ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση 80% στις πωλήσεις ψαριών λόγω της πετρελαιοκηλίδας

Δημοσίευση 21 Σεπτεμβρίου 2017, 12:33 / Ανανεώθηκε 22 Σεπτεμβρίου 2017, 09:58
Facebook Twitter Whatsapp

Σε «καραντίνα» ο Σαρωνικός - Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταστηματάρχες στην Βαρβάκειο βλέποντας τα ψάρια στους πάγκους του ανέγγιχτα από τους καταναλωτές, μετά την οικολογική ρύπανση του Σαρωνικού.

Ο κόσμος θορυβούμενος από τις εικόνες που βλέπει από τον μολυσμένο Σαρωνικό, περνά, κοιτά και φεύγει, από τους πάγους με τα ψάρια στο τέλος της ημέρας να καταλήγουν στους κάδους και το ταμείο να είναι μείον για τους καταστηματάρχες.

Η κάθετη πτώση στις πωλήσεις των ψαριών έχει προκαλέσει «πονοκέφαλο» στους καταστηματάρχες στην ψαραγορά της Βαρβάκειου κάνοντας λόγο για μείωση της τάξεως του 80% .

Παρά τις βεβαιώσεις των ψαράδων ότι τα ψάρια ουδεμία σχέση έχουν με τα νερά του Σαρωνικού, οι καταναλωτές παρόλα αυτά εμφανίζονται επιφυλακτικοί γυρίζοντας την πλάτη στους πάγκους.

Ταυτόχρονα, σε «καραντίνα» για τουλάχιστον έναν χρόνο πρέπει να μπει ο «χτυπημένος» από τη ρύπανση Σαρωνικός, όπως εκτιμούν οι ειδικοί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μαζούτ δεν θα φτάσει στο πιάτο του καταναλωτή.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελευθερία του Τύπου», σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι υδρογονάνθρακες έχουν αποδειχθεί καρκινογόνοι, γι' αυτό θα πρέπει να γίνονται τακτικοί έλεγχοι του θαλάσσιου περιβάλλοντος και όχι μόνο των ψαριών, αλλά και των οστρακοειδών και τυχόν παραγώγων των ψαριών, όπως το ιχθυάλευρο. Το τελευταίο παρασκευάζεται από ψάρια μη βρώσιμα για τον άνθρωπο και χρησιμοποιείται ως ζωοτροφή για κοτόπουλα (και άλλα πουλερικά), χοίρους και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Ο διατροφικός εφιάλτης «ζωντανεύει», με τον κίνδυνο σε πρώτη φάση να αφορά τα αφρόψαρα, αλλά έπεται και συνέχεια, όπως λέει ο Μάνος Δασενάκης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί χρόνια πρόεδρος (νυν μέλος) του Συλλόγου Ελλήνων Ωκεανογράφων:

«Πολλά από τα αφρόψαρα ήδη χάθηκαν. Όταν όμως το πετρέλαιο παραμείνει και κατακαθίσει, σειρά παίρνουν τα ψάρια του βυθού, όπως γλώσσες, μπαρμπούνια και χταπόδια».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δοθεί σε οστρακοειδή, καθώς «δεν μπορούν να μετακινηθούν και, άρα, να αποφύγουν τη ρύπανση».

Δεν είναι όμως μόνο τα ψάρια, καθώς εκφράζονται φόβοι και για ζωοτροφές που παρασκευάζονται από προϊόντα της θάλασσας, όπως το ιχθυάλευρο, με το οποίο τροφοδοτούνται κτηνοτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τους καταναλωτές να προτιμούν ψάρια και θαλασσινά από άλλες περιοχές, καθώς και από ιχθυοκαλλιέργειες ή κατεψυγμένα.