current views are: 12

11 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:31

Μπαράζ αντιδράσεων από την αντιπολίτευση για την αποχώρηση της Eldorado Gold

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για καθυστερήσεις

Δημοσίευση 07:31’

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για καθυστερήσεις

Την έντονη αντίδραση μελών της κυβέρνησης αλλά και της αντιπολίτευσης προκάλεσε η σημερινή ανακοίνωση περί αποχώρησης της καναδικής εταιρείας Εldorado Gold από την Ελλάδα, με την επιχείρηση να τονίζει σε αυτή ότι οι «συνεχείς καθυστερήσεις από την πλευρά των ελληνικών αρχών καθιστούν την επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα αδύνατη». Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, επισημαίνει πως χαρακτηρίζει την απόφαση «πρωτοφανή» και επισημαίνει πως είναι σαφές ότι η εταιρεία «δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία κάνει λόγο για συνεχιζόμενες καθυστερήσεις, επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων’‘, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Γ. Σταθάκης: Η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, σύμφωνα με τη σύμβαση μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του ελληνικού δημοσίου, η συγκεκριμένη επένδυση οφείλει:

 

  • να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει αρνητικό περιβαλλοντικό και οικολογικό αποτύπωμα που να επιδρά στην υγεία των κατοίκων και στις οικονομικές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής και των δεκάδων επενδύσεων, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, που προσφέρουν απασχόληση και εισοδήματα στους κατοίκους.
  • η Ελληνικός Χρυσός να προχωρήσει σε πλήρη καθετοποίηση με παραγωγή καθαρού χρυσού και άλλων μετάλλων στην Ελλάδα και να μην περιοριστεί στην εξόρυξη και εξαγωγή συμπυκνωμάτων.

«Εκ των πραγμάτων, το αδειοδοτικό περιβαλλοντικό σύστημα περιλαμβάνει λεπτομερείς διαδικασίες για κάθε επιμέρους δραστηριότητα, προκειμένου να τηρείται η κείμενη Ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής. Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού. Η δεύτερη πρόταση της εταιρείας, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), έχει επιστραφεί εδώ και ένα χρόνο από το Υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της», σημειώνει ο κ. Σταθάκης και προσθέτει:

«Στην επίλυση των εκκρεμοτήτων της σύμβασης, η εταιρεία πρότεινε τεχνικό διάλογο με το Υπουργείο. Το Υπουργείο αντιπρότεινε την πιο έγκυρη μέθοδο της διαιτησίας όπως προβλέπεται και από τη σύμβαση. Η προσφυγή στη διαιτησία έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Μάιο από τον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, τον περασμένο Ιούλιο το Υπουργείο κίνησε τις απαραίτητες διοικητικές διαδικασίες προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και το τελευταίο θα εκκινήσει επίσημα τη διαδικασία της έως τις 15 Σεπτέμβρη. Στα περί καθυστέρησης αδειοδοτήσεων από το Υπουργείο μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% του υποέργου Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας. Οι εκκρεμούσες άδειες της Ολυμπιάδας, όπως έχει αναγγελθεί από το Υπουργείο εδώ και ένα μήνα, θα δίνονταν μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, εν γνώσει της εταιρείας. Πρόκειται για την εξάμηνη άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας προκειμένου να προχωρήσουν κανονικά οι εργασίες της Ολυμπιάδας έως ότου λήξει η διαιτησία».  

«Οι επιλογές της εταιρείας απέναντι στους εργαζόμενους είναι προφανώς δική της ευθύνη. Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς γεγονότος, μιας εταιρείας μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της να προχωράει σε συνεντεύξεις και δηλώσεις και να κρίνει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς και πολιτικά κόμματα της Ελλάδας. Είναι μάλλον σαφές ότι η εταιρεία δεν έχει συνηθίσει να λειτουργεί σε ευρωπαϊκές χώρες», τονίζει ο υπουργός Ενέργειας.

Π. Σκουρλέτης: Αλλεργική στις συμφωνίες η εταιρεία

Ως «κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων», χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την απόφαση της Eldorado Gold να αναστείλει τις επενδύσεις της στην Ελλάδα.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Alpha 98.9», ο κ. Σκουρλέτης δήλωσε ότι «πρόκειται για κάποια μορφή πίεσης ενόψει της παραπομπής των προβλημάτων της σύμβασης που έχει με το δημόσιο σε διαιτητικό όργανο».

Ο ίδιος έκανε λόγο για «αλλεργία της εταιρείας στα συμπεφωνημένα» και πρόσθεσε πως «αποτελεί μια κίνηση εξαίρεσης σε αυτό που διαμορφώνεται ως εικόνα στον τομέα των επενδύσεων και υπάρχει μια πολιτική διάσταση, καθώς το θέμα δεν προέκυψε το Σαββατοκύριακο».

Επιπλέον, ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε στρεβλή την εικόνα ότι είχαν σταματήσει οι εργασίες και ότι μπλόκαρε η επένδυση εξαιτίας των δικών του ενεργειών ως υπουργού Περιβάλλοντος σημειώνοντας ότι τα προβλήματα με την επένδυση δεν ξεκίνησαν με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Καμμένος: Να γίνονται επενδύσεις, αλλά όχι με… δωράκια

«Δεν είμαι χαρούμενος με την εξέλιξη. Να κάνει μια συνέντευξη Τύπου η εταιρεία και να μας πει ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Επενδύσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε οικολογικές καταστροφές δεν τις θέλει κανείς. Μακάρι να κάτσουν στο τραπέζι, να τα βρουν, και να τηρήσουν την ευρωπαϊκή διαδικασία» σχολίασε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. 

«Οι επενδύσεις πρέπει να γίνονται σε νόμιμο πλαίσιο. Όχι με «δωράκια» στις τοπικές κοινωνίες, να αγοράζονται αυτοκίνητα στην Αστυνομία και να επηρεάζουν με αυτούς τους τρόπους την κοινή γνώμη. Αν ήταν μια επένδυση που δεν θα είχαν ως μεσολαβητή τον Πάχτα, αν είχαν πείσει τον λαό της Χαλκιδικής για τον σκοπό τους και ότι θα τηρηθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλοι θα ήταν πιο φιλικοί απέναντί τους» ανέφερε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ. 

Ο Π. Καμμένος έκανε λόγο για «εμπλοκή πολιτικών δυνάμεων», λέγοντας πώς κάποιοι, πριν αναλάβει η Eldorado, κέρδιζαν δισεκατομμύρια. «Αν σεβαστούν τις αποφάσεις του ΣτΕ και το διεθνές δίκαιο και τους περιβαλλοντολογικούς κανόνες, δεν θα έχει κανείς παράπονο», συμπλήρωσε.

Χρ. Μαντάς: Επιθετική στρατηγική από την Eldorado 

Την ίδια στιγμή, ως «σήμα επιτάχυνσης της διαπραγμάτευσης και τελικής διαπραγμάτευσης» χαρακτήρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντάς την ανακοίνωση της Eldorado Gold για την επένδυσή της και την αναστολή λειτουργίας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ εκτίμησε πως πρόκειται, με σκακιστικούς όρους, για μια «κίνηση επιθετικής στρατηγικής» και διερωτήθηκε γιατί, ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαιτησία με το Δημόσιο, αποφάσισε να κάνει, σε αυτήν τη συγκυρία, αυτή την κίνηση.

«Η κυβέρνηση θέλει κάθε επένδυση που κινείται σε νόμιμα πλαίσια» σημείωσε ο κ. Μαντάς και υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να δούμε όλες τις λεπτομέρειες και τι προβλέπεται από τους νόμους και το Σύνταγμα τους κράτους».

«Πυρά» της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση

Σφοδρή ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για την απόφαση της Eldorado Gold να αποχωρήσει από τη χώρα μας.

Β. Κικίλιας: Ο κ. Τσίπρας είναι ότι ο Ίρμα για την Αμερική, καταστροφή

Από την πλευρά του επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή την απόφαση της Eldorado.

«Ο κ. Τσίπρας είναι ότι ο Ίρμα για την Αμερική. Καταστρέφει την Ελλάδα», δήλωσε στον Σκάι ο Β. Κικίλιας και σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, τόνισε: «Όσο ίσχυσαν οι άλλες του υποσχέσεις, άλλο τόσο ισχύει ότι θα μας βγάλει από το μνημόνιο».

“Λυπάμαι που θα το πω αλλά από το στόμα του πρωθυπουργού ειπώθηκαν τόσα και τέτοια ψέματα που ντράπηκαν οι λέξεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην επίσκεψή του στους εργαζομένους τόνισε πως εμείς στηρίζουμε καθαρά και χωρίς αστερίσκους τις επενδύσεις και εννοείται και την επένδυση στις Σκουριές. Η κυβέρνηση έχει σοβαρό πρόβλημα με την ελεύθερη οικονομία και τις επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι ο δημιουργός της γενιάς των 360 ευρώ. Όσο έχουν ισχύσει όλες του οι υποσχέσεις από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και μετά άλλο τόσο θα ισχύσουν και οι νέες υποσχέσεις. Ο κ. Τσίπρας είναι ότι ο τυφώνας Ίρμα για τις ΗΠΑ, καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά του“, τόνισε.

Φ. Γεννηματά: Οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με ευθύνη της κυβέρνησης

«2.500 εργαζόμενοι οδηγούνται στην ανεργία. Πριν αλέκτωρ λαλήσει… μια μεγάλη επιχείρηση κλείνει και το προσωπείο του φιλοεπενδυτή κ.Τσίπρα στη ΔΕΘ καταρρέει», αναφέρει η Φώφη Γεννηματά.

Σε ανακοίνωσή της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνει πως «οι επενδυτές το βάζουν στα πόδια με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης. Ιδεοληψίες , μικροκομματικά συμφέροντα και ανικανότητα καταδικάζουν τη χώρα. Καλούμε την ύστατη στιγμή την Κυβέρνηση να αλλάξει ρότα». 

«Εμείς επιμένουμε στη γραμμή της ανάπτυξης και των επενδύσεων που σέβονται το περιβάλλον και εξασφαλίζουν εισόδημα και δουλειές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες», τονίζει η κυρία Γεννηματά.

Στ. Θεοδωράκης: Αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο 

«Οι χαρές και τα πανηγύρια για τον κ. Τσίπρα και την παρέα του στη Θεσσαλονίκη τελείωσαν», υπογραμμίζει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σε ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημειώνει πως «ο λογαριασμός, όμως, θα σταλεί στις 4.000 οικογένειες που χάνουν τη δουλειά τους, χάνουν το ψωμί τους στη Χαλκιδική. Τα ατέλειωτα πήγαινε-έλα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε σχέση με τις επενδύσεις καταστρέφουν μεγάλες δουλειές στη χώρα. Εάν δεν αλλάξουν μυαλά, το μέλλον θα είναι μαύρο. Όχι μόνο για την οικονομία, αλλά και για τον κάθε πολίτη ξεχωριστά που περιμένει να υπάρξουν επενδύσεις για να βρει δουλειά».

Γ. Μανιάτης: Υπεύθυνος κι ένοχος ο κ. Τσίπρας

«Η σημερινή ανακοίνωση της Eldorado Gold είναι η απάντηση της πραγματικής οικονομίας  στους θεατρινισμούς του “Gr-invest”» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή δήλωσή του ο Γιάννης Μανιάτης.

«Ο υποκριτής πρωθυπουργός της χώρας Α. Τσίπρας, είναι  προσωπικά υπεύθυνος κι ένοχος για την αποχώρηση του μεγαλύτερου ξένου επενδυτή στη χώρα, της ELDORADO, των Μεταλλείων Χαλκιδικής. Τα ψέματά του στη ΔΕΘ δεν άντεξαν ούτε για 24 ώρες», αναφέρει ο κ. Μανιάτης και προσθέτει:

«Μια επένδυση των 3 δισ. €, που εμείς αδειοδοτήσαμε το 2011 με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, που επί ΣΥΡΙΖΑ δέχεται συνεχή πόλεμο δολιοφθοράς, που έχει δικαιωθεί 18 φορές στο Συμβούλιο Επικρατείας, που απασχολεί 2.500 εργαζόμενους.

Ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να καταλάβει ότι ο ορυκτός μας πλούτος με τις 100.000 θέσεις εργασίας, το 3.4% του ΑΕΠ, τα 2 δισ. € το χρόνο εξαγωγές, σηματοδοτεί τη σπουδαιότητα του κλάδου στην εθνική οικονομία. Πέραν της εμπάθειας, άγνοιας και ιδεοληψίας του, αποδεικνύει στην πράξη ότι δεν έχει τη δυνατότητα και τη γνώση να κατανοήσει την πολυπλοκότητα μιας μεγάλης επένδυσης».

«Εκεί που σταματάει η κοινήλογική αρχίζει η τυχοδιωκτική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Γι’ αυτό και είναι πολιτική καταστροφής, φτώχειας κι αδιεξόδων.Καταθλιπτικά ιδεοληπτικοί, επαγγελματικά  ανίκανοι, πανικόβλητοι ψεύτες, αγκαλιασμένοι οι Α. Τσίπρας και Π. Καμμένος καταστρέφουν τη χώρα.

Αντί να φεύγουν οι επενδυτές πρέπει να φύγει η κυβέρνηση! Είναι πλέον η ουσιαστικότερη  προϋπόθεση για την ανάκαμψη της χώρας», καταλήγει ο κ. Μανιάτης.

ΣΕΒ: Να παρέμβει ο Πρωθυπουργός

Αντιδράσεις για την απόφαση της καναδικής εταιρείας ήρθαν και από πλευράς επιχειρηματικού κόσμου.

Από την πλευρά του, πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ «πολύ αρνητική εξέλιξη» την αποχώρηση της εταιρείας  και απηύθυνε έκκληση στον Πρωθυπουργό να παρέμβει ακόμη και τώρα. 

Ο ίδιος είπε ότι είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλία να φέρει εκ νέου σε επαφή τις δύο πλευρές -εταιρεία και κυβέρνηση. Σημείωσε όμως ότι από τα όσα έχει καταλάβει για την κυβέρνηση είναι «δύσκολα πολιτικά διαχειριζόμενο θέμα» και είπε ότι «μια συγκεκριμένη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ» δεν θέλει την επένδυση. «Η τοπική κοινωνία είναι διαιρεμένη» παρατήρησε ο κ. Φέσσας.

Aναλυτικά η ανακοίνωση της Eldorado Gold

”Η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” ή “Εταιρεία”) ανακοινώνει σήμερα σχέδιο για την αναστολή των επενδύσεων της στα ενεργά μεταλλεία, τα έργα ανάπτυξης και τα ερευνητικά έργα της στην Ελλάδα.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Eldorado και της ελληνικής θυγατρικής της, Ελληνικός Χρυσός, για εποικοδομητική συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος (Υπουργείο) και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, οι καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών ρουτίνας για την κατασκευή και την ανάπτυξη των έργων Σκουριών και Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, Β. Ελλάδα, συνεχίζονται. Oι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση επηρέασαν αρνητικά τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των έργων της Eldorado και τελικά εμπόδισαν την ικανότητα της Εταιρείας να προωθήσει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των μεταλλευτικών έργων.

Με εξαίρεση ένα πρόγραμμα συντήρησης των έργων και το απαραίτητο κόστος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η Eldorado και το Διοικητικό της Συμβούλιο αποφάσισαν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί καμία πρόσθετη επένδυση στα Μεταλλεία Κασσάνδρας (Ολυμπιάδα, Σκουριές, Στρατώνι) στη Χαλκιδική, καθώς και στα έργα Περάματος και Σαπών στη Θράκη, και σε οποιοδήποτε άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη χώρα. Τα κεφάλαια που έχουν προϋπολογιστεί να επενδυθούν σε κοινωνικές δαπάνες και ανάπτυξη υποδομών θα καταργηθούν. Ομοίως, θα επηρεαστούν τα φορολογικά έσοδα σε δημοτικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να τεθούν τα Μεταλλεία Σκουριών, Ολυμπιάδας και Στρατωνίου σε καθεστώς συντήρησης θα ξεκινήσουν στις 22 Σεπτεμβρίου 2017. Η αναστολή και παύση εργολάβων και εργαζομένων θα γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα. Οι εργασίες περιβαλλοντικής διαχείρισης και τα έργα συντήρησης θα συνεχιστούν με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος και των μεταλλευτικών εγκαταστάσεών μας. Η Εταιρεία εκτιμά ότι θα διατεθούν συνολικά 30 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) για την προετοιμασία της φάσης συντήρησης. Ενώ, τα σταθερά κόστη συντήρησης θα ανέρχονται κατά προσέγγιση στα 25 εκατομμύρια δολάρια (ΗΠΑ) ετησίως.

Η Εταιρεία επιπλέον, αναμένει λεπτομέρειες από την Ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την εκκρεμούσα διαδικασία διαιτησίας. Η Eldorado δεν έχει ακόμη λάβει επίσημη ειδοποίηση, αλλά είναι πεπεισμένη ότι οποιαδήποτε πιθανή διαιτησία θα αποδείξει και πάλι ότι η Εταιρεία τηρεί όλους τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς. Το Συμβούλιο της Επικρατείας (Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Ελλάδας) έχει επανειλημμένα επικυρώσει την εγκυρότητα των αδειών και της λειτουργίας μας με 18 θετικές για την Εταιρεία αποφάσεις μέχρι σήμερα.

Η Εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές επιλογές της στην Ελλάδα κατόπιν έγκρισης και έκδοσης των απαιτούμενων αδειών, σε συνεργασία με μια υποστηρικτική κυβέρνηση, ανοικτή σε συζητήσεις γύρω από τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών”.

 


σχετικα αρθρα