ΕΛΛΑΔΑ

Ξέμειναν από πλοίο απάντλησης στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» - Για πλημμέλημα ο καπετάνιος του «ΛΑΣΣΑΙΑ»

του Σταύρου Μαρίνη - Δημοσίευση 20 Σεπτεμβρίου 2017, 19:14 / Ανανεώθηκε 20 Σεπτεμβρίου 2017, 22:25
Ξέμειναν από πλοίο απάντλησης στο «Αγία Ζώνη ΙΙ» - Για πλημμέλημα ο καπετάνιος του «ΛΑΣΣΑΙΑ»
Facebook Twitter Whatsapp

Από γκάφα σε γκάφα πέφτουν οι αρμόδιες αρχές σχετικά με το περιστατικό ρύπανσης στο Σαρωνικό,αφού από χθες έχει σταματήσει και η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Από γκάφα σε γκάφα πέφτουν οι αρμόδιες αρχές σχετικά με το περιστατικό ρύπανσης στο Σαρωνικό,αφού από χθες έχει σταματήσει και η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο "Αγία Ζώνη ΙΙ" αφού το πλοίο που την πραγματοποιούσε έκανε λαθρεμπόριο καυσίμων

Το πλοίο «ΛΑΣΣΑΙΑ» καθώς και το φορτίο του κατασχέθηκε από το Λιμενικό Σώμα ενώ συνελήφθησαν ο πλοίαρχος και ο α' μηχανικός, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν 100 τόνοι λαθραίου πετρελαίου. Σύμφωνα με τον τελωνειακό κώδικα τους ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για λαθρεμπορία καυσίμων από την Εισαγγελία Πειραιά. Οι δύο τους θα δικαστούν αύριο από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο

Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αύριο το πρωί νέο πλοίο αύριο το πρωί θα συνεχίσει την απάντληση των καυσίμων από το βυθισμένο "Αγία Ζώνη ΙΙ" . Τώρα όσον αφορά την πορεία απορρύπανσης έχουμε: 

 • Στην Ακτή Τζελέπη δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Ψυτάλλειας και εισόδου Λιμένα Πειραιά εντοπίστηκαν διάσπαρτοι, μικρού μεγέθους ιριδισμοί, οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν.
 • Στη Σαλαμίνα και στην ευρύτερη περιοχή όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και τριάντα (30) στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε έλεγχος στις ανατολικές ακτές της νήσου Σαλαμίνας και δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Περάματος, δεν βρέθηκαν ίχνη ρύπανσης.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Ζέας δεν παρουσιάστηκε νέα επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι εργασίες αντιρρύπανσης από συνεργείο της αναδόχου εταιρείας στον “Όρμο Αφροδίτης”. Μπροστά από την περιοχή της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων παραμένει πλωτό φράγμα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού από ξηράς με απορροφητικά υλικά. Στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερά βελτιωμένη. Παραμένουν τα πλωτά φράγματα που έχουν τοποθετηθεί στην περιοχή, ενώ επιχείρησε χθες συνεργείο τεσσάρων (04) ατόμων στη θέση Μπάτη Αλίμου. Τοποθετήθηκαν επίσης δύο ακόμη φράγματα στο Α' και Β' Αλίπεδο Αλίμου.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Ελληνικού η κατάσταση παρουσιάζεται σταθερή. Στην παραλία του Άγιου Κοσμά επιχείρησε χθες ιδιωτικό συνεργείο δεκατεσσάρων (14) ατόμων και μεμονωμένος εθελοντής. Μπροστά από το ΕΛΚΕΘΕ επιχειρεί συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας έντεκα (11) ατόμων, ενώ στην περιοχή του Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών (Ε.Ν.Ο.Α.) επιχειρούν συνεργείο καθαρισμού από την ακτή δώδεκα (12) ατόμων και μία αντλία.
 • Στην θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η -2η-3η -4η μαρίνα) η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρεί συνεργείο συνολικά τριάντα τεσσάρων (34) ατόμων της αναδόχου εταιρείας και τρεις (03) εθελοντές, ένα βυτιοφόρο και ένα πιεστικό μηχάνημα.
 • Στην εγκατάσταση “ARC-BALUX” η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη. Επιχειρούν τριάντα (30) άτομα ιδιωτικής εταιρείας, δύο (02) βυτία και πέντε (05) αντλίες. Έξω από την εγκατάσταση “ARC-BALUX” συνεχίζουν και επιχειρούν δύο (02) αντιρρυπαντικά σκάφη Λ.Σ., ένα (01) περιπολικό σκάφος Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα (01) αντιρρυπαντικό της αναδόχου εταιρείας.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης η κατάσταση κρίνεται βελτιωμένη. Στο Μεγάλο και Μικρό Καβούρι συνεχίστηκαν οι εργασίες καθαρισμού των ακτών. Στην περιοχή της Βουλιαγμένης δεν παρατηρήθηκε ρύπανση, ωστόσο παραμένουν προληπτικά τα πλωτά φράγματα κατά μήκος της ακτογραμμής της λουτρικής εγκατάστασης “ASTIR BEACH” και εντός του ξενοδοχειακού συγκροτήματος “ΑΣΤΕΡΑΣ”.
 • Στη θαλάσσια περιοχή Λαγονησίου δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση, ενώ παραμένουν τα πλωτά φράγματα στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “GRAND RESORT”.

Αεροσκάφος του Λ.Σ., απογειώθηκε απογευματινές ώρες χθες, προς επιτήρηση της θαλάσσιας περιοχής Σαρωνικού, μεταξύ Σαρωνίδας – Λαγονησίου – Βουλιαγμένης – Γλυφάδας – Ελληνικού – Πειραιά – ν. Σαλαμίνας και ν. Αίγινας. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Σαρωνικού Κόλπου δεν παρατηρήθηκε κανενός είδους θαλάσσια ρύπανση. Στο παραλιακό μέτωπο, από Σαρωνίδα μέχρι τον επιβατηγό λιμένα Πειραιά, δεν εντοπίστηκε θαλάσσια ρύπανση. Στην περιοχή μεταξύ ναυαγίου – φράγματος ναυαγίου – Κυνόσουρας – Όρμου Σεληνίων παρατηρήθηκαν ζώνες ελαφρού ιριδισμού εντός του φράγματος του ναυαγίου. Όλα τα αντιρρυπαντικά και τα περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. συνεχίζουν να πραγματοποιούν συνεχώς εργασίες απορρύπανσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέσα που επιχειρούν είναι πέντε (05) αντιρρυπαντικά σκάφη του Λ.Σ, δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ- ΕΛ.ΑΚΤ., επτά (07) ιδιωτικά αντιρρυπαντικά, συμπεριλαμβανομένου και του σκάφους «ΑΚΤΕΑ» της EMSA και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας τα οποία εκτελούν εργασίες ανάπτυξης, ευθέτησης πλωτών φραγμάτων και περισυλλογής.

Στον πλωτό γερανό, στο σημείο του ναυαγίου συνεχίζονται οι διαδικασίες απάντλησης και προετοιμασίας του εξοπλισμού για την πρόσδεση του νέου Δεξαμενοπλοίου που θα παραλαμβάνει τα καύσιμα από το βυθισμένο Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ».

Τι συμβαίνει με τα σαπιοκάραβα που παίρνουν πιστοποιητικά αξιοπλοοίας 

Είναι προφανές πως από την Κρήτη μέχρι την Αλεξανδρούπολη εκτελούν αποστολές εφοδιασμού, μεταφοράς και φόρτωσης καυσίμων πολλά μικρά τάνκερ, εξαιρετικά γερασμένα, κατασκευής -τα περισσότερα εξ αυτών- κατά τη δεκαετία του ’60 και άλλα πολλά κατά τη δεκαετία του ‘70. Τα σκάφη αυτά, που δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προδιαγραφές και τις οδηγίες ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λειτουργούν με παρατάσεις πιστοποιητικών αξιοπλοΐας, χωρίς τις απαιτούμενες από τον νόμο ασφάλειες για πρόκληση ρύπανσης, χωρίς τον αριθμό ανδρών που πρέπει να απαρτίζουν το κατά τον νόμο πλήρωμα. «Το Αγία Ζώνη ΙΙ» και το «Lassea» είναι δύο από αυτά τα «σαπάκια» που πλέουν στις θάλασσές μας με την ανοχή των θεσμικών οργάνων και με βάση τα «στραβά μάτια» που κάνει το Υπουργείο Ναυτιλίας. Πρόκειται για ένα δίκτυο συνενοχής και αλληλοκάλυψης ενός ισχυρού κυκλώματος.