current views are: 10

4 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση12:25

Πνοή… Χόλιγουντ στη Σύρο: Ανοίγει σχολή κινηματογράφου στο νησί

Ποια είναι τα σχέδια του γνωστού σκηνοθέτη για την σχολή κινηματογράφου στο Κυκλαδίτικο νησί;

Δημοσίευση 12:25’

Ποια είναι τα σχέδια του γνωστού σκηνοθέτη για την σχολή κινηματογράφου στο Κυκλαδίτικο νησί;

Χολιγουντιανός αέρας φυσάει στη Σύρο! Το μεγαλόπνοο σχέδιο δημιουργίας σχολής κινηματογράφου και ενός στούντιο παραγωγής οπτικοακουστικών παραγωγών στην αρχόντισσα των Κυκλάδων, που συνέλαβε πριν από αρκετό καιρό, παρουσίασε με κάθε επισημότητα χθες στην Αθήνα ο διαπρεπής σκηνοθέτης ταινιών («Monster» και «Dominion») και φιλέλληνας Στίβεν Μπέρνσταϊν.

Πρόκειται για μια επένδυση εκατομμυρίων, η οποία, όπως είπε, έχει ως στόχο να δώσει ώθηση στο κομμάτι του κινηματογραφικού τουρισμού, στο οποίο η χώρα μας υστερεί κατά πολύ.

Όπως αναφέρει η «Δημοκρατία» και σύμφωνα με τον κ. Μπέρνσταϊν, η σχολή κινηματογράφου είναι έτοιμη, θα ανοίξει τις πύλες της σε περίπου έναν μήνα και η φοίτηση για τους Ελληνες θα είναι δωρεάν. Ανάμεσα στους καθηγητές που θα διδάσκουν την τέχνη της σκηνοθεσίας θα είναι φυσικά ο ίδιος καθώς και άλλοι σπουδαίοι συνάδελφοί του, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Οπως υπογράμμισε, ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια η σχολή να φτάσει τους 600, ακόμη και τους 700 μαθητές. Τα μαθήματα, ανέφερε, σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον δεν θα ξεπερνούν τις δύο εβδομάδες και θα έχουν μια γενική εισαγωγή. Αν και έχει βρεθεί ο χώρος της σχολής, δεν τον ανακοίνωσε μέχρι να επιβεβαιωθεί. Οσο για τις διαλέξεις που θα πραγματοποιούνται, τόνισε ότι θα μεταδίδονται ζωντανά στα νησιά.

Η πρόταση για τη μεγάλη αυτή επένδυση κατατέθηκε πριν από έναν χρόνο από τον ίδιο τον διεθνούς φήμης σκηνοθέτη. Και αυτό αφού στην αρχόντισσα των Κυκλάδων ο Μπέρνσταϊν ανακάλυψε το ιδανικό φυσικό κινηματογραφικό σκηνικό για το γύρισμα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών. «Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένα μεγάλο στούντιο, ίσως το μεγαλύτερο στον κόσμο» σχολίασε κ. Μπέρνσταϊν, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την ευγνωμοσύνη του επειδή τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε από τη Βουλή το σχέδιο νόμου, που πλέον διευκολύνει την πραγματοποίηση μεγάλων παραγωγών στη χώρα μας.

Δεν δίστασε όμως να τονίσει ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική μεταξύ των χωρών (όπως η Κροατία) που τα τελευταία χρόνια προσελκύουν τις μεγάλες διεθνείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. 

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν και οι συνεργάτες του Μπέρνσταϊν, ο καλλιτεχνικός διευθυντής κινηματογραφικών παραγωγών Τσαρλς Λι και ο πρωτοπόρος στην τέχνη του animation Μάρτιν Μενιέρ.

Τέλος, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος υποστήριξε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαιτέρως σημαντική και αποτέλεσμα μιας πολύ επίμονης και επίπονης δουλειάς, που ξεπέρασε τους 12 μήνες. Στόχος της είναι να φέρει στα νησιά αλλά και στη χώρα μας επενδύσεις σε έναν πολύ κρίσιμο τομέα, που μπορεί να δώσει σημαντική προστιθέμενη αξία τόσο στην οικονομία όσο και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

«Ερχομαι να φτιάξω ταινίες και υποδομές»

Ο σκηνοθέτης Στίβεν Μπέρνσταϊν δηλώνει λάτρης της χώρας μας και υποστηρίζει πως η Ελλάδα είναι το «δεύτερο σπίτι» του: «Ερχομαι στην Ελλάδα σχεδόν όλη μου τη ζωή. Εχει μια ομορφιά που με κάνει να θέλω να επιστρέφω, αλλά παράλληλα έχει και μια Ιστορία και έναν πολιτισμό που πιστεύω ότι είναι η βάση για όλους τους πολίτες του κόσμου» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι δεν έρχεται ως εκπρόσωπος χωρών, όπως οι ΗΠΑ, από την οποία κατάγεται, ή η Βρετανία, όπου έχει λάβει εκπαίδευση, αλλά ως εκπρόσωπος όλης της κινηματογραφικής κοινότητας. «Ερχομαι εδώ για να φτιάξω ταινίες μαζί με τους συναδέλφους μου από την Ελλάδα. Ο στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε υποδομές στην Ελλάδα και να ξεκινήσει μια διεθνής προσπάθεια ανάπτυξης της παραγωγής ταινιών στη χώρα σας» κατέληξε.


σχετικα αρθρα