Ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Πέτσιος μας αποκαλύπτει 9 ψυχολογικά –και όχι μόνο– τρικ για να μην πάρουμε γραμμάριο στις διακοπές1. Να είσαι ρεαλίστρια
Μη σου γίνει εμμονή το τι θα φας και τι θα πιεις. Ασχολήσου με ευχάριστες δραστηριότητες -κολύμπι, ρακέτες ή μια βόλτα κατά μήκος της παραλίας το βραδάκι-, που είναι πιο ωραία από ένα δεύτερο ποτό.

2. Προνόησε

Σκέψου από πριν τι θα παραγγείλεις. Φέρε στο μυαλό σου τι θα έτρωγες αν ήσουν σπίτι και φρόντισε να μη μένεις πολλές ώρες νηστική, μιας και έτσι σίγουρα θα ξεφύγεις με την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσεις.

3. Τροποποίησε

Αν δεν υπάρχει καλαμάρι ή ψάρι φρέσκο και ψητό, μπορείς να ζητήσεις μικρότερη μερίδα από το κύριο πιάτο (π.χ., καλαμαράκια τηγανητά ή γαριδομακαρονάδα με μακαρόνια ολικής), με περισσότερα λαχανικά ή σαλάτα κι όχι πατάτες τηγανητές.

4. Πρώτα τη σαλάτα

Ξεκίνησε το γεύμα με μια ελαφριά σαλάτα και προχώρησε στο κύριο πιάτο ή στους θαλασσινούς μεζέδες τρώγοντας αργά κι όχι λαίμαργα.

5. Μοιράσου

Μια καλή τεχνική είναι να μοιραστείς με την υπόλοιπη παρέα το πιάτο σου. Έτσι θα περιορίσεις διακριτικά το μέγεθος της μερίδας που θα καταναλώσεις και θα ευχαριστήσεις και τους άλλους. Να θυμάσαι: Η ποικιλία και η απόλαυση δεν είναι ανάλογες της ποσότητας.

6. Δοκίμασε, μη φας όμως παραπάνω

Φάε ελάχιστη ποσότητα από τα πιάτα που θέλεις, για να μην έχεις βραδινούς εφιάλτες από τη δυσπεψία. Απόφυγε τα πολλά λάδια και τις σάλτσες. Τέλος, ζήτησε φρούτα για επιδόρπιο ή μοιράσου το επιδόρπιο με κάποιον.

7. Προσοχή στην παρέα

Η φιλική συζήτηση και ατμόσφαιρα στο τραπέζι πολλές φορές μετατρέπονται σε διαγωνισμό διατροφικής κραιπάλης. Σαν να πασχίζουμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας ότι είμαστε πιο καλοφαγάδες από άλλους. Μην έρθεις σε δύσκολη θέση με τις επιλογές των υπολοίπων, διότι η σχέση του καθενός με το φαγητό είναι ιδιαίτερη και σεβαστή. Απόφυγε δηλώσεις του τύπου «Εγώ δεν θα φάω, προσέχω, κάνω δίαιτα» κ.λπ., γιατί τότε μάλλον θα συμβεί το αντίθετο...

8. Παρατήρησε

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνεις περιθώρια για σχόλια στις διατροφικές επιλογές σου. Αντ’ αυτού, παρατήρησε τους άλλους πόσο γρήγορα, ασυναίσθητα και αλόγιστα τρώνε. Έτσι θα έχεις όλο το χρόνο να απολαύσεις ψύχραιμα τα εδέσματα του τραπεζιού και θα αποφύγεις να κάνεις το ίδιο.

9. Προσοχή στα έξτρα

Δηλαδή στα επιδόρπια και στο αλκοόλ που μπορεί να έχουν πολλές θερμίδες.

10. Ψυχραιμία

Τέλος, να θυμάσαι ότι ο σκοπός των καλοκαιρινών εξόδων είναι η καλή παρέα και όχι η αλόγιστη πόση και βρώση. Δες τους μεζέδες ως το αλατοπίπερο της βραδιάς και ένα ποτήρι λευκό κρασί ως το απαραίτητο αξεσουάρ στο χέρι. Χειρίσου τα παραπάνω ως ανεξάρτητη επιλογή και όχι ως καταναγκασμό και υιοθέτησε αυτή τη λογική.

Πηγή: madamefigaro.gr