Από τα μέσα καλοκαιριού και μέχρι σήμερα, εκατοντάδες δασικές πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πιο καταστροφικές, όμως, που δοκίμασαν την αντοχή των πυροσβεστών και έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ήταν.... διπλές και τριπλές. Στις ίδιες περιοχές που επί ημέρες οι πυροσβέστες έχαναν τη μάχη της κατάσβεσης, λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν βγει νικητές.

«Στο δήμο μας εκδηλώθηκαν τρεις μεγάλες πυρκαγιές σε διάστημα τεσσάρων ημερών", λέει στο Newpost ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σωφρόνης.

Πράγματι, στις 29 Ιουλίου μια πυρκαγιά που ξεκίνηση από την περιοχή Προφάρτα Καλυβίων αντιμετωπίστηκε άμεσα, στις 31 Ιουλίου η φωτιά που ξεκίνησε από τα Καλύβια Θορικού έφτασε εως τη Σαρωνίδα πριν τεθεί υπό έλεγχο, ενώ στις 3 Αυγούστου κινδύνεψαν σπίτια από τη φωτιά που ξεκίνησε στη Λεωφόρο Αναβύσσου.

«Μας γεννάει πολλά ερωτήματα για το αν ήταν ανθρώπινη αμέλεια ή συντονισμένη ενέργεια. Δεν έχει γίνει καμία σύλληψη, δεν έχει προκύψει κάτι που να οδηγεί σε συγκεκριμένους ενόχους. Το ευτύχημα είναι ότι η αντίδραση της πυροσβεστικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν άμεση και είχαμε τις λιγότερες δυνατές απώλειες», λέει ο κ. Σωφρόνης.

Στο Γεράκι της Ηλείας, όπου κινδύνεψε το χωριό Ανάληψη από την πυρκαγιά που ξέσπασε την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου, μια προηγούμενη εστία, στις 3 Αυγούστου, είχε ελεγχθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Η πολυήμερη φωτιά στην ανατολική Αττική κατέκαψε πολλά σπίτια σε οικισμούς του Βαρνάβα και τον Κάλαμο. Το τελευταίο μέτωπο ήταν αυτό που στο Μικροχώρι. Εκεί ακριβώς που στις 5 Ιουλίου είχε ξεσπάσει μια πυρκαγιά και αντιμετωπίσηκτε μέσα σε λίγες ώρες.

Στη Ζάκυνθο η μάχη κράτησε σχεδόν.... ένα μήνα. Η πρώτη φωτιά εκδηλώθηκε στις αρχές Ιουλίου σε πευκοδάσος στις Μαριές. Στις 23 Ιουλίου ξέσπασε μια νέα δασική πυρκαγιά. Η τελική.... «πύρινη» επίθεση εξαπολύθηκε στις 9 Αυγούστου σε ολόκληρο το νησί:

«Φυσικά και ήταν εμπρησμός», λέει στο Newpost ο δήμαρχος Ζακύνθου Παύλος Κολοκοτσάς. «Την ίδια στιγμή που ξεσπάει φωτιά στο βόρειο τμήμα του νησιού, έχουμε μέτωπα και στο νότιο και στο δυτικό. Στόχος ήταν η διασπορά των δυνάμεων για να μην κατασβεστεί η πυρκαγιά».