Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Eldorado Gold, σχολιάζοντας τις δύο άδειες που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος σχετικά με το μεταλλείο χρυσού στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Ο ίδιος επεσήμανε πως το καλύτερο για την κυβέρνηση θα ήταν να μπει σε διάλογο με την εταιρεία απ το να προχωρήσει σε διαιτησία – όπως είναι η πάγια θέση του υπουργείου- ενώ σημείωσε ότι η Eldorado αναμένει την έκδοση και των υπόλοιπων αδειών. Παράλληλα τόνισε πως οποιαδήποτε κίνηση, γίνεται με βάση την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος τόνισε πως η εν λόγω απόφαση του υπουργείου είναι η απαρχή για τη συνέχιση των επενδυτικών δραστηριοτήτων τη εταιρείας στην Ελλάδα, αλλά όπως είπε η Eldorado αναμένει και την απόφαση της διαιτησίας που ορίστηκε για τις 15 Σεπτεμβρίου.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επιβεβαιώνει την λήψη των δύο αδειών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την επενδυτική της δραστηριότητα. Επίσης, απαριθμεί τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, οι οποίες - κατά την εταιρεία - είναι:

  • η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης
  • η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών
  • άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.

«Παράλληλα - καταλήγει η ανακοίνωση - η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, την σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».

Η απάντηση έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργείου Ενέργειας για έκδοση δύο αδειών για τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας. Με την πρώτη απόφαση τροποποιείται η άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού του χώρου απόθεσης στην περιοχή της Ολυμπιάδας, και επιτρέπεται «η διάθεση του λεπτομερούς υπολείμματος κατεργασίας του εργοστασίου εμπλουτισμού Ολυμπιάδας στο στεγανοποιημένο και υδραυλικά προστατευμένο -απομονωμένο τμήμα που προσδιορίζεται από τον ενοποιημένο χώρο απόθεσης 1-3, το δεξιό αντέρεισμα, την ανάντη παρειά του κατάντη αναχώματος και την λίμνη εκτάκτου ανάγκης του Μεταλλείου Μαύρων Πετρών».

Με την δεύτερη, χορηγείται στην Ελληνικός Χρυσός άδεια λειτουργίας νέου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού στην Ολυμπιάδα, διάρκειας τριών ετών, με τον περιορισμό η ποσότητα του επεξεργαζόμενου μεταλλεύματος ετησίως να μην υπερβαίνει τις 400.000 τόνους, όπως και να λαμβάνονται μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, τη συμμόρφωση προς τους κανονισμούς λειτουργίας και συντήρησης κ.α.

Ένταση έξω από το υπουργείο

Νωρίς το πρωί της Τετάρτης οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική επίσκεψη στο κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να υπογραφούν οι άδειες που εκκρεμούν, προκειμένου «να έχουμε και αύριο δουλειά», ενώ προειδοποίησαν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εκπρόσωποι των εργαζομένων της "Ελληνικός Χρυσός" εισέβαλαν στο κτίριο, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Λίγη ώρα αργότερα σημειώθηκε νέα ένταση, μετά από αίτημα να επιτραπεί η είσοδος σε νέα αντιπροσωπεία των εργαζομένων, που προσπάθησαν να μπουν στο κτίριο και οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά.

Περίπου δέκα εργαζόμενοι βρέθηκαν στον πρώτο όροφο του υπουργείου, όπου έκαναν κατάληψη, αναρτώντας πανό διαμαρτυρίας. Λίγο αργότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δέχτηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των εργαζομένων.  Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί εργαζόμενοι παραμένουν έξω από το υπουργείο Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, πορεία στους δρόμους του Πολύγυρου Χαλκιδικής πραγματοποίησαν σύζυγοι των Μεταλλωρύχων φορώντας κράνη και γάντια θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δηλώσουν παρούσες στον αγώνα που δίνουν οι άνδρες τους για εργασία. Την αγωνία τους μεταφέρει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του "Ant1" στο ρεπορτάζ του. Οι γυναίκες έφτασαν έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ όπου σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές θυροκόλλησαν το αίτημά τους.