current views are: 4

17 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση04:15

Πύρινη κόλαση έζησαν στην Κεφαλονιά – Εκκένωση χωριών τη νύχτα – Βελτιωμένη η εικόνα

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην Κεφαλονιά, μεταξύ Βλαχάτων και Σιμωτάτων στους πρόποδες του όρους Αίνου. Απειλήθηκαν κατοικίες.

Δημοσίευση 04:15’

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην Κεφαλονιά, μεταξύ Βλαχάτων και Σιμωτάτων στους πρόποδες του όρους Αίνου. Απειλήθηκαν κατοικίες.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στην Κεφαλονιά, μεταξύ Βλαχάτων και Σιμωτάτων στους πρόποδες του όρους Αίνου. Απειλήθηκαν κατοικίες. Καλύτερη η εικόνα του πύρινου μετώπου μετά τις πρωινές ρίψεις νερού από αέρος. Υπό έλεγχο είναι η δασική πυρκαγιά στα Σιμωτάτα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά στο Ρατζακλί, που ξέσπασε τα ξημερώματα.

Σχέδιο εκκένωσης των χωριών Λουρδάτα και Σιμωτάτα (και τουριστικών καταλυμάτων) τέθηκε σε εφαρμογή τα μεσάνυχτα από τις τοπικές αρχές, καθώς η μεγάλη πυρκαγιά έφτασε στις αυλές των πρώτων σπιτιών.

Ευτυχώς όμως η πυροσβεστική πρόλαβε τα χειρότερα. Ο καιρός μέσα στη νύχτα παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω του μεγάλου μετώπου βοήθησε. Οι άνεμοι κόπασαν και ουσιαστικά οι πυροσβεστικές δυνάμεις μπόρεσαν να ελέγξουν την κατάσταση.

Το μεγάλο μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να εφησυχάσει καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές διάσπαρτες εστίες οι οποίες μπορούν να δώσουν μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Ο κ. Γαλιατσάτος είπε στο ΑΠΕ ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες στην Κεφαλονιά εκδηλώθηκαν 35 πυρκαγιές, που σε συνδυασμό με τις φωτιές στην Ζάκυνθο αλλά και στην Κέρκυρα ενισχύουν τις υποψίες για σχέδιο εμπρησμών στα Ιόνια νησιά.

Όπως δήλωσε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας, μιλώντας στην ΕΡΤ, η ηλεκτροδότηση στην περιοχή διεκόπη αργά το βράδυ, καθώς κάηκαν πυλώνες της ΔΕΗ. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει, αλλά ούτε και να διαψεύσει ότι έχει καεί κάποιο σπίτι.

Για την κατάσβεσή της πυρκαγιάς επιχειρούν 12 πυροσβέστες με έξι οχήματα, ενώ αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από άλλες περιοχές εντός της νύχτας

Σύμφωνα με το Inkefalonia.gr, τη νύχτα υπήρχε και μία εστία φωτιάς στο χωριό Κρεμμύδι, αλλά οι πυροσβέστες κατάφεραν να την σβήσουν άμεσα.  

Επικοινωνία Μητσοτάκη – δημάρχου

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε νωρίς σήμερα το πρωί με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, κ. Παρίση. 
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενημερώθηκε για την εξέλιξη της πυρκαγιάς και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί. 
Από την πλευρά του ο δήμαρχος αφού τον ενημέρωσε, τον ευχαρίστησε για το άμεσο ενδιαφέρον του.

.


σχετικα αρθρα