current views are: 9

31 Αυγούστου 2017
Δημοσίευση15:50

Εκ νέου παράταση μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου για τους δασικούς χάρτες

Ακόμα μια παράταση προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

 

Δημοσίευση 15:50’

Ακόμα μια παράταση προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

 

Ακόμα μια παράταση προσανατολίζεται να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των αναρτημένων δασικών χαρτών.

Όπως αναφέρει ο ”Ελεύθερος Τύπος” η τελευταία προθεσμία εκπνέει στις 7 Σεπτεμβρίου, ωστόσο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, παρατείνεται για 20 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 27 Σεπτεμβρίου. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου πολλοί πολίτες έσπευσαν να διακανονίσουν τις υποχρεώσεις τους, όμως μετά τις 15 του μήνα η κινητικότητα αυτή μειώθηκε σημαντικά.

Εκτιμάται πως ο συνδυασμός των καλοκαιρινών διακοπών με το γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες δεν έχουν μαζέψει ακόμα το αντίστοιχο αντίτιμο για την υποβολή αντιρρήσεων οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στους ΟΤΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες το ΥΠΕΝ. Στην προηγούμενη ανακοίνωσή του, 15 ήταν οι δήμοι οι οποίοι δεν είχαν συμμορφωθεί και δεν είχαν καταθέσει τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις. Ο αριθμός, βέβαια, μειώθηκε, ωστόσο, παραμένουν 9 δήμοι που δεν έχουν δώσει τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο.

Οπως σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο ο δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, το πρόβλημα στο νησί εντοπίζεται στην υποστελέχωση προσωπικού. Ειδικότερα, υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος που θα πρέπει να μεριμνήσει ούτως ώστε να κατατεθούν εντός χρονικού πλαισίου τα ζητούμενα από πλευράς υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο ίδιος εκτιμά ότι μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ως προς τους οικισμούς, ενώ τόνισε πως θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κατατεθούν παράλληλα και οι οικιστικές πυκνώσεις.

Βέβαια, η περίπτωση της Μυκόνου δεν είναι η μόνη που φανερώνει την έλλειψη προσωπικού. Ολοι οι δήμαρχοι έχουν διαμαρτυρηθεί για το συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο, το αδιέξοδο παραμένει. Οι υπόλοιποι ΟΤΑ που πρέπει να καταθέσουν τα όρια οικισμού και τις οικιστικές πυκνώσεις για να απαλλάξουν τους πολίτες τους από «περιττές» αντιρρήσεις είναι οι εξής: Γορτυνίας, Ωραιοκάστρου, Δωδώνης, Κιμώλου, Μήλου, Νοτ. Πηλίου, Πύλου – Νέστορος, Σιθωνίας και Μυκόνου.

Οπως αναφέρει το ΥΠΕΝ, τους πρώτους μήνες του 2017 36 στους 120 δήμους (30%) είχαν οριοθετήσει οικισμούς και οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες.
Σήμερα από τους 120 απομένουν 9, καλύπτοντας δηλαδή το 92,5%.
Σε κάθε περίπτωση, η παράταση που θα δοθεί είναι μικρής διάρκειας και ο χρόνος που απομένει αρκετά περιορισμένος. Για αυτόν το λόγο, παραθέτουμε χρηστικά βήματα από το Κτηματολόγιο προς τους πολίτες.
A. Εφόσον η έκτασή σας έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε έως τις 27/9/2017:

1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο Δασαρχείο της περιοχής σας.
• Είτε για εξαγορά της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975.
• Είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστείτε να υποβάλετε στο Δασαρχείο:
i. Αίτηση εξαγοράς.
ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
iii. Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε
στο Δασαρχείο:
i. Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).
ii. Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).

2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.

i. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο Διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.
ii. Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.
3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.
i. Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
ii. Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).
iii. Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).
4. Χρήση και των τριών εργαλείων.
Εφόσον θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τα τρία εργαλεία ή δύο από αυτά μαζί, μπορείτε να το κάνετε χωρίς περιορισμό έως τις 27/9/2017.
Σε αυτή την περίπτωση:
i. Θα εξεταστεί πρώτα η αίτηση πρόδηλου σφάλματος.
ii. Εφόσον απορριφθεί το πρόδηλο σφάλμα, θα εξεταστεί η αντίρρηση από τις ΕΠΕΑ.
iii. Εάν απορριφθεί και η αντίρρηση, τότε θα εξεταστεί το αίτημα εξαγοράς ή έγκρισης επέμβασης.
5. Χρήση άλλων διαθέσιμων εργαλείων της δασικής νομοθεσίας.
• Νομοθεσία περί δασωμένων αγρών (Αρθρο 67, Ν. 998/79).
o Εφόσον έχετε τίτλους που ανάγονται προ του 1946 και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να τεθεί εκτός δασικής νομοθεσίας.
o Εφόσον οι τίτλοι σας είναι νεότεροι, αλλά όχι μετά το 2004, και η έκταση χαρακτηρίζεται ως δασική (όχι δάσος), τότε αυτή μπορεί να παραχωρηθεί για γεωργική ή δενδροκομική καλλιέργεια.
• Νομοθεσία περί παραχωρητηρίων
o Στη νομοθεσία υπάρχει ήδη διαδικασία για την παραχώρηση καστανοτεμαχίων.
o Με νόμο που θα ψηφιστεί τον Ιούλιο θα μπορούν όσοι κατέχουν προσωρινά παραχωρητήρια από τη δασική υπηρεσία να τα κάνουν οριστικά μέσα σε τρία χρόνια. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν θα χρειάζεται η υποβολή αντίρρησης.
• Νομοθεσία περί άρσης αναδασώσεων λόγω πραγματικών ή νομικών αιτίων (παρ. 4 άρθρου 44 Νόμου 998/79).


σχετικα αρθρα