current views are: 11

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:13

ΣτΕ: Δικαίωση επτά δήμων για τον Υμηττό

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη, εξέδωσε 7 αποφάσεις με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις 7 Δήμων της Αττικής.

Δημοσίευση 15:13’

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη, εξέδωσε 7 αποφάσεις με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις 7 Δήμων της Αττικής.

Μετά τη δικαίωσή τους από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε  σήμερα -όπως ήταν αναμενόμενο- η δικαίωσή τους και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο λόγος για επτά Δήμους της Αττικής που είχαν προσφύγει για τα μέτρα προστασίας του Υμηττού που είχαν ληφθεί το 2011 με Προεδρικό Διάταγμα.

Οι δήμοι Κρωπίας, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Παπάγου-Χολαργού, Ηλιούπολης, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Παιανίας-Γλυκών Νερών και Γλυφάδας, το 2011 είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούσαν να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τον καθορισμό των μέτρων  προστασίας της περιοχής του όρους  Υμηττού  και των Μητροπολιτικών Πάρκων Γουδή-Ιλισσίων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Σπυρίδωνα Μαρκάτη, εξέδωσε 7 αποφάσεις με τις οποίες έγιναν δεκτές οι αιτήσεις των εν λόγω 7  Δήμων της Αττικής.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν και εκείνοι με τη σειρά τους όπως οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους, ότι το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα έχει πλημμέλεια γιατί εκδόθηκε χωρίς να τηρηθεί «η διαδικασία της προηγούμενης στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» και τελικά το ακύρωσαν.

Υπενθυμίζεται ότι με το Προεδρικό Διάταγμα του 2011 (τροποποιούσε παλαιότερο του 1978)  ο Υμηττός χωρίστηκε εκ νέου σε πέντε ζώνες, με τη σημαντικότερη την α’ ζώνη (απόλυτης προστασίας) να καταλαμβάνει το 88,5% του όρους (αυξήθηκε η προστασία από τα 76.000 σε 93.000 στρέμματα, επί συνόλου 105.000 στρεμμάτων). Στη ζώνη αυτή απαγορεύτηκε κάθε νέα δόμηση, καθώς η πρόβλεψη περί «αναψυκτηρίων» ουσιαστικά οδηγούσε στην ανέγερση κατοικιών.


σχετικα αρθρα