ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι παραλίες της Αττικής που απαγορεύεται η κολύμβηση - Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2017, 16:12 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2017, 17:27
Αυτές είναι οι παραλίες της Αττικής που απαγορεύεται η κολύμβηση - Τι λέει το ΚΕΕΛΠΝΟ
Facebook Twitter Whatsapp

Σοβαρή οικολογική ρύπανση έχουν υποστεί παράλιες στη Σαλαμίνα και στο νότιο τμήμα της Αθήνας από την βύθιση που δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σοβαρή οικολογική ρύπανση έχουν υποστεί παράλιες στη Σαλαμίνα και στο νότιο τμήμα της Αθήνας από την βύθιση που δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II».

Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του απαγορεύει την κολύμβηση στα θαλάσσια ύδατα των περιοχών της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία έχουν υποστεί φαινόμενα βραχυπρόθεσμης ρύπανσης, και μέχρι την αποκατάσταση τους, όπως αυτές αναφέρονται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο η κολύμβηση απαγορεύεται :

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Β.  Επισημαίνεται η ανάγκη σήμανσης από τους υπεύθυνους των πραναφερόμενων ακτών κολύμβησης με ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε αφού ενημερωθούν από τις αρμόδιες Δ/νσεις Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικών Ελέγχων να τοποθετήσουν απαγορευτικές πινακίδες στα σημεία που κρίθηκαν ακατάλληλα για κολύμβηση. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται σε κατάλληλα  σημεία και να μη καταστρέφονται. 

Απαγορευτικό από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή στους κολυμβητές και συνιστά να αναβάλλουν τα μπάνια τους... επ' αόριστον. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: 

«Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση».

Τουλάχιστον 25 ημέρες θα διαρκέσει η απορρύπανση

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει... δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας.

Ακολούθως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και της εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την επιχείρηση.