ΕΛΛΑΔΑ

Εμπλοκή με την απορρύπανση του Σαρωνικού - Κίνδυνος να διακοπεί η διαδικασία

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 18 Σεπτεμβρίου 2017, 15:47 / Ανανεώθηκε 18 Σεπτεμβρίου 2017, 19:14
Εμπλοκή με την απορρύπανση του Σαρωνικού - Κίνδυνος να διακοπεί η διαδικασία
Facebook Twitter Whatsapp

Η πετρελαιοκηλίδα έφτασε και στη Σαρωνίδα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει λόγω... γραφειοκρατίας αυτή τη φορά η διαδικασία απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου, καθώς, σύμφωνα με σημερινές πληροφορίες, το πλοίο στο οποίο «αντλείται» και αποθηκεύεται το πετρέλαιο από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι ένα πλοίο του οποίου τα πιστοποιητικά λήγουν αύριο.

Την ίδια στιγμή, η πετρελαιοκηλίδα ξακολουθεί, ακόμα και σήμερα, επτά ημέρες μετά, να δείχνει επεκτατική διάθεση, καθώς η δειγματοληψία έδειξε ότι υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα.

Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ρύπανσης στη τροφική αλυσίδα, επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς ακόμα για να εκτιμηθούν, ωστόσο όπως σημειώνουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό θα υπάρξουν.

Κίνδυνος να διακοπεί η απορρύπανση

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί η διαδικασία απορρύπανσης, καθώς το πλοίο στο οποίο «αντλείται» και αποθηκεύεται το πετρέλαιο από το βυθισμένο «Αγία Ζώνη ΙΙ» είναι ένα πλοίο του οποίου τα πιστοποιητικά λήγουν αύριο.

Ο πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» ζήτησε κατά το πρότυπο του δικού του πλοίου να υπάρξει παράταση και το υπουργείο αρνήθηκε. Τελικά, λύση βρέθηκε και τη θέση του εν λόγω πλοίου θα πάρει ένα άλλο, το οποίο, ωστόσο δεν κατανομάζεται.

Νωρίτερα, ο κ. Κουντούρης, πλοιοκτήτης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» υποστήριζε ότι δεν μπορεί να βρει πλοίο πριν από την Πέμπτη. 

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, έχουν απαντληθεί 1.500 τόνοι καυσίμου.

Επιβάρυνση και στη Σαρωνίδα

Παράλληλα, μια πρώτη δειγματοληψία του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, για τη διερεύνηση των επιπτώσεων της πετρελαιοκηλίδας του «Αγία Ζώνη ΙΙ» έδειξε ότι πιθανότατα υπάρχει ρύπανση και στη Σαρωνίδα, αλλά δεν μπορεί να εκτιμηθεί επαρκώς, αν δεν βγουν τα αποτελέσματα της λεπτομερούς ανάλυσης. Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται σήμερα από τη Βούλα μέχρι την Ανάβυσσο, καθώς μέχρι τη Γλυφάδα η απαγόρευση για το κολύμπι είναι σε ισχύ.

«Είδαμε ότι κάποια δείγματα τα οποία πήραμε από τη Σαρωνίδα την Πέμπτη είναι επιβαρυμένα. Όχι όπως είναι στη Γλυφάδα, αλλά υπάρχει επιβάρυνση. Η συγκεκριμένη δειγματοληψία έγινε μετά από τηλεφώνημα που δεχθήκαμε από κάποιους πολίτες οι οποίοι μένουν κοντά στην περιοχή», δηλώνει ο διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιάννης Χατζηανέστης.

Για το αν οι κάτοικοι μπορούν να κολυμπήσουν στην περιοχή, ο κ. Χατζηανέστης επιφυλάσσεται να απαντήσει μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της δειγματοληψίας. «Θα δούμε και εργαστηριακά τα νούμερα, αλλά αν δεν υπάρχει εμφανώς ρύπανση, δηλαδή μαύρες κηλίδες ή ιριδισμός στο νερό, τότε κατά την άποψη μου δεν υπάρχει πρόβλημα με την κολύμβηση. Πρέπει φυσικά να δούμε και τα ακριβή αποτελέσματα».

Οι επιπτώσεις στην τροφική αλυσίδα

Ο ίδιος, πάντως, μιλώντας στο newpost.gr εμφανίζεται το ίδιο επιφυλακτικός για το πόσο θα επηρεάσει την τροφική αλυσίδα στο θαλάσσιο μέτωπο της Αττικής η πετρελαιοκηλίδα. 

Όπως τόνισε είναι «νωρίς ακόμα να διακινδυνεύσουμε μια πρόβλεψη για το κατά πόσο το ατύχημα θα επηρεάσει την τροφική αλυσίδα. Σίγουρα δεν συνίσταται στους αλιείς να ψαρεύουν στα συγκεκριμένα νερά, αλλά θα πρέπει να βγουν πρώτα τα αποτελέσματα των ερευνών και των μελετών που έχουν γίνει και στην συνέχεια θα μπορέσουμε να ενημερώσουμε τον κόσμο».

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηανέστη η επίδραση της πετρελαιοκηλίδας στην τροφική αλυσίδα θα φανερωθεί «μετά από ένα δίμηνο. Τότε θα μπορούμε υπεύθυνα να γνωρίζουμε αν όντως έχουν επηρεαστεί τα αλιεύματα».

Προσθέτει, δε, ότι «το νερό θα καθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες από το μαζούτ. Αυτό, όμως, που θα είναι επικίνδυνο θα είναι το ίζημα που θα βρίσκεται πιο πολύ στις ακτές». 

Πότε θα αποκατασταθεί η καταστροφή στον Σαρωνικό 

Μία εβδομάδα έχει περάσει από τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου ''Αγία Ζώνη ΙΙ'', που προκάλεσε οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό και οι ειδικοί κρούουν ''καμπανάκια'' κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες θα είναι πολλές.

Παρότι, ωστόσο, οι ειδικοί διαμηνύουν ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς θα έχει αποκατασταθεί, η αλήθεια είναι, όπως περιγράφεται από επιστημονικά χείλη, ότι θα κάνουμε μήνες, ίσως και χρόνια να κολυμπήσουμε στα νερά του Σαρωνικού και να φάμε ψάρια από την περιοχή. 

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Καρύδη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εξειδικευμένου στην υδατική τοξικολογία, ''τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα έχει αποκατασταθεί το μεγάλο μέρος της βλάβης που έχει προκληθεί, δηλαδή όσον αφορά την αναψυχή, δηλαδή το κολύμπι, αυτό σίγουρα θα μπορεί να επιτραπεί στους πολίτες σε 10 μήνες από τώρα. Ωστόσο, δεν γνωρίζω κατά πόσο τα υπόλοιπα συστατικά, που έχουν δημιουργησεί ''ιζήματα'' μαζούτ και βρίσκονται, ήδη, στο βυθό θα μπορέσουν να καθαριστούν σύντομα''.

Ο ίδιος εκτιμά, επίσης, ότι η αλιεία στην περιοχή θα πρέπει να καταστεί απαγορευμένη για τους επόμενους μήνες. ''Έχουν επηρεαστεί και τα ψάρια και οι τυχόν οστρακοκαλλιέργειες. Δύσκολο πλέον για την περιοχή στο άμεσο μέλλον να βγάλει καλό ψάρι για τον κόσμο, θα πρέπει να περιμένουμε πολύ για να ξαναφάμε παραγωγή Σαρωνικού''. 

Από την δική της πλευρά, η καθηγήτρια Χημείας Κωνσταντινή Σαμαρά, διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ μιλά στο newpost.gr για αποκατάσταση σε βάθος χρόνου: ''Θεωρώ ότι η ζημιά έχει επεκταθεί τόσο και σε ευρύ θαλάσσιο μέτωπο που θα αργήσει να αποκατασταθεί. Τοποθετώ χρονικά την αποκατάτασταση σε μήνες, μπορεί και κάποια χρόνια. 

Όσο και αν καθαριστεί το μεγαλύτερο μέρος της, κάτι το οποίο θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, έχουν, ήδη, δημιουργηθεί σβόλοι μαζούτ και λάσπης, τα οποία έχουν ''κάτσει'' στο βυθό και θα έχουν δυσκολία στο να απομακρυνθούν. 

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, τα ''αθέατα'' συστατικά που έχουν συσσωρευτεί στον θαλάσσιο χώρο του Σαρωνικού, γιατί μπορεί το μεγάλο κομμάτι σταδιακά να καθαριστεί, όμως, θα μείνουν πολλά βλαβερά στοιχεία, τα οποία θα επηρεάσουν μακροπρόθεσμα το θαλάσσιο οικοσύστημα.

''Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι το σημαντικό μέρος του καθαρισμού γίνεται με μη τοξικές μεθόδους, γεγονός που θα ελαχιστοποιήσει πιθανότα τις βλαβερές συνέπειες'' υπογραμμίζει η κ. Σαμαρά. 

Την ίδια στιγμή, ο κ. Τσιμπίδης μιλά για πρόσθετη καταστροφή σε περίπτωση που για τον καθαρισμό της περιοχής χρησιμοποιηθούν χημικά: ''Προς το παρόν θεωρώ ότι με ήπια μέσα, νερό και υφάσματα, μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Αν αργοπορήσουν, ωστόσο, περαιτέρω θα χρειαστούν χημικά, τα οποία θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το σημείο'', ενώ προειδοποιεί ότι αν δεν γίνουν εις βάθος ενέργειες και για τον καθαρισμό του βυθού, η περιοχή θα αποκαθαριστεί πλήρως μετά από 20 χρόνια....