Δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σε βάρος ιδιοκτητών ταξί, σχηματίζουν οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης, μετά τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αξόνων της πόλης από τους αυτοκινητιστές. Η σχετική εντολή δόθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, που ζητά, επίσης, από την Αστυνομία να προχωρήσει σε συλλήψεις με την αυτόφωρη διαδικασία. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έγιναν συλλήψεις.

Eν τω μεταξύ με κινητοποίησεις που προκαλούν σοβαρό πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό αλλά και απίστευτη ταλαιπωρία στους πολίτες της χώρας συνέχισαν για τέταρτη ημέρα τις κινητοποίησεις τους σε όλη τη χώρα οι ιδιοκτήτες ταξί.

Λιμάνια, αεροδρόμια και διόδια
σε όλη τη χώρα αποκλείστηκαν από τους αυτοκινητιστές οι οποίοι διαμαρτύρονται για την απελευθέρωση του επαγγέλματος τους. Στις 19.00 αναμένεται εκ νέου συνεδρίαση του Συντονιστικού Σωματείου για να καθορίσει τη περαιτέρω στάση τους.

Με αυτοκινητοπομπή στην εθνική οδό Αθηνών -Κορίνθου, οι οδηγοί ταξί άρχισαν σήμερα το πρωί τη διαμαρτυρία τους. Αρχικά έφτασαν στα διόδια της Ελευσίνας όπου σήκωσαν τις μπάρες για να περνούν τα ΙΧ ελεύθερα.

Στη συνέχεια, μετέβησαν στα διόδια του Ισθμού όπου ενώθηκαν με ταξιτζήδες από την Κόρινθο και παρέμειναν για ώρες στο σημείο, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ταξί της Κορίνθου, Γιάννης Κορδόσης, περιμένουν ενίσχυση στο μπλόκο του Ισθμού μέσα στις επόμενες ώρες, από περίπου 2.000 ταξί της Αθήνας. Σε ερώτηση, για το αν ετοιμάζονται να κλείσουν τον Ισθμό, ο κ. Κορδόσης τόνισε: «όχι μόνο δεν είναι στις προθέσεις μας, αλλά εμείς ανοίγουμε δεν κλείνουμε δρόμους».

Η ίδια εικπονα και στα διόδια των Αφιδνών, ενώ ανοιχτά παρέμειναν για αρκετή ώρα και τα διόδια του Σχηματαρίου από ιδιοκτήτες ταξί της Αττικής και των συναδέλφων τους από την Εύβοια.


Έκλεισαν ξανά τα Τέμπη

Για τρεις ώρες έκλεισαν και πάλι το μεσημέρι τα Τέμπη από τους οδηγούς ταξί της Θεσσαλίας.

Πάνω από 150 ταξί παρατάχθηκαν στην κοιλάδα. Η κυκλοφορία από το ύψος της Γυρτώνης διεξάγονταν απο παρακαμπτήριους.

Η διέλευση επιτρεπόταν μόνο σε αυτοκίνητα που μεταφέρουν ευπαθή προϊόντα.

Αποκλεισμένη η πόλη της Θεσσαλονίκης


Κεντρικούς κόμβους, στις τρείς εξόδους της Θεσσαλονίκης, απέκλεισαν με τα οχήματά τους οι ιδιοκτήτες ταξί, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους για τον τρόπο απελευθέρωσης του επαγγέλματος τους.

Ταξί της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής έκλεισαν πριν από τρία τέταρτα, την ε. ο. Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών στο ύψος της Καρδίας. Πριν μισή ώρα έκλεισε και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά, στο Δερβένι και πριν από λίγο η εθνική οδός Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στον κόμβο Λαχαναγοράς.
   
Οι ιδιοκτήτες ταξί κινήθηκαν από το Φοίνικα, όπου είχαν συγκεντρωθεί το πρωί, μέσω της περιφερειακής οδού για τα δυτικά, αποφεύγοντας να δημιουργήσουν κυκλοφοριακή συμφόρηση στο κέντρο της πόλης. Επισημαίνουν όμως, ότι «στόχος τους δεν είναι να δημιουργήσουν γενικότερο πρόβλημα στην κοινωνία» και ότι οι αποκλεισμοί έχουν "συμβολικό" χαρακτήρα. Η κίνηση διεξάγεται μέσω παρακαμπτηρίων.

Άνοιξαν τα διόδια του Ρίου

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα οι ιδιοκτήτες ταξί της Πάτρας, ύστερα από αποφάσεις που έλαβαν κατά την διάρκεια γενικής συνέλευσης.

Ειδικότερα, έκαναν κατάληψη σε δυο εφορίες της Πάτρας, καθώς και στα γραφεία του ΟΑΕΕ, όπου επέτρεπαν μόνο τις επείγουσες συναλλαγές των πολιτών, με τις προαναφερόμενες υπηρεσίες.

Επίσης άλλοι ιδιοκτήτες ταξί μετέβησαν  στα διόδια της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και στα διόδια του Ρίου επί της εθνικής οδού Κορίνθου-Πατρών και άφηναν τους οδηγούς των οχημάτων να περνούν χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο.

Στο μεταξύ ιδιοκτήτες ταξί της Ηλείας απέκλεισαν για περίπου δύο ώρες την διεύθυνση συγκοινωνιών και στην συνέχεια συγκεντρωθήκαν στον παράλληλο δρόμο της εθνικής οδού Πύργου-Πατρών, κοντά στην πόλη του Πύργου.

Ιδιοκτήτες ταξί της Μεσσηνίας παρατάχθηκαν στην είσοδο του αεροδρομίου Καλαμάτας, πραγματοποιώντας συμβολικές δεκάλεπτες καταλήψεις, χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα αρκετά ταξί της Τρίπολης, κατευθύνθηκαν προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας. Από τις 10.30 το πρωί, οι ιδιοκτήτες ταξί της Τρίπολης, αφού πρώτα πραγματοποίησαν αυτοκινητοπορεία στην πόλη, βρέθηκαν στα διόδια Νεστάνης και σήκωσαν τις μπάρες.

Επεισόδια στην Κέρκυρα

Μικροεπεισόδια σημειώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στην είσοδο του Παλαιού Φρουρίου της Κέρκυρας ανάμεσα σε ιδιοκτήτες ταξί και σε υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού.

Οι οδηγοί, κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους, προχώρησαν στην κατάληψη των εκδοτηρίων εισιτηρίων στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας, αφού προηγουμένως συνεπλάκησαν με τους υπαλλήλους, οι οποίοι αντιστάθηκαν.

Με την κατάληψη των εκδοτηρίων οι τουρίστες έμπαιναν στους χώρους του Παλαιού Φρουριου ελεύθερα. Ταυτόχρονα, ενημερώνονταν από τους ιδιοκτήτες ταξί για τους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, από το πρωΐ παραμένει κλειστό και μεγάλο τμήμα του λιμανιού της Κέρκυρας, ενώ αύριο οι ιδιοκτήτες ταξί προσανατολίζονται να αποκλείσουν και το αεροδρόμιο.


Απέκλεισαν λιμάνια και αεροδρόμια στην Κρήτη

Τις κινητοποιήσεις τους συνέχισαν και οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ στα Χανιά. Οι αυτοκινητιστές που αποχώρησαν από το αεροδρόμιο των Χανίων, παρέταξαν στις 8 το πρωί τα αυτοκίνητα τους έξω από το κτίριο που στεγάζει τις δυο οικονομικές υπηρεσίες των Χανίων, αποκλείοντας την είσοδο των δυο υπηρεσιών.

Και το λιμάνι του Ηρακλείου απέκλεισαν σήμερα οι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, ενώ σε κλοιό βρέθηκε και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου "Ν. Καζαντζάκης", με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων τουριστών αλλά και διαπληκτισμούς και εντάσεις μεταξύ των ταξιτζήδων και οδηγών τουριστικών λεωφορείων.

Οι οδηγοί ταξί απέκλεισαν το χώρο του λιμανιού και έτσι δεν μπόρεσαν να αποβιβαστούν οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων Magesty και Cristal της εταιρείας Louis, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσουν οργανωμένες εκδρομές στην περιοχή και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Στα δύο κρουαζιερόπλοια επέβαιναν περίπου 2.500 επιβάτες.

Πάντως, κατά πληροφορίες, η εταιρία των κρουαζιεροπλοίων εξετάζει το ακόμα και το ενδεχόμενο υποβολής μηνύσεων. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Louis, Γ.Κουμπενά, αν οι επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων δεν καταφέρουν να επισκεφτούν τους αρχαιολογικούς χώρους, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους αποζημιώσει.

Κινητοποιήσεις και ταλαιπωρία σε όλη τη χώρα

Σε κατάληψη της Εφορίας, του ΟΑΕΕ και του ΟΑΕΔ προχώρησαν το πρωί οι οδηγοί των ταξί της Σάμου, ο οποίοι συνεχίζουν καθημερινά τις κινητοποιήσεις τους αλλά και τις καταλήψεις σε διάφορα δημόσια κτίρια.

Σημειώνεται ότι χθες το πρωί, απέκλεισαν συμβολικά το αεροδρόμιο της Σάμου, χωρίς να δημιουργήσουν προβλήματα σε πτήσεις.

«Εάν δεν δοθεί λύση, θα μας φέρουν σε απόγνωση. Πάνω από το 50% των αδειών των ταξί της Σάμου έχουν αγοραστεί με υποθήκες και δάνεια. Αυτή την ώρα που όλοι θα έπρεπε να είμαστε στις πιάτσες και να δουλεύουμε, εμείς παλεύουμε για τα αυτονόητα», δηλώνει ο πρόεδρος των ταξί Καρλοβάσου Σάμου, Δημήτρης Βαρσαμής.

Όπως είπε ο πρόεδρος του σωματείου, αύριο θα αποκλείσουν το λιμάνι και το αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο «Διαγόρας» της Ρόδου απέκλεισαν ιδιοκτήτες ταξί της Ρόδου. Η διακίνηση των επιβατών γινόταν έστω και μετ’ εμποδίων, όπως συνέβη και χθες το απόγευμα όπου πραγματοποιήθηκε ολιγόωρος αποκλεισμός. Οι ταξιτζήδες πραγματοποίησαν, νωρίτερα , μηχανοκίνητη πορεία διαμαρτυρίας στους δρόμους του νησιού, με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται και τα προβλήματα που υπάρχουν, προκαλούν την έντονη ανησυχία των τουριστικών παραγόντων του νησιού που απεύθυναν έκκληση στους ιδιοκτήτες ταξί να προστατεύσουν τον τουρισμό.