current views are: 9

28 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση18:59

«Πολύφερνη νύφη» τα καμένα της Ζακύνθου – Ο Εμίρης, το πετρέλαιο και οι μικροσυμμορίες

Το μακρύ ιστορικό της διεκδίκησης των εκτάσεων που παραδόθηκαν στην πυρά

Δημοσίευση 18:59’

Το μακρύ ιστορικό της διεκδίκησης των εκτάσεων που παραδόθηκαν στην πυρά

Ίσα που πρόλαβαν να γιορτάσουν τον Άγιο Διονύσιο στη Ζάκυνθο. Οι φωτιές κόπασαν λίγο πριν από το τριήμερο των εκδηλώσεων για να ξεσπάσουν καινούργιες πριν καλά – καλά ολοκληρωθούν οι πανηγυρικοί του εορτασμού.

Τώρα όλοι αναρωτιούνται: Ποιοι θέλουν να κάψουν το λουλούδι της Ανατολής;

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που δεν έχουν τέλος, πυροδοτούν και σενάρια συνωμοσίας με μαφίες, πετρέλαια, πάμπλουτους Εμίρηδες και επιχειρηματικούς κατασκόπους.

Οι τοπικές αρχές, πάντως, εν αναμονή και της προανάκρισης που διενεργείται από τις πυροσβεστικές και αστυνομικές αρχές, αρκούνται να «ερμηνεύσουν» την τοπογραφία των συμφερόντων στο νησί, χωρίς να διακινδυνεύουν κανένα συμπέρασμα.

Όπως περιγράφουν στο Newpost την ανθρωπογεωγραφία της Ζακύνθου άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, το νησί λυμαίνονται οι «μικρές μαφίες», όπως τις αποκαλούν οι ντόπιοι. Πρόκειται για μικρές ομάδες ανθρώπων που τις ενώνουν κοινά τοπικά συμφέροντα. Η σύνθεσή τους αλλάζει, όταν αλλάζουν οι σκοποί και τα συμφέροντα των μελών, τα οποία μπορεί και να μεταπηδούν από ομάδα σε ομάδα ανάλογα με την περίπτωση. Τα συμφέροντά τους μπορεί να έχουν να κάνουν άλλοτε με τον τουρισμό, άλλοτε με διεκδικούμενες εκτάσεις, άλλοτε με τοπικές πολιτικές βλέψεις. Αυτοί, όπως λένε οι πληροφορίες του Newpost, διεκδικούν ρόλο σε όλες τις εξελίξεις που αφορούν την καθημερινότητα στο νησί. Από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων για την ακτοπλοϊκή σύνδεση και τον ΧΥΤΑ, μέχρι τη σύνθεση των τοπικών οργάνων. Κι οι μέθοδοί τους χαρακτηρίζονται από… ανορθόδοξες μέχρι και-αρκετές φορές-εκβιαστικές.

Τα τελευταία χρόνια η Ζάκυνθος βρίσκεται στο μέσον των εργασιών για την εξόρυξη πετρελαίου από τη θάλασσα του Ιονίου. Οι εργασίες ανάμεσα στο Κατάκολο και το φιόρο του Λεβάντε θα οδηγήσουν, αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, στην έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης το 2018. Η συνεργασία ανάμεσα στις τοπικές αρχές και την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο είναι αρμονική. Μάλιστα, κατά κοινή ομολογία και όσων υπήρξαν αρχικά αντίθετοι, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι τα στελέχη της εταιρείας πειθάρχησαν στις υποδείξεις των περιβαλλοντολόγων και τροποποίησαν τις μελέτες που αρχικώς είχαν καταθέσει. Σήμερα κυλάνε όλα ομαλά χωρίς να έχει δημιουργηθεί καμία προστριβή ή αντίδραση.

Η περιοχή, πάντως, που σήμερα καίγεται στη Ζάκυνθο, κοντά στο διάσημο «Καράβι», είναι αυτή για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ. Πρόκειται για τα 15.000 στρέμματα που αγόρασε λιβανέζικη εταιρεία για λογαριασμό του Εμίρη του Κατάρ, προκειμένου εκεί να πραγματοποιηθεί επένδυση με τουριστικά ακίνητα. Το πωλητήριο έκανε ένας ιδιώτης που ισχυρίζεται ότι του ανήκει η έκταση. Το Ελληνικό Δημόσιο και 22 ακόμα οικογένειες προσέφυγαν στη δικαιοσύνη καθώς διεκδικούν τα 1000 από τα 15.000 στρέμματα της έκτασης. Η πολυετής διαμάχη κατέληξε με την πρόθεση της Λιβανέζικης εταιρείας να συμβιβαστεί και να επιστρέψει το διαφιλονικούμενο κομμάτι.