Θέματα της παγκόσμιας ναυτιλίας και οι προϋποθέσεις που χρειάζεται ο Πειραιάς προκειμένου να γίνει σύγχρονο ναυτιλιακό κέντρο, εξετάστηκαν στη διάρκεια συνάντησης που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Χάρης Παμπούκης, με το προεδρείο της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας στο Λονδίνο.
«Η ναυτιλία είναι για την Ελλάδα ένας από τους πυλώνες της ανάπτυξης που μπορεί να συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού μας στόχου που δεν είναι άλλος από το να μπορέσουμε πολύ σύντομα να βρεθούμε σε πρωτογενή πλεονάσματα και να αρθεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός.

Ο κ. Παμπούκης συναντήθηκε και με το Γενικό Γραμματέα του Διεθνή Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) κ. Μητρόπουλο, όπου συζητήθηκαν μεταξύ άλλων, το θέμα της πειρατείας σε πλοία ανοιχτά της Σομαλίας αλλά και περιβαλλοντικά θέματα, σε σχέση με τις εκπομπές αερίων ρύπων από τα πλοία.

Ο υπουργός τόνισε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στις πρωτοβουλίες και το έργο του ΙΜΟ και ευχαρίστησε τον κ. Μητρόπουλο για την πολυετή προσφορά του στη ναυτιλία.

Σημειώνεται ότι ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (International Maritime Organization) είναι ένας εξειδικευμένος οργανισμός στα πλαίσια του ΟΗΕ, με αντικείμενο τη θέσπιση μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας στη διεθνή ναυτιλία και την αποφυγή της μόλυνσης του περιβάλλοντος από πλοία. Επιπλέον, είναι αρμόδιος για νομικά θέματα που αφορούν στην απόδοση ευθυνών και στην καταβολή αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ναυτιλιακών ατυχημάτων, καθώς επίσης και για τη διευκόλυνση της διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης.