current views are: 11

9 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση22:40

Οδηγίες κυκλοφοριακής αγωγής από τροχονόμους την πρώτη ημέρα του σχολείου

Έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος θα διανείμει σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης και του ευρύτερου Ν. Θεσσαλονίκης η τροχαία

Δημοσίευση 22:40’

Έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος θα διανείμει σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης και του ευρύτερου Ν. Θεσσαλονίκης η τροχαία

Έντυπα κυκλοφοριακού ενδιαφέροντος θα διανείμει σε μαθητές των δημοτικών σχολείων της πόλης και του ευρύτερου Νομού Θεσσαλονίκης η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Κατά τη διάρκεια της διανομής των εντύπων, τροχονόμοι θα δίνουν συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και τους γονείς τους, σχετικά με την κυκλοφοριακή συμπεριφορά τους, ειδικότερα για τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση με τους φωτεινούς σηματοδότες κ.λπ.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, με επτά συνεργεία, θα πραγματοποιεί εντατικούς προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα σχολικά λεωφορεία μεταφοράς των μαθητών, τόσο εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη περιφέρεια του Νομού Θεσσαλονίκης.

Οι δράσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου, με διαλέξεις κυκλοφοριακής αγωγής από αξιωματικούς της Τροχαίας και με προληπτικούς τροχονομικούς ελέγχους στα λεωφορεία που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές.

Συμβουλές και οδηγίες στους μαθητές και τους γονείς τους σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή συμπεριφορά θα δώσουν το πρωί της Δευτέρας αστυνομικοί σε σχολεία των Νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης απευθύνει έκκληση στους γονείς να ακολουθούν τις παρακάτω οδηγίες:

– Να αναζητούν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάσει στο σχολείο του και να επιστρέψει από αυτό. Η πιο σύντομη διαδρομή δεν είναι απαραίτητα και η πιο ακίνδυνη.

– Όταν καταλήξουν στην πιο ακίνδυνη διαδρομή, να τη διανύσουν πολλές φορές με το παιδί τους, ώστε να αποτυπωθεί σωστά.

– Ακολουθώντας καθημερινά την ίδια διαδρομή θα μπορεί το παιδί, σιγά-σιγά, να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.

– Το παιδί πρέπει να μάθει να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Πρέπει να μάθει να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά τον δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα.

– Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί τους, το οποίο πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου.

– Να μάθουν στο παιδί τους ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και σε αυτήν την περίπτωση ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου αριστερά και δεξιά.

– Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του παιδιού στον δρόμο.

Υπενθυμίζεται, επίσης, στους οδηγούς και ιδιοκτήτες των σχολικών ή των τουριστικών λεωφορείων που μισθώνονται με σκοπό τη μεταφορά μαθητών ότι θα πραγματοποιούνται συνεχείς τροχονομικοί έλεγχοι, καθ’ όλη τη σχολική περίοδο τόσο για τις υποχρεώσεις των οδηγών, όσο και για την ασφαλή κυκλοφορία των λεωφορείων.

Ειδικότερα για:

– Κατοχή από τους οδηγούς άδειας οδήγησης Δ’ Κατηγορίας

– Χρήση ζωνών ασφαλείας

– Τήρηση ωραρίου εργασίας οδηγών

– Ασφαλιστική κάλυψη του οχήματος και των επιβατών

– Κατοχή Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (ΚΤΕΟ)

– Τοποθέτηση πινακίδας (εμπρός και στο πίσω μέρος του λεωφορείου) με την ένδειξη «ΣΧΟΛΙΚΟ»

– Τοποθέτηση συσκευής ταχογράφου

– Ύπαρξη φαρμακείου, πυροσβεστήρα και τριγώνου ασφαλείας

– Χρόνο κυκλοφορίας οχήματος για τα τουριστικά λεωφορεία

– Μεταφορά του προβλεπόμενου αριθμού μαθητών (όχι υπεράριθμοι)

– Ύπαρξη συνοδού

– Κατάσταση ελαστικών


σχετικα αρθρα