current views are: 5

5 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση19:44

«Πόλεμος» γιατρών – Υπουργείου για τις Τοπικές Ομάδες Υγείας: «Θέλουν να κάνουν υγειονομικό στρατό με… ψίχουλα»

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του Υπουργείου Υγείας με τους Ιατρούς σχετικά με την στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Αθήνα, καθώς παρά την δεύτερη παράταση που δόθηκε στους επιστήμονες προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους, το ενδιαφέρον παραμένει ελάχιστο.

Δημοσίευση 19:44’

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του Υπουργείου Υγείας με τους Ιατρούς σχετικά με την στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Αθήνα, καθώς παρά την δεύτερη παράταση που δόθηκε στους επιστήμονες προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους, το ενδιαφέρον παραμένει ελάχιστο.

Δεν έχει τέλος η αντιπαράθεση του Υπουργείου Υγείας με τους Ιατρούς σχετικά με την στελέχωση των Τοπικών Ομάδων Υγείας στην Αθήνα, καθώς παρά την δεύτερη παράταση που δόθηκε στους επιστήμονες προκειμένου να κάνουν τις αιτήσεις τους, το ενδιαφέρον παραμένει ελάχιστο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες το μεσημέρι οι αιτήσεις που είχαν γίνει για 192 θέσεις ήταν μόνο 71, όταν η -δεύτερη- διορία για τη λήξη της διαδικασία είναι η Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι υπόλοιπες μεγάλες πόλεις. Για παράδειγμα στην Πάτρα έχουν προκηρυχθεί 40 θέσεις γενικών γιατρών ή παθολόγων και 10 θέσεις παιδιάτρων, αλλά μέχρι χθες στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών είχαν ζητήσει βεβαίωση μόλις 20 γιατροί. 

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας μιλά για «θέσεις εργασίας που προσφέρουν “καθαρές” απολαβές που ξεπερνούν τα 1.600 ευρώ, με καθεστώς μισθωτής εργασίας, τετραετή απασχόληση και εξασφαλισμένη τη συνέχεια της λειτουργίας των δομών και μετά τη λήξη του 4ετούς προγράμματος, ενώ αποτελεί παρότρυνση, κυρίως σε νέους γιατρούς, για συμμετοχή στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της δημόσιας περίθαλψης».

Το υπουργείο, δε, συνεχίζει ότι κάτι τέτοιο «δεν συνιστά εκφοβισμό των παλιών, αλλά «κάλεσμα συμπόρευσης και πρόσκληση επιστροφής στους επιστήμονες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό».

Την ίδια στιγμή, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί κάνουν λόγο από την δική τους πλευρά για «εκφοβισμούς και απειλές της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, προς το σύνολο των ιατρών της χώρας».

Μάλιστα, κατηγορούν στελέχη του, λέγοντας πως προχώρησαν σε «απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων ιατρών, αλλά και των νέων ιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση, καθώς ξεκάθαρα τονίζουν, πως όποιος δεν δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα».

Οι γιατροί, από την πλευρά τους υποστηρίζουν, ότι αυτές οι απειλές και οι εκφοβισμοί λαμβάνουν χώρα επειδή ελάχιστοι ιατροί έχουν δηλώσει πρόθεση διορισμού στα ΤΟΜΥ και «το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση βρίσκονται μπροστά σε ένα τεράστιο αδιέξοδο».

Γ. Πατούλης: Φτιάχνουν… υγειονομικό στρατό με «ψίχουλα»

Για προσπάθεια δημιουργίας «υγειονομικού στρατού με… ψίχουλα» κάνει λόγο στο newpost.gr ο Πρόεδρος του Ιατρικού συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, ο οποίος προσθέτει ότι η έλλειψη διάθεσης αιτήσεων στις ΤΟΜΥ καταδεικνύει την απουσία οράματος και στρατηγικής από τους ανθρώπους που θέλουν να δομήσουν την δημόσια υγεία. 

Όπως, δε, καταγγέλλει ο πρόεδρος του ΙΣΑ «με αυτές τις πρακτικές στην ουσία το υπουργείο Υγείας εμμέσως πλην σαφώς ”πετάει το μπαλάκι στους γιατρούς”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ”σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχουν τρόπο να επιβιώσουν».

Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι παρότι το υπουργείο ευαγγελίζεται ότι πρόκειται για μισθό 1.600 εξασφαλισμένο για 4 χρόνια στην ουσία, υπάρχει μόνο για τα 2 χρόνια σίγουρη χρηματοδότηση. Προσθέτει, δε, ότι παρότι «τρέχει» η διαδικασία των αιτήσεων, από την πλευρά του υπουργείου δεν έχουν γίνει καν στους Δήμους οι απαραίτητες ενέργειες ούτε για την εύρεση των χώρων που θα στεγάσουν τις ΤΟΜΥ.

«Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πάρουν τα 80 εκατομμύρια και δεν νοιάζονται καθόλου για την επιβίωση των ιατρών που φεύγουν σωρηδόν για το εξωτερικό» καταλήγει ο κ. Πατούλης.


σχετικα αρθρα