέτηση των πάγιων διεκδικήσεων της Άγκυρας από τα νότια της Ρόδου μέχρι και τα ανοικτά της Πάφου. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσονται και οι διπλωματικά αδόκιμες κινήσεις της Τουρκίας να ανακοινώσει μέσω NAVTEX ασκήσεις του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην κυπριακή ΑΟΖ και του βρετανικού βασιλικού ναυτικού στα νότια της Καρπάθου.

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί, με διαφορετικό τρόπο, αποστασιοποιήθηκαν από τις συγκεκριμένες κινήσεις, οι οποίες, παρ’ όλα αυτά, μαρτυρούν τις τουρκικές προθέσεις. Ενα δεύτερο στοιχείο των τελευταίων εβδομάδων, ιδιαίτερα του Αυγούστου, είναι ότι η προαναγγελία κατάργησης του άτυπου μορατόριουμ πτήσεων και ασκήσεων στο Αιγαίο αποτυπώνεται πλέον και σε πρακτικό επίπεδο, με καθημερινές παραβιάσεις, αλλά –κυρίως– εικονικές αερομαχίες που λαμβάνουν ολοένα και πιο ριψοκίνδυνα χαρακτηριστικά. Πλέον, η Πολεμική Αεροπορία καταγράφει και χρήση αντίμετρων (chaffs) από τα τουρκικά F-16.

Δεδομένου ότι η Αγκυρα δεν έχει υποχωρήσει ούτε εκατοστό από την ανάπτυξη δυνάμεων στη μεθόριο με τη Συρία και το Κατάρ, καθίσταται προφανές πως η παράλληλη δραστηριοποίηση στο Αιγαίο και την Αν.Μεσόγειο αποτελεί σκέλος μιας ευρύτερης στρατηγικής του «ηγεμονικού» ρόλου που οραματίζεται ο Ερντογάν για την Τουρκία. Επίσης, η άδεια που έλαβαν τελικά οι Γερμανοί βουλευτές για να επισκεφθούν τη βάση στο Ικόνιο δείχνει και τα όρια που μπορεί να έχει η γερμανοτουρκική κρίση. Γεγονός που σημαίνει ότι οι εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις μπορεί να είναι ταχύτατες, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στη Γερμανία και την επικράτηση ψυχραιμίας έναντι ενός παραδοσιακού εταίρου του Βερολίνου. Την επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Βερολίνου επιθυμεί και η Αθήνα, ιδίως υπό το φως πιθανής αναζωπύρωσης της προσφυγικής κρίσης.