Την ανησυχία του για τις καθυστερήσεις στο θέμα της αδειοδότησης που αφορούν την επένδυση της Eldorado στην Ελλάδα είχε εκφράσει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη τον περασμένο Μάρτιο Καναδός υπουργός Εμπορίου Φιλίπ Σαμπάν.

Ο Καναδός υπουργός Εμπορίου, αποκάλυψε σήμερα  σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι ο ίδιος είχε κάνει «κρούση» μέσω επιστολής του στον Έλληνα υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, εκφράζοντάς του «προβληματισμούς» αναφορικά με καθυστερήσεις σε χορήγηση αδειών στην Eldorado Gold.

Ο Σαμπάν υπογράμμισε στην επιστολή του ότι οι καναδικές εταιρείες αναμένουν να τυγχάνουν δίκαιης μεταχείρισης και η Eldorado έχει κάνει «ό,τι μπορεί ώστε να συμμορφωθεί με τους εθνικούς νόμους και κανονισμούς».

«Το κάνουμε αυτό πάντα όταν βλέπουμε ότι καναδικές εταιρείες που λειτουργούν στο εξωτερικό δεν έχουν δίκαιη µμεταχείριση αναφορικά με τα δικαιώματα και τους κανονισμούς σε εκείνη τη χώρα και θα ξαναθέσω το ζήτημα στον Έλληνα ομόλογό μου σε τηλεφωνική επικοινωνία», τόνισε ο Σαμπάν.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε μια καλή εμπορική σχέση. Ο Καναδάς αποτελεί μέρος της Ομάδας των Επτά (G7) και όταν ο Καναδάς μιλά, ο κόσμος ακούει», είπε χαρακτηριστικά.

Η απάντηση της Eldorado για τις άδειες στην Ολυμπιάδα

 Στο μεταξύ νωρίτερα σήμερα η καναδική εταιρία με νεότερη ανακοίνωσή της σχολίασε την έκδοση των δυο αδειών που αφορούν το μεταλλείο χρυσού στην Ολυμπιάδα χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως θετική.

Ο πρόεδρος της εταιρείας επεσήμανε πως το καλύτερο για την κυβέρνηση θα ήταν να μπει σε διάλογο ενώ σημείωσε ότι η Eldorado αναμένει την έκδοση και των υπόλοιπων αδειών. Παράλληλα τόνισε πως οποιαδήποτε κίνηση, γίνεται με βάση την προστασία του περιβάλλοντος.

Στην ανακοίνωσή της, η εταιρεία επιβεβαιώνει την λήψη των δύο αδειών, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την επενδυτική της δραστηριότητα. Επίσης, απαριθμεί τις υφιστάμενες εκκρεμότητες, οι οποίες - κατά την εταιρεία - είναι:

  • η έγκριση της τεχνικής μελέτης για το κλείσιμο των παλαιών εκμεταλλεύσεων του Μεταλλείου Ολυμπιάδας και η συναφής άδεια εγκατάστασης Η/Μ εξοπλισμού για την μονάδα λιθογόμωσης
  • η τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο εμπλουτισμού των Σκουριών
  • άλλα θέματα συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της λήψης απόφασης για τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές.

«Παράλληλα - καταλήγει η ανακοίνωση - η εταιρεία αναμένει πρόσθετη πληροφόρηση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με την επικείμενη διαιτησία, η οποία σύμφωνα με δημόσια δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, θα κοινοποιηθεί στην εταιρεία έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Με την έγκριση όλων των απαιτούμενων αδειών, την σαφήνεια αναφορικά με το αντικείμενο της διαιτησίας και μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο, η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις επενδυτικές τις δυνατότητες στην Ελλάδα, δεσμευόμενη ότι θα εφαρμόζει πάντα τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές».