ΕΛΛΑΔΑ

Οι διαχρονικές «περιπέτειες» του ορυχείου στις Σκουριές

Δημοσίευση 11 Σεπτεμβρίου 2017, 21:31 / Ανανεώθηκε 11 Σεπτεμβρίου 2017, 21:45
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις "περιπέτειες" που έχει περάσει η "επένδυση" στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής παρουσιάζει μέσα από το κεντρικό δελτίο του ο "ΣΚΑΪ"

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα αναλυτικό ρεπορτάζ με όλες τις "περιπέτειες" που έχει περάσει η "επένδυση" στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής παρουσιάζει μέσα από το κεντρικό δελτίο του ο "ΣΚΑΪ" Πως από την εποχή Μποδοσάκη φτάσαμε στην σημερινή απόφαση της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός να παγώσει τις επενδύσεις της. Μεσολάβησαν διάφορα στάδια με συγκρούσεις ανάμεσα στους κατοίκους της περιοχής που αντιδρούσαν στην εξόρυξη του χρυσού και σε αυτούς που ήταν φανατικοί της επένδυσης. 

Προηγούμενοι επενδυτές αναγκάστηκαν  να φύγουν εξαιτίας αποφάσεων δικαστηρίων που έκαναν λόγο για μη σεβασμό του περιβάλλοντος από τους διαχειριστές των Μεταλλείων. Το 2011 ο καναδικός όμιλος Eldorando Gold εξαγοράζει την Ελληνικός Χρυσός και προσπαθεί να ξεπεράσει τους περιβαλλοντικούς σκοπέλους. Στις αρχές του 2013 η κατάσταση βγαίνει εκτός ελέγχου όταν μια ομάδα κουκουλοφόρων με μολότοφ και καραμπίνες μπαίνει μέσα στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός και καίει μηχανήματα ενώ έδεσαν και περιέλουσαν με βενζίνη τους φύλακες του εργοταξίου.

Τον Απρίλιο του ίδιου έτους το Συμβούλιο της Επικρατείας εγκρίνει την περιβόητη μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, δεν αλλάζει τίποτα ωστόσο ούτε σε συλλογικό επίπεδο με τις συμπλοκές στις Σκουριές να είναι σχεδόν καθημερινές ούτε σε πολιτικό επίπεδο με τα τότε κόμματα της αντιπολίτευσης να παροτρύνουν τους κατοίκους να λιντζάρουν δημάρχους. Για να φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο με την αναστολή των εργασιών από την Ελληνικός Χρυσός και τον κίνδυνο η επένδυση να τιναχθεί στον αέρα. Θύματα οι 2400 εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι.