current views are: 9

29 Σεπτεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:04

Εκατοντάδες δικηγόροι στην «πρώτη» του υποψηφίου Προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού

Παρουσία εκαντοντάδων συναδέλφων του έδωσε την πρώτη του ομιλία ο υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

Δημοσίευση 11:04’

Παρουσία εκαντοντάδων συναδέλφων του έδωσε την πρώτη του ομιλία ο υποψήφιος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός.

«Πέρα από τα λόγια και τα προγράμματα, σημασία σε αυτές τις εκλογές έχουν και τα προσόντα, η ιστορία τους, η εμπειρία τους και η αποτελεσματικότητα τους γιατί 100 κιλά θεωρίας δεν κάνουν 1 γραμμάριο πράξεις». 

Αυτή ήταν η φράση του υποψηφίου Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του Δημήτρη Βερβεσού, που απέσπασε τα περισσότερα χειροκροτήματα το βράδυ της Πέμπτης από τους εκατοντάδες δικηγόρους που ήταν στην συγκέντρωση που οργανώθηκε για την αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας.

Και αυτό, προφανώς γιατί οι δικηγόροι έχουν βαρεθεί θεωρίες, μαξιμαλιστικά σχέδια, οράματα για το μέλλον, ενώ ήδη καλούνται να πληρώσουν υπέρογκες και εξωπραγματικές ασφαλιστικές εισφορές από τον νόμο Κατρουγκαλου. 

Την ίδια ώρα μάλιστα που η εφορία είναι εξωπραγματική και η ανεργία όλο και μεγαλώνει στον κλάδο.

Και αυτό φαίνεται και στην συγκέντρωση που έγινε στο ξενοδοχείο ZAFOLIA στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας (δυο βήματα από τον χώρο δράσης των μαχόμενων δικηγορών, τα δικαστήρια της Ευελπιδων) ήταν όλοι εκεί. Μικροί και μεγάλοι, παλιοί και νέοι.

Προφανώς γιατί, όπως οι ίδιοι οι δικηγόροι έλεγαν, «το επάγγελμα έχει αλλάξει, οι συνθήκες είναι τραγικές και πρέπει να υπάρξει συσπείρωση τώρα».

 Ίσως είναι και αυτός ένας λόγος που οι αίθουσες του ξενοδοχείου γέμισαν ασφυκτικά από δικηγόρους οι οποίοι κατέκλυσαν και το lobby του ξενοδοχείου, αλλά και τα σκαλιά και την είσοδο. Δεν έλειψαν μάλιστα και τα «παράπονα» από κάποιους που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα και που ζητούσαν «μεγάφωνα για να ακούμε», ενώ διαμαρτυρόταν στους συνεργάτες του Δ. Βερβεσού ότι «έπρεπε να βρουν μεγαλύτερες αίθουσες».

Στην εκδήλωση , τον υποψήφιο Πρόεδρο (και «φαβορί», όπως φάνηκε και από τον αριθμό των δικηγορών που πήγαν να του συμπαρασταθούν), προλόγισε με τα θερμότερα λόγια, ο σημερινός Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βασίλης Αλεξανδρής. 

Εκεί ήταν όντως «όλες οι γενιές» των δικηγορών. Και όχι μόνον ηλικιακά, μια και ήταν από ασκούμενοι μέχρι «παλιές καραβάνες», αλλά και από πολλούς κομματικούς χώρους. Προφανώς γιατί οι περισσότεροι δικηγόροι έχουν αντιληφθεί πια ότι μόνον ενωμένοι μπορεί να παλέψουν για τα δικαιώματα τους και όχι με κομματικά χρίσματα.

Ανάμεσα σε αυτούς που είδαμε στην εκδήλωση σταχυολογούμε  τους καθηγητές πανεπιστήμιου Λαδά, Κολοτουρο, Σταματόπουλο και Αλέξη Μητρόπουλο, τους βουλευτές και πρ. βουλευτές Μ. Αποστολάκη, Μιλτιάδη, Τζουμέρκα, Καρνιόλα, Π. Οικονόμου,τους δημάρχους Λ. Μιχο και Ν. Μπαμπαλο, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτισμού Π. Μπιτσαξή, τον αντιπεριφερειαρχη Γεωργόπουλο, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Δ. Καρέτσο,και της Ένωσης Ασκουμένων Ντούσκο, την αντιπρόεδρο της  Ένωσης Διαπραγματευτών Ελλάδος Όλγα-Ειρήνη Παπαευαγγελου, την Στυλιανή Γκαρτζονίκα αντιπρόεδρο της Ένωσης Δικαίου Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, αλλά και τον πρώην πρόεδρο της Γιάννη Αλαβάνο, τον Πρόεδρο του πειθαρχικού Συμβούλιου του Δικηγορικού Συλλόγου Χ. Αναλυτή, τον Πρόεδρο των Εμμίσθων δικηγόρων Α. Κουτσολάμπρο και πολλούς άλλους.
 Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε το ότι ανάμεσα στους δικηγόρους που ήταν εκεί για να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Βερβεσου, ήταν και αρκετοί που στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκαν υποψήφιοι με ψηφοδέλτια «αντίπαλα» του Δ Βερβεσου, όπως ο Β. Γαλετζάς (ψηφοδέλτιο Παξινού) αλλά και οι Αλέκος Παπατσώρης, Σταύρος Γεωργίου, Γιωργος Κλεφτοδημος, Κατερίνα Μαυροειδη, κάτι που δείχνει ότι οι δικηγόροι αυτή την φορά φαίνεται να ξεπερνούν τις όποιες κομματικές γραμμές.

Και βέβαια «στην πρώτη γραμμή» της συγκέντρωσης τα σημερινά μελή του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου, που συμπορεύονται χρόνια με τον Δ Βερβεσο , η Χριστίνα Τσαγκλη(γεν. γραμματέας), ο Θωμάς Καμμενόπουλος ( αντιπρόεδρος), ο Στ Αναλυτής, Γ Μπουλούκος (πρ.αντιπρόεδρος).

Οι Προτάσεις

Από τα όσα είπε ο Δ. Βερβεσος σταχυολογούμε αυτά που υποσχέθηκε να αγωνισθεί προκειμένου να πραγματοποιηθούν λέγοντας πως αρκετά είναι εφικτά και τονίζοντας πως δεν βάζει μαξιμαλιστικούς στόχους αλλά εφικτούς , ώστε να υπάρχουν αποτελέσματα: 
Ø  Ανώτατο όριο Ασφαλιστικών- φορολογικών βαρών (χωρίς πλειοδοσία)
Ø  κατάργηση του κλάδου εφάπαξ μετατροπή σε προαιρετικό- ιδιωτ. Ασφαλιστήριο συν/σως
Ø  απόσχιση επικουρικού από ΕΤΕΑΕΠ, κατάργηση 7%
Ø  δημιουργία ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης/διασφάλιση ώριμων συντ/κων δικαιωμάτων και κεφαλαιοποιητικό σύστημα με 25ετή ανακεφαλαιοποίηση
Ø  τακτοποίηση όλων των εκκρεμών ζητημάτων
Ø  επίδομα ανεργίας 120 ευρώ
Ø  τέλος επιτηδεύματος
Ø  αύξηση εκπιπτόμενων δαπανών με τυποποίηση επανεισαγωγής της παροχής ως είσπραξης έναντι της πράξης για εργολαβικά και στην άλλη αντικειμενικά η πληρωμή δεν οφείλεται στο δικηγόρο αλλά στο κράτος και το νόμο
Ø  επέκταση του θεσμού των επισφαλειών για δικαιολόγηση ανείσπρακτων αμοιβών
Ø  δημιουργία αποθεματικού στις δικηγορικές εταιρείες
Ø  αύξηση προεισπράξεων χαμηλών δικαστηρίων
Ø  pro bono υποθέσεις σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος
Ø  εξετάσεις ασκουμένων σοβαρές
Ø  υποχρεωτική διαιτησία για επιτάχυνση – αξιοποίηση διαμεσολαβητών

Έμμισθοι
Ø  Επαναφορά του ανώτατου μ.κ. για τους εμμίσθους των Δ.Τ.
Ø  Κατοχύρωση ελάχιστης αμοιβής εμμίσθου στο ύψος των λοιπών Π.Ε. του ίδιου εργοδότη
Ø  Εφαρμογή του νόμου για την εισφορά Προνοίας των παλαιών ασφαλισμένων (2/3 ο εργοδότης) σύμφωνα με το άρθρο 35 ν. 4387/16
Ø  Δημιουργία ειδικού τμήματος εμμίσθων στο ΔΣΑ
Ø  Τροποποίηση του κώδικα Δικηγόρων σε θέματα προστασίας εμμίσθων (άδειες, μισθολογικά, θεσμικά)

Οικονομικά ΔΣΑ
Ø  Άμεση περαιτέρω μείωση των μη ανελαστικών δαπανών – περιορισμός δαπάνης μισθοδοσίας
Ø  Ανακλιμάκωση ετήσιας συνδρομής
Ø  Η συνδρομή εξασφαλίζει έναν υγιή Δικηγορικό Σύλλογο και ο μέσος δικηγόρος χρειάζεται τον Σύλλογο

Κώδικας
Ø  μερική άρση ασυμβιβάστου
Ø  ενιαίο ψηφοδέλτιο
Ø  αποσαφήνιση του θεσμικού καθεστώτος των εμμίσθων συνεργατών

Ηλεκτρονική διακυβέρνηση

Ø  Αναβάθμιση ΙΣΟΚΡΑΤΗ

Ø  Δια βίου κατάρτιση δικηγόρων μέσα από σεμινάριο μέσω της επαναλειτουργίας του ΚΕΚ «ΘΕΜΙΣ»
Ø  Παρακολούθηση ροής δικογράφου με δημιουργία καρτέλας δικηγόρου για Πολιτικά, Ποινικά και Διοικητικά Δικαστήρια
Ø  Επαναλειτουργία του sms ειδοποίησης στα κινητά για προσδιορισμό, πινάκιο, απόφαση
Ø  Ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων
Ø  Συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Find a Lawyer
Ø  Έκδοση ψηφιακής ταυτότητας δικηγόρου
Ø  Αξιοποίηση του ΟΠΣ από το γραφείο μας (έκδοση προεισπράξεων αποϋλοποιημένων ενσήμων μέγαρα), έκδοση βεβαιώσεων – πιστοποιητικών.


σχετικα αρθρα