ΕΛΛΑΔΑ

Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στο Σαρωνικό από drone- Συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο μηχανικός του «Αγία Ζώνη II»

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2017, 19:40 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2017, 21:10
Facebook Twitter Whatsapp

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται ο πλοίαρχος και ο μηχανικό του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στα χέρια των αρχών βρίσκονται ο πλοίαρχος και ο μηχανικό του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II» που προκάλεσε την ρύπανση του Σαρωνικού με την βύθιση του την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τον Alpha.

Σήμερα η Εισαγγελία Πειραιά άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της βύθισης του δεξαμενόπλοιου (καπετάνιος, ιδιοκτήτης και λοιποί) όπως προβλέπεται από το νόμο, για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση πέρασε ήδη στα χέρια ανακριτή, ο οποίος και θα ερευνήσει  για την ύπαρξη ευθυνών και σε όσους  είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Η άσκηση της ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος δρομολογεί ήδη δικαστικές διαδικασίες απολογιών των εμπλεκομένων τις επόμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται η έρευνα να επεκταθεί και προς άλλες κατευθύνσεις.

Π. Κουρουμπλής: «Υπερβολή να μιλάμε για οικολογική καταστροφή»

Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο επιθεώρηση των εργασιών, στον χώρο του ναυαγίου, και των επιχειρήσεων που είναι σε εξέλιξη σημείωσε «όλοι πονάμε με αυτό που έγινε, αλλά το να μιλάμε για οικολογική καταστροφή το θεωρώ υπερβολή και κυρίως να προβάλλουμε εικόνες της πρώτης και της δεύτερης μέρας».

Σε ό,τι αφορά το πώς έγινε το ναυάγιο, είπε πως οι έλεγχοι που θα κάνει το υπουργείο θα είναι αυστηρότατοι, ενώ προανήγγειλε και θεσμικές παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα ανέφερε πως η αρμοδιότητα του υπουργείου να ελέγχει αυτό το επίπεδο των σκαφών θα περάσει στους νηογνώμονες, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου θα συγχωνευθεί με τις Εσωτερικές Υποθέσεις του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, γιατί έτσι θα υπάρχει μεγαλύτερος και ποιοτικότερος έλεγχος των δραστηριοτήτων που μπορεί να υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Ο κ. Κουρουμπλής πρόσθεσε πως «κάθε μέρα που κάνουμε περιοδεία σε αυτούς τους χώρους διαπιστώνεται βελτίωση και εντείνουμε τις προσπάθειες».

Συγκλονιστικές εικόνες από drone 

Εικόνες που προκαλούν θλίψη αποτυπώνει ένα βίντεο που τραβήχτηκε από drone πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τόνους μαζούτ και πετρελαίου.

Το drone έχει καταγράψει εικόνες από  την Πειραϊκή, το Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο, όπου όλες αυτές τις ημέρες τα συνεργεία απορρύπανσης καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσουν τις ακτές από το πετρέλαιο που διέρρευσε μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».