current views are: 8

14 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:28

Ανατολική Αττική: Εφιάλτης με μεγάλες αναζωπυρώσεις – Απείλησε σπίτια στο Μικροχώρι Καπανδριτίου η φωτιά – Ανυπολόγιστη καταστροφή

Διακοπή κυκλοφορίας σε Κάλαμο και Καπανδρίτι

Δημοσίευση 04:28’

Διακοπή κυκλοφορίας σε Κάλαμο και Καπανδρίτι

Μετά την ολοήμερη μάχη με τις φλόγες τις Πυροσβεστικές δυνάμεις περιμένει μία πολύ δύσκολη νύχτα. Ισχυρές δυνάμεις πυροσβεστικής και εθελοντών έφτασαν στον δρόμο από το Μετόχι Καλάμου και οι πυροσβέστες  αφού από τις 22:00 μέχρι και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, εκδηλώνονταν συνεχώς νέες αναζωπυρώσεις κυρίως σε χαράδρα στο Μετόχι, προς Καπανδρίτι. .

Η φωτιά έχει φτάσει στον δρόμο, ενώ οι πυροσβέστες καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να οριοθετήσουν την πυρκαγιά και να μην κινδυνεύσουν -τουλάχιστον- άλλες κατοικημένες περιοχές. Το μέτωπο εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα, ενώ οι ισχυροί άνεμοι δεν βοηθούν στην κατάσβεση. Μέσα στη νύχτα οι φλόγες πλησίασαν το Μικροχώρι Καπανδριτίου και κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη για να σώσουν σπίτια στον οικισμό.

Επίσης, διακόπηκε λόγω της φωτιάς η κυκλοφορία στην Παλιά Εθνική Οδό στην οδο Καλάμου – Καπανδριτίου, στο ύψος των Τριάδων. Για λόγους ασφαλείας των οδηγών η τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στην Παλαιά Εθνική Οδό Καλάμου–Καπανδριτίου και στη Νέα Εθνική Οδό στο ύψος του Καπανδριτίου με κατεύθυνση προς τον Κάλαμο.

Εκτροπή κυκλοφορίας γίνεται στα εξής σημεία

1. Πλατεία Καλάμου προς Αγίους Αποστόλους

2. Κόμβος Μικροχωρίου προς Κάλαμο

3. Διχάλα Βαρνάβα προς παραλία

4. Πρώτο στρατόπεδο Βαρνάβα.

Ο αγώνας δρόμου με την πύρινη λαίλαπα και το χρόνο βρίσκεται από σε εξέλιξη από την Κυριακή με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παλεύουν για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που καίει την Ανατολική Αττική.  Επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής βρίσκονται σε Κάλαμο, Καπανδρίτι και Βαρνάβα ενώ τα εναέρια μέσα αποσύρθηκαν αφού δεν μπορούν να επιχειρήσουν στο σκοτάδι. 

Όπως αναφέρουν αρμόδιοι αξιωματικοί, από τις απογευματινές ώρες, έχουν κοπάσει κάπως οι άνεμοι στον Κάλαμο, αλλά η πυρκαγιά εξακολουθεί να είναι μεγάλη και εκτός ελέγχου και στα τρία μέτωπα, προς Μικροχώρι, Βαρνάβα και Σέσι Γραμματικού, ενώ υπάρχουν παντού εστίες σε όλη την περιοχή που απλώθηκαν οι φλόγες από χτες το απόγευμα.

Παράλληλα διαπιστώνονται νέα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης της ευρύτερης περιοχής του Καλάμου. Για λίγη ώρα τα φώτα έσβησαν στους δρόμους της περιοχής, αλλά η ηλεκτροδότηση επανήλθε. 

Παράλληλα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Κάλαμος, το Καπανδρίτι και ο Βαρνάβας με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. Η απόφαση ελήφθη για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ η πυρκαγιά στο Μετόχι θέριεψε όταν σταμάτησαν για λίγο τα εναέρια μέσα. Πυροσβέστης αισθάνθηκε αδιαθεσία λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και του καπνού. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην πυρκαγιά έχουν αυξηθεί σημαντικά, με ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα. Συνολικά στην κατάσβεση λαμβάνουν μέρος: 72 οχήματα με 180 πυροσβέστες και 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρος, επιχείρησαν διαδοχικά για να υπάρχουν πάντα εναέρια μέσα πάνω από την πυρκαγιά πέντε αεροσκάφη και οκτώ ελικόπτερα. Πιο συγκεκριμένα λαμβάνουν μέρος συνολικά πέντε αεροσκάφη (δύο CL 415 και τρία CL 215) Canadair, τρία ελικόπτερα Chinook, δύο ελικόπτερα S-64 Sikorsky , δύο ελικόπτερα Kamov και δύο ελικόπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος (ένα Super Puma και ένα BK).

Τα εναέρια μέσα προσγειώνονται στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμο και γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος.

Επιπλέον, την επιχείρηση κατάσβεσης συνδράμουν, 20 εθελοντικά οχήματα, 38 υδροφόρες των ΟΤΑ και της Περιφέρειας, έξι χωματουργικά μηχανήματα, και από τις ένοπλες δυνάμεις στρατιωτικό προσωπικό και τέσσερα μηχανήματα.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία σημείωσε με αφορμή το μέτωπο στον Κάλαμο: «Επειδή η πυρκαγιά αναπτύσσεται σε ιδιαίτερη από πλευράς επικινδυνότητας περιοχή (μικτή οικιστική ζώνη) και με ταχύτητα, απευθύνουμε έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να απομακρύνονται έγκαιρα για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να μην παρεμποδίζουν το έργο των πυροσβεστών».

Θετικότερη εικόνα παρουσιάζει η περιοχή του Βαρνάβα καθώς η φωτιά φαίνεται πως περιορίζεται, τουλάχιστον όπως ανάφερε η Χαρ. Ασημακοπούλου, κοινοτάρχης της περιοχής. 

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαραθώνα, Αδάμ Μεγαπάνος, υπάρχουν εστίες σε μέτωπο 25 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο νωρίτερα εκκενώθηκαν δυο στρατόπεδα στην περιοχή τόσο από το προσωπικό τους όσο και από τα πυρομαχικά που είναι αποθηκευμένα καθώς και δυο κατασκηνώσεων. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετέχει ο δήμος Μαραθώνα, με όλα τα οχήματα που διαθέτει (υδροφόρες, εκσκαπτικά κ.α).

Εν τω μεταξύ, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην είσοδο Καπανδριτίου και στον κεντρικό δρόμο του Βαρνάβα στο ρεύμα προς παραλία.  Ο πρόεδρος της κοινότητας Καπανδριτίου δήλωσε στον Σκάι ότι στο σημείο της φωτιάς – αρχικά – δεν υπήρχαν πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά μόνο εθελοντές. 

«Ευτυχώς καταλάγιασε ο άνεμος», τόνισε ο κ. Ντάσης και τόνισε πως είναι ώρα να το εκμεταλευτούν από αέρος οι πυροσβεστικές δυνάμεις. 
Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου μίλησε για μεγάλη καθυστέρηση στα εναέρια μέσα ενώ υπογράμμισε πως η ζημιά είναι τεράστια καθώς κάηκε ένα δάσος 20 ετών. Τέλος, σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες εκκένωσης σπιτιών.

Εκκενώθηκε μοναστήρι στο Καπανδρίτι

Εφιαλτικό ήταν το σκηνικό και στο Καπανδρίτι, όπου κινδύνεψε το μοναστήρ καθώς οι φλόγες μπήκαν στον προαύλιο χώρο. Ευτυχώς, εκκενώθηκε εγκαίρως και δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί κάτω από το μοναστήρι, σε μια πευκόφυτη περιοχή, όπου υπάρχουν σπίτια. Ο κοινοτάρχης Καπανδριτίου, Μιχάλης Ντάσης, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολη» και «τραγική» κατάσταση.

Προβληματίζουν τις Αρχές δύο νέες πυρκαγιές στο Μαραθώνα

Δύο νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νωρίς το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Κοτρώνι Μαραθώνα, προβληματίζουν τις αρμόδιες υπηρεσίες. Οι φωτιές εκδηλώθηκαν σε μικρή απόσταση μεταξύ τους και σβήστηκαν άμεσα από την πυροσβεστική. Ωστόσο, οι ανακριτικές αρχές προβληματίζονται διότι οι συγκεκριμένες εστίες ήταν στην ίδια ευθεία με την πυρκαγιά του Καλάμου, με την οποία θα μπορούσαν να ενωθούν, αν προλάβαιναν να λάβουν διαστάσεις, λόγω των συγκεκριμένων ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.


σχετικα αρθρα