Την ώρα που οι οδηγοί ταξί αντιδρούν με καταλήψεις διοδίων, λιμανιών και αεροδρομίων στην απόφαση για απελευθέρωση του επαγγέλματός τους, παρέμβαση πραγματοποίησε σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, ζητώντας την αφαίρεση των πινακίδων των οχημάτων, που πραγματοποιούν καταλήψεις, τον σχηματισμό δικογραφιών και την παραπομπή των ιδιοκτητών σε δίκες-εξπρές. Ειδικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μετά το χθεσινό έγγραφο του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, που ζητούσε να σταματήσει ο αποκλεισμός των αεροδρομίων, λιμανιών, δρόμων, δημοσίων κτιρίων κ.λπ. από ιδιοκτήτες ταξί, αλλά και ύστερα από ανάλογο έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρήγγειλε στους Εισαγγελείς Εφετών της χώρας να δώσουν εντολή στους κατά τόπους Εισαγγελείς Πρωτοδικών να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μην παρακωλύονται οι συγκοινωνίες και η λειτουργία εγκαταστάσεων κοινής ωφελείας, στις οποίες περιλαμβάνονται τα αεροδρόμια και τα λιμάνια.

Παράλληλα, ο κ. Τέντες σημειώνει ότι σε περίπτωση παρακώλυσης συγκοινωνιών αμέσως να σχηματίζονται δικογραφίες σε βάρος των υπευθύνων ιδιοκτητών ταξί και οι υποθέσεις αυτές να εκδικάζονται συντομότατα.

Ακόμη, υπογραμμίζεται στην παραγγελία του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού, ότι οι εισαγγελείς πρωτοδικών πρέπει να μεριμνούν, μέσω των αστυνομικών οργάνων, ώστε να εντοπίζονται όσοι ιδιοκτήτες ταξί αφαιρούν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν για τις καταλήψεις των οδών, λιμανιών, αεροδρομίων, κ.λπ.

Τέλος, οι εισαγγελείς πρωτοδικών πρέπει να μεριμνούν κάθε φορά που υπάρχει κατάληψη οδών κ.λπ. εάν παραβιάζεται το άρθρο εκείνο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που προβλέπει διοικητική ποινή αφαίρεσης αδείας κυκλοφορίας.


Kινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες ταξί με αιφνίδιες κινήσεις που αποφασίζονται τις πρωινές ώρες. Ήδη 50 ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται στα διόδια της Ελευσίνας και σηκώνουν τις μπάρες ούτως ώστε να περνούν ελεύθερα τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στην έξοδο Κύμης στην Αττική Οδό.

Στη Θεσσαλονίκη οι αυτοκινητιστές έχουν συγκεντρωθεί στα διόδια των Μαλγάρων όπου σήκωσαν τις μπάρες και επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των διερχόμενων οχημάτων.

Στις 3 μετά θα συγκεντρωθούν στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Μουδανιών στο ύψος της Βούλγαρη όπου θα διανείμουν μπουκαλάκια με νερό στους οδηγούνται που κατευθύνονται προς τη Χαλκιδική.

Οδηγοί ταξί από τη Θεσσαλονίκη κατευθύνονται αυτήν την ώρα στο συνοριακό σταθμό Δοϊράνης και στους Ευζώνους όπου θα προχωρήσουν σε οδικό αποκλεισμό.

Άνοιγμα όλων των διοδίων, για την ελεύθερη διέλευση των οχημάτων από τις 12 μέχρι τις 2 το μεσημέρι, περιλαμβάνει η σημερινή μορφή διαμαρτυρίας των οδηγών ταξί της Θεσσαλίας, σε ευθεία γραμμή συνεννόησης και με τους λοιπούς επαγγελματίες τους κλάδου ανά την χώρα. Καθώς, οι οδηγοί ταξί, λόγω και του Σαββατοκύριακου, δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα στις μετακινήσεις των πολιτών. Η σκέψη φαίνεται να είναι, η ίδια τακτική, να ακολουθηθεί και για το Σαββατοκύριακο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στις μετακινήσεις.

Σε ότι αφορά στην Θεσσαλία, στα διόδια Πυργετού βρίσκεται αντιπροσωπεία οδηγών ταξίδι από την Λάρισα, στα Μακρυχωρίου από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και στα Μοσχοχωρίου από τον Βόλο.

Ωστόσο «στρατηγικό» σημείο συνάντησης παραμένουν τα Τέμπη, όπου υπάρχει και σημαντικό αριθμός ταξί, και θα ακολουθήσει και σήμερα γενική συνέλευση προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την συνέχεια.

Σε συμβολική κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας του Ηρακλείου, προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι ιδιοκτήτες και οδηγοί ταξί, μετά τη συνέλευση που πραγματοποίησαν στο Εργατικό Κέντρο, όπου αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν, πεζή, σε πορεία στο κέντρο της πόλης και σε κατάληψη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ πριν τη γενική συνέλευση οι εκπρόσωποι των ταξιτζήδων είχαν συνάντηση με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Γιάννη Κουράκη.


Στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, οι ταξιτζήδες έχουν κλείσει έως τις 11 το δρόμο στο ύψος των Λαστέϊκων.

Στην Κέρκυρα έχουν ήδη καταλάβει τα εκδοτηρια εισιτηρίων στο Αχίλλειο και η τάση είναι να κάνουν κινητοποιήσεις στο αεροδρόμιο.