ΕΛΛΑΔΑ

Με διπλές εξετάσεις η Τριτοβάθμια στην Ελλάδα, μόνο με απολυτήριο λυκείου σε άλλες χώρες της ΕΕ

της Ελευθερίας Σπυράκη - Δημοσίευση 3 Σεπτεμβρίου 2017, 20:56 / Ανανεώθηκε 4 Σεπτεμβρίου 2017, 08:20
Με διπλές εξετάσεις η Τριτοβάθμια στην Ελλάδα, μόνο με απολυτήριο λυκείου σε άλλες χώρες της ΕΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα μπορούσε να είναι αφιερωμένο στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, αποτελώντας το πιο πολυσυζητημένο θέμα της περιόδου. Ο πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με φόντο τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που φέρνει το υπουργείο Παιδείας, καλά κρατεί, ενώ ειδικοί επί του θέματος εκτιμούν ότι έπεται και συνέχεια.

Μέχρι σήμερα, το θέμα των Πανελλαδικών έχει τεθεί αρκετές φορές υπό συζήτηση και αποτελεί από τα πλέον πολύπαθα,  αφού κάθε νέος υπουργός που πέρασε από το υπουργείο Παιδείας είχε την τάση να αφήσει το προσωπικό του στίγμα σε αυτό, με τους μαθητές και τους γονείς να μετατρέπονται σε θύματα των πολιτικών αποφάσεων της εκάστοτε κυβέρνησης.

Με το σκωπτικό σύνθημα "κάτσε καλά Γεράσιμε" που κυριαρχούσε στα μαθητικά συλλαλητήρια της περιόδου 1998-99 να μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, σήμερα εν ετει 2017, ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου επανέφερε το θέμα των Πανελλαδικών φέρνοντας  ριζικές αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση και ανάβοντας  ταυτόχρονα το φυτίλι της έκρηξης των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το σύστημα "γράψε-σβήσε" της Κυβέρνησης, καθώς υπενθυμίζεται ότι το περασμένο διάστημα γινόταν λόγος ακόμη και για οριστική κατάργηση των Πανελλαδικών.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, προβλέπονται «Κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες που θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, η πρώτη στο τέλος Ιανουαρίου (προαιρετικές)  και η δεύτερη τον Ιούνιο. Οι εξετάσεις του Ιουνίου αφορούν τρία μαθήματα. Πλην της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας, που είναι μάθημα κοινό για όλους, τα υπόλοιπα δυο είναι μαθήματα εμβάθυνσης που επιλέγει κάθε μαθητής/τρια. 

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα συνεχίζονται ο ζυμώσεις και οι κόντρες για τις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της εκπαίδευσης, άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως έχουν βρει την "συνταγή", αφήνοντας στην άκρη διπλές εξεταστικές που μόνο πονοκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν στον μαθητή. Ειδικότερα, στην Γερμανία τα σημαντικότερα κριτήρια για τη διαδικασία επιλογής των φοιτητών σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο είναι ο μέσος όρος βαθμολογίας του απολυτηρίου ("Abitur"), ο χρόνος αναμονής, ειδικές εξετάσεις και κοινωνικοί παράγοντες. Oι Γερμανοί και αλλοδαποί φοιτητές των πανεπιστημίων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας δεν καταβάλλουν δίδακτρα (εξαιρούνται ορισμένα ιδιωτικά ιδρύματα)...

Βέλγιο

Υπάρχουν τρία είδη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης: τριτοβάθμια εκπαίδευση σύντομης διάρκειας, τριτοβάθμια εκπαίδευση μακράς διαρκείας και πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Η μη πανεπιστημιακή τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα αντικειμένων και είναι οργανωμένη σε δύο διαφορετικές μορφές:

Για την εισαγωγή και στα τρία είδη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτείται το Απολυτήριο ανώτατης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Για ορισμένους κλάδους οργανώνονται εισιτήριες εξετάσεις. Επίσης, τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν ελεύθερα να επιβάλουν τις προϋποθέσεις εισαγωγής βάσει ρυθμιστικών όρων που ισχύουν για ορισμένους τομείς σπουδών.

Δεν εφαρμόζει αριθμητικό όριο εισακτέων σπουδαστών ούτε σύστημα ποσοστών.

Δίδακτρα επιβάλλονται σε όλα τα είδη τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το ποσό ορίζεται από τα πανεπιστήμια και τα μη πανεπιστημιακά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γαλλία

Προϋπόθεση για την εγγραφή στο πανεπιστήμιο είναι η κατοχή του απολυτηρίου. Τα πανεπιστήμια υποχρεούνται να κάνουν δεκτούς στο πρώτο έτος όλους τους κατόχους του γαλλικού απολυτηρίου της ίδιας χρονιάς. Οι υποψήφιοι για τις ανώτατες σχολές πρέπει να περάσουν εισιτήριες εξετάσεις, για τις οποίες προετοιμάζονται σε μια προπαρασκευαστική τάξη για ανώτατες σχολές (CPGE). Οι εισιτήριες εξετάσεις στις ανώτατες σχολές οργανώνονται από τις ίδιες τις σχολές. Η επιλογή είναι πολύ αυστηρή. Οι άλλες τριτοβάθμιες σχολές ορίζουν δικά τους κριτήρια και μεθόδους επιλογής (εξετάσεις, εξέταση του φακέλου, συνέντευξη, κτλ.).

Τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια για την προετοιμασία των εθνικών πτυχίων ορίζονται κάθε χρόνο με απόφαση του υπουργού που είναι αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ιταλία

Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται στα πανεπιστήμια, τα πολυτεχνεία και σε άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσια ή ιδιωτικά.

Για την πρόσβαση οι μαθητές πρέπει να είναι κάτοχοι απολυτηρίου. Η εγγραφή στο πανεπιστήμιο είναι ελεύθερη, εκτός από τους κύκλους σπουδών περιορισμένης πρόσβασης, που καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία, για τους οποίους προβλέπονται εισαγωγικές εξετάσεις. Οι φοιτητές συμβάλλουν στην κάλυψη του κόστους των υπηρεσιών που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια μέσω της πληρωμής πανεπιστημιακών εισφορών και τέλους εγγραφής ύψους 300.000 λιρών περίπου.

Αυστρία

Μοναδική προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το απολυτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι κάτοχοι απολυτηρίου μπορούν να εγγραφούν σε ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της επιλογής τους. Οι πολίτες της ΕΕ πρέπει να διαθέτουν ένα ισοδύναμο απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αυστριακοί φοιτητές καθώς και φοιτητές από τα κράτη του ΕΟΧ δεν χρειάζεται να καταβάλουν δίδακτρα.

Δανία

 Για την εισαγωγή στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απαιτούνται τίτλοι ανώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Φινλανδία

Η Φινλανδία διαθέτει ένα από τα πυκνότερα δίκτυα φορέων ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης στην Ευρώπη Όλα τα πανεπιστήμια και οι περισσότερες πολυτεχνικές σχολές συμμετέχουν στα διεθνή προγράμματα ανταλλαγών. Οι μαθητές που επιτυγχάνουν στις γενικές εξετάσεις στη Φινλανδία έχουν δικαίωμα εισαγωγής στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τα πανεπιστήμια επιλέγουν τους φοιτητές τους σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια επιλογής. Οι μαθητές που έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μπορούν να ζητήσουν την εισαγωγή στο ammattikorkeakoulu, υπό τις εξής προϋποθέσεις: επαγγελματική εκπαίδευση γενικές εξετάσεις και απολυτήριο δεύτερου κύκλου της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Ιρλανδία

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, η εισαγωγή στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ιρλανδία είναι δυνατή μόνο μετά από επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις για το Leaving Certificate ή σε αντίστοιχες εξετάσεις. Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν τίτλους σπουδών που θα τους επέτρεπαν να εγγραφούν σε ίδρυμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε άλλο κράτος μέλος γίνονται δεκτοί διότι θεωρούνται ότι πληρούν τις βασικές προϋποθέσεις για την εισαγωγή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ιρλανδία. Δεν υπάρχουν δίδακτρα για τους φοιτητές που παρακολουθούν πλήρες πρόγραμμα μαθημάτων στα εγκεκριμένα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Λουξεμβούργο

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο Λουξεμβούργο παρουσιάζει αρκετές ιδιορρυθμίες. Στο πανεπιστημιακό κέντρο του Λουξεμβούργου παρέχεται μόνο το πρώτο έτος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε διάφορα αντικείμενα σπουδών. Οι σπουδαστές που επιθυμούν να ακολουθήσουν ανώτατες σπουδές πρέπει να εγγραφούν σε ένα ξένο εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε μετά το εν λόγω πρώτο έτος, είτε από την αρχή των σπουδών για τα μαθήματα που δεν διδάσκονται στη χώρα τους. Οι περισσότεροι πολίτες του Λουξεμβούργου που επιθυμούν να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους μεταβαίνουν για το λόγο αυτό στη Γαλλία ή το Βέλγιο. Τα απολυτήρια γενικής και τεχνικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπουν την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση. Το δίπλωμα τεχνικού επιτρέπει την εισαγωγή στην ανώτερη τεχνική εκπαίδευση. Δεν διενεργούνται εισιτήριες εξετάσεις.

Πορτογαλία

Για τηv εισαγωγή στα αvώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα oι υπoψήφιoι θα πρέπει: Να έχoυv oλoκληρώσει τo 12o έτoς σχoλικής φoίτησης και vα έχoυv επιτύχει στις γεvικές εισαγωγικές εξετάσεις κάθε έτoυς. Οι μαθητές πρέπει επιπλέov vα έχoυv επιτύχει στις ειδικές εξετάσεις σε oρισμέvα μαθήματα και vα πληρoύv τις πρoϋπoθέσεις βαθμoλoγίας πoυ απαιτoύvται για τηv εισαγωγή τoυς. Κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα πρoβλέπει έvαv πoλύ μικρό αριθμό κεvώv θέσεωv για τις περιπτώσεις αυτές, αvάλoγα με τις δυvατότητές τoυ και τov αριθμό πoρτoγάλωv υπoψηφίωv. Η εισαγωγή επαφίεται στηv κρίση τoυ κάθε ιδρύματoς.

Οι φoιτητές της αvώτατης δημόσιας εκπαίδευσης υπoχρεoύvται στηv καταβoλή διδάκτρωv πoυ κυμαίvovται από τo έvα εκπαιδευτικό ίδρυμα στo άλλo. Τo πoσό καθoρίζεται από τo εκπαιδευτικό ίδρυμα σε συvάρτηση με τo μέσo κόστoς τoυ κάθε oιτητή τoυ.

Σουηδία 

Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Σουηδία διαιρείται σε προπτυχιακές σπουδές, μεταπτυχιακές σπουδές και έρευνα. Η ευθύνη για την εισαγωγή και την επιλογή των σπουδαστών ανήκει στα ίδια τα ιδρύματα.

Μέσα σε ένα γενικά διαμορφωμένο πλαίσιο μπορούν να αποφασίζουν ποια κριτήρια επιλογής. Για την επιλογή των σπουδαστών πρέπει να χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια: βαθμολογία, έλεγχος πανεπιστημιακής ικανότητας, άλλες ειδικές εξετάσεις, προηγούμενη εκπαιδευτική και επαγγελματική πείρα.

Όλη η δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Σουηδία είναι δωρεάν. Ο σπουδαστής αγοράζει ο ίδιος τα βιβλία σπουδών του. Δεν χορηγούνται υποτροφίες ή δάνεια από το σουηδικό κράτος.