ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας δρόμου για να καθαρίσουν οι ακτές - Συγκλονιστικές εικόνες του «πληγωμένου» Σαρωνικού

Δημοσίευση 15 Σεπτεμβρίου 2017, 22:25 / Ανανεώθηκε 15 Σεπτεμβρίου 2017, 22:05
Facebook Twitter Whatsapp

Το μέγεθος της οικολογικής «βόμβας» που σάρωσε τον Σαρωνικό αποτυπώνει ένα βίντεο που τραβήχτηκε από drone πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τόνους μαζούτ και πετρελαίου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Το μέγεθος της οικολογικής «βόμβας» που σάρωσε τον Σαρωνικό αποτυπώνει ένα βίντεο που τραβήχτηκε από drone πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν από τόνους μαζούτ και πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ» βυθίστηκε για άγνωστο λόγο στον Σαρωνικό Κόλπο, προκαλώντας τεράστια πετρελαιοκηλίδα που από διαρροή μαζούτ.

Το drone έχει καταγράψει εικόνες από την Πειραϊκή, το Παλαιό Φάληρο και τον Άλιμο, όπου όλες αυτές τις ημέρες τα συνεργεία απορρύπανσης καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια να καθαρίσουν τις ακτές από το πετρέλαιο που διέρρευσε μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Η σημερινή κατάσταση του Σαρωνικού δεν θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες απέραντου γαλάζιου που υπήρχαν κάποτε.Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η επιχείρηση απορρύπανσης αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου 25 ημέρες και τότε θα αναλάβει... δράση το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), το οποίο σε όλες τις περιοχές όπου υπήρξε απορρύπανση πετρελαιοειδών μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου θα πάρει δείγματα για να πιστοποιήσει την ασφάλεια και την καθαρότητα των ακτών και της θάλασσας. Ακολούθως αναμένεται να υπογραφεί συμφωνητικό καλής συνεργασίας μεταξύ του λιμεναρχείου των δημάρχων των περιοχών και της εταιρείας απορρύπανσης που έχει αναλάβει την επιχείρηση.

Άγνοια από τον  πλοιοκτήτη του «Αγία Ζώνη II»

Παρότι η πετρελαιοκηλίδα συνεχίζει την καταστροφική της πορεία, με νεότερες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ρύπανση έφτασε στο Καβούρι, ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη II» σε δηλώσεις του στον Realfm δήλωσε άγνοια για τα αίτια του ναυαγίου.

Ο ίδιος ανέφερε ότι με την βύθιση του πλοίου έχασε την περιουσία του και σημείωσε ότι το «Αγία Ζώνη II»  παρά την παλαιότητά του, το πλοίο ήταν συντηρημένο, είχε επιθεωρηθεί και τα πιστοποιητικά ήταν εν ισχύ από την επιθεώρηση εμπορικών πλοίων.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος

Οι ισχυρισμοί του Θεόδωρου Κουντούρη φαίνεται ότι δεν «έπεισαν» την Εισαγγελία Πειραιά που άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος των υπευθύνων της βύθισης του δεξαμενόπλοιου (καπετάνιος, ιδιοκτήτης και λοιποί) όπως προβλέπεται από το νόμο, για βαρύτατες παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση πέρασε ήδη στα χέρια ανακριτή, ο οποίος και θα ερευνήσει  για την ύπαρξη ευθυνών και σε όσους  είχαν την υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα.

Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής συνελήφθησαν για δεύτερη φορά  ο πλοίαρχος και ο μηχανικό του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη II», σύμφωνα με τον Alpha.

Αλ. Τσίπρα: Να βρεθούν τα αίτια

Την λήψη μέτρων καθώς και την διαλεύκανση της υπόθεσης του ναυαγίου ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποίησε σήμερα στο Μαξίμου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την άμεση ανάκληση των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας που έχουν δοθεί με παράταση και τη διενέργεια έκτακτων ελέγχων.

Ακόμη, έδωσε εντολή για την άμεση διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου του Αγία Ζώνη ΙΙ και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων.

Ζήτησε επίσης την άμεση μεταφορά της αρμοδιότητας ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων, από τον Κλάδο Επιθεώρησης εμπορικών πλοίων στους Νηογνώμονες, για την έκδοση πιστοποιητικών αξιοπλοΐας.

Τέλος κάλεσε την συνδρομή περισσότερων πλοίων για ταχύτερη και πληρέστερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προειδοποιεί: Μην κολυμπάτε στον Σαρωνικό!

Μετά τη σημερινή δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, έρχεται και το επιστημονικό «άδειασμα» στον υπουργό Ναυτιλίας -και πρώην Υγείας- Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ προέτρεψε τους Αθηναίους να... μην σταματήσουν το κολύμπι στον Σαρωνικό.

Με ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ εφιστά την προσοχή στους κολυμβητές και συνιστά να αναβάλλουν τα μπάνια τους... επ' αόριστον.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποίησε αυτοψία στις παράκτιες περιοχές της Πειραϊκής, του Παλαιού Φαλήρου, της Γλυφάδας και της Βούλας, για να αξιολογήσει το πρόβλημα της ρύπανσης που έχει προκληθεί και να διερευνήσει τις πιθανές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία. Συνιστάται από το κλιμάκιο σε πρώτο χρόνο η αποφυγή της κολύμβησης και η έκθεση σε περιοχές με ρύπανση».

Σε ποιες παραλίες έπεσε απαγορευτικό

Η οικολογική «βόμβα» που είχε ως αποτέλεσμα την ρύπανση των ακτών σε Σαλαμίνα και τα νότια Προάστια οδήγησε το υπουργείο Υγείας να εκδώσει ανακοίνωση με τις παραλίες που απαγορεύεται το κολύμπι μέχρι νεωτέρας.

 Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο η κολύμβηση απαγορεύεται :

1. Από την ακτή κολύμβησης πλησίον της σχολής Ναυτικών Δοκίμων (Ακτή Θεμιστοκλέους 334) μέχρι και την παραλία της Φρεατίδας.

2. Στις ακτές κολύμβησης της περιοχής «Βοτσαλάκια».

3. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Αλίμου.

4. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

5. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

6. Σε όλες τις ακτές κολύμβησης του Δήμου Γλυφάδας.

7. Στον όρμο Λιμνιώνα, κατά μήκος της ακτής εκατέρωθεν του πέτρινου θεάτρου Σεληνίων, έμπροσθεν του ιστιοπλοϊκού ομίλου Σεληνίων και κατά μήκος της ακτογραμμής επί της οδού Ακτής Θεμιστοκλέους μέχρι την εκκλησία του Αγίου Νικολάου».

Πρωτοβουλίες δημάρχων

Πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι δήμαρχοι των παράλιων δήμων στον Σαρωνικό, για την αποτροπή ή τον περιορισμό της ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που εξαπλώθηκε στις ακτές.

Μετά τον δήμαρχο Σαρωνικού Γιώργο Σωφρόνη, ο οποίος προμηθεύτηκε πλωτό αντιρρυπαντικό φράγμα μήκους 1 χλμ, για προληπτικούς λόγους, ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, προχώρησε έγκαιρα στην πόντιση του πλωτού αντιρρυπαντικού φράγματος που μίσθωσε, προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος εκτεταμένης ρύπανσης των παραλιών της πόλης από την πετρελαιοκηλίδα.

Από νωρίς χθες ξεκίνησε η τοποθέτηση τριών χιλιομέτρων πλωτών αντιρρυπαντικών φραγμάτων, από την άκρη της χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ) με κατεύθυνση νότια προς την Αίγινα. Το φράγμα έχει ύψος 70 cm πάνω από το νερό ώστε να αποτρέπει κάθε πιθανή προσπέλαση της ρύπανσης προς τις ακτές.

Σε ανακοίνωση του δήμου σημειώνεται ότι η τοποθέτηση του φράγματος έγινε για λόγους πρόληψης και είναι το μεγαλύτερο σε μήκος που έχει χρησιμοποιηθεί σε παρόμοια περιστατικά. Για τους ίδιους λόγους υπάρχει μέριμνα και επιφυλακή των υπηρεσιών του δήμου, ως προς την διασφάλιση της παραλίας του παρακείμενου κάμπινγκ. Ειδικό όχημα καθαρισμού βρίσκεται σε ετοιμότητα να συγκεντρώσει και να απομακρύνει τα όποια συσσωματώματα μαζούτ ή σημεία πετρελαιοκηλίδας πλησιάσουν στην ακτή. Το όχημα είναι εφοδιασμένο με ειδικά πολυμερή, κροκκιδωτικά και ουσίες, ώστε να επεξεργάζεται και να διασπά άμεσα το συλλεχθέν απόβλητο, στα πρότυπα ενός συστήματος βιολογικού καθαρισμου, ο οποίος δεν έχει καθόλου επιβλαβείς επιπτώσεις για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Επίσης, συνεργεία καθαριότητας του δήμου ξεκίνησαν από νωρίς χθες το πρωί την περισυλλογή και των καθαρισμό των παραλιών Βούλας και Καβουρίου, από περιορισμένου μεγέθους συσσωματώματα μαζούτ που είχαν διασκορπιστεί στη θαλάσσια περιοχή.

Χθες, με δύο σκάφη που επιστράτευσε η Πολιτική Προστασία του δήμου, έγινε επιτόπια αυτοψία της ακτογραμμής της πόλης. Σε συνδυασμό με τις λήψεις από drone που χρησιμοποιήθηκε, εντόπισαν μια κηλίδα έκτασης περίπου πέντε στρεμμάτων, 3,2 μίλια ανοιχτά της Χερσονήσου της Πούντας (Χερσόνησος ΠΙΚΠΑ). Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον λιμενάρχη Σαρωνικού αλλά και τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για τις ενέργειες του δήμου και πήρε εν λευκώ εξουσιοδότηση να διαχειριστεί τον ενδεχόμενο κίνδυνο, όπως έχει ήδη σχεδιάσει.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης, πετυχημένης προληπτικής επιχείρησης για την προστασία των ακτών της πόλης ο δήμαρχος Γρ. Κωνσταντέλλος δήλωσε: «Μετά την άμεση και αποτελεσματική αντίδραση του δημοτικού μηχανισμού καταφέραμε σ' αυτή τη φάση να σώσουμε τις παραλίες της πόλης μας. Χωρίς να υπάρχει καμία αρμοδιότητα του δήμου για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, με αίσθημα ευθύνης από την πρώτη στιγμή αναλάβαμε δικές μας πρωτοβουλίες».