current views are: 12

22 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:30

Δεν είναι μόνο το «Αγία Ζώνη ΙΙ» που «μαυρίζει» τον Σαρωνικό – «Κουφάρια» πλοίων ρυπαίνουν τη θάλασσα

Την ώρα που τα συνεργεία καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να καθαρίσουν τα νερά του Σαρωνικού από τα απόβλητα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» το κουφάρι ενός άλλου δεξαμενόπλοιου ρυπάνει εδώ και δέκα χρόνια την Ελευσίνα

Δημοσίευση 18:30’

Την ώρα που τα συνεργεία καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να καθαρίσουν τα νερά του Σαρωνικού από τα απόβλητα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» το κουφάρι ενός άλλου δεξαμενόπλοιου ρυπάνει εδώ και δέκα χρόνια την Ελευσίνα

Δυο εβδομάδες ολοκληρώνονται από το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη ΙΙ» και ο Σαρωνικός δεν λέει να συνέλθει από το «σοκ» που του προκάλεσαν οι τόνοι μαζούτ και πετρελαίου που διέρρευσαν από το δεξαμενόπλοιο.

Μετά την διήμερη παύση των επιχειρήσεων απάντλησης καυσίμων, οι διαδικασίες ξεκίνησαν ξανά στο σημείο του ναυαγίου από το δεξαμενόπλοιο «Siros» στην θέση του «Lassea» του οποίου έληξαν τα πιστοποιητικά ασφαλείας του ενώ μετά από έλεγχο λιμενικών και τελωνειακών στις δεξαμενές έρματος του πλοίου εντοπίστηκαν ποσότητες πετρελαιοειδών μιγμάτων χωρίς τα νόμιμα παραστατικά.

Από το «Αγία Ζώνη II» στο «SLOPS»

Την ίδια που τα συνεργεία καταβάλουν τιτάνια προσπάθεια να καθαρίσουν τα νερά του Σαρωνικού από την μόλυνση από τα απόβλητα του «Αγία Ζώνη ΙΙ» το κουφάρι ενός άλλου δεξαμενόπλοιου ρυπάνει εδώ και δέκα χρόνια την Ελευσίνα.

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο «SLOPS» που βρίσκεται παρατημένο στην τύχη του στον όρμο της Βλύχας στην Ελευσίνα αποτελεί μια επικίνδυνη τοξική απειλή για το θαλάσσιο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας αν δεν ληφθούν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα.

Το δεξαμενόπλοιο είναι αφημένο στην τύχη του από το 2007 στο διαλυτήριο πλοίων της εταιρείας «Αφοί Σάββα ΕΠΕ», έπειτα από έκρηξη που είχε εκδηλωθεί σε αυτό το 2000, οπότε και ξεκίνησε η διάλυσή του με την αποκοπή των ελασμάτων του περιβλήματος της πλώρης, όπως επίσης και των υπερκατασκευών και των καταστρωμάτων.

Δέκα χρόνια μετά την προσάραξή του για διάλυση και αφού εν τω μεταξύ ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας του διαλυτηρίου, το πλοίο παραμένει μέσα στη θάλασσα παντελώς διαβρωμένο, με άμεσο κίνδυνο να κοπεί στη μέση και να εκχυθούν τα πετρελαιοειδή επικίνδυνα απόβλητα στο θαλάσσιο περιβάλλον, προκαλώντας μεγάλης κλίμακας περιβαλλοντική ζημιά στο οικοσύστημα του κόλπου της Ελευσίνας, το οποίο τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης.

Πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού (30/1/2017) το δεξαμενόπλοιο «SLOPS» χαρακτηρίστηκε ως επικίνδυνο και επιβλαβές, μεταξύ άλλων 22 πλοίων που βρίσκονται εγκαταλειμμένα στον κόλπο της Ελευσίνας, 4 μήνες μετά δεν έχει προβεί σε καμία άλλη ενέργεια.


σχετικα αρθρα