current views are: 6

9 Οκτωβρίου 2017
Δημοσίευση16:31

Απάτες πολλών μεγαβάτ με το Κοινωνικό Τιμολόγιο – «Μαϊμού» δικαιούχοι φεσώνουν τη ΔΕΗ

Τα παραδείγματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν οργή και ίλιγγο. Κάτοχος βίλας στη Κηφισιά, 972 τετραγωνικών μέτρων, καταναλώνει 8.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, χρωστά εδώ και χρόνια στη ΔΕΗ 28.000 ευρώ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Δημοσίευση 16:31’

Τα παραδείγματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν οργή και ίλιγγο. Κάτοχος βίλας στη Κηφισιά, 972 τετραγωνικών μέτρων, καταναλώνει 8.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, χρωστά εδώ και χρόνια στη ΔΕΗ 28.000 ευρώ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Δεκάδες περιπτώσεις με «μαϊμού» δικαιούχους του Κοινωνικού Τιμολογίου που «φέσωναν» την ΔΕΗ αποκάλυψε πανελλαδική έρευνα της εταιρείας.

Τα παραδείγματα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν οργή και ίλιγγο. Κάτοχος βίλας στη Κηφισιά, 972 τετραγωνικών μέτρων, καταναλώνει 8.400 κιλοβατώρες το τετράμηνο, χρωστά εδώ και χρόνια στη ΔΕΗ 28.000 ευρώ, αλλά εμφανίζεται ως δικαιούχος Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Σε άλλη περίπτωση, δικαιούχος του ΚΟΤ είναι ιδιοκτήτης οικίας στην Καστέλλα, 760 τετραγωνικών, που καταναλώνει 7.500 κιλοβατώρες το τετράμηνο και οφείλει μέχρι σήμερα 32.000 ευρώ στη ΔΕΗ. Παράθυρο για να χωθεί στο ευνοϊκό καθεστώς του ΚΟΤ, που εξασφαλίζει έκπτωση έως και 42%, είχε βρει και ιδιοκτήτης μονοκατοικίας στη Δροσιά, έκτασης 180 τετραγωνικών, που παρουσιάζει κατανάλωση 13.000 κιλοβατώρες και χρωστά σήμερα 23.248 ευρώ.

Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις οι καταναλωτές είχαν δηλώσει ότι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Και αυτό είναι το βασικό κριτήριο για τη σχετική κατηγορία του ΚΟΤ.

Τα παράθυρα

Σε δεκάδες ή και εκατοντάδες περιπτώσεις, εύποροι καταναλωτές είχαν βρει, χάρη σε ένα διάτρητο σύστημα, «παράθυρα» ένταξης στο ΚΟΤ, όπου και παρέμεναν για χρόνια χρεώνοντας τη ΔΕΗ αλλά και αποκρύπτοντας, απ’ ό,τι φαίνεται, εισοδήματα και από την Εφορία, σύμφωνα με την εφημερίδα τα «Νέα». Είχαν όλοι δηλώσει ότι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, κάτι μάλιστα που η Εφορία είχε επιβεβαιώσει στη ΔΕΗ, όταν η τελευταία της το είχε ζητήσει, όπως είθισται, προκειμένου να χορηγήσει στους αιτόύντες τη σχετική έκπτωση. Τώρα μένει να φανεί αν ήταν αναληθή και τα στοιχεία που είχαν αναγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις και αν είχαν παρακάμψει τα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς η ΔΕΗ έχει αποστείλει τις υποθέσεις στις αρμόδιες ελεγκτικές και δικαστικές Αρχές.

Η έρευνα της ΔΕΗ αποκαλύπτει και μια δεύτερη κατηγορία, όσων δηλαδή δηλώνουν πολύ λιγότερα από τα πραγματικά τετραγωνικά του ρευματοδοτούμενου ακινήτου για το οποίο τους χορηγείται το ΚΟΤ. Την απάτη έφεραν στην επιφάνεια οι αυτοψίες που διενήργησε τελευταίως η επιχείρηση και οι οποίες αποκάλυψαν ότι επρόκειτο για βίλες με απίστευτα υψηλές καταναλώσεις και μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και εδώ η απάτη είναι πολλαπλή, δηλαδή τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς την Εφορία, αλλά και προς τους δήμους, (σ.σ. τα δημοτικά τέλη εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος με βάση τα τετραγωνικά). Και αυτό καθώς οι ιδιοκτήτες αυτής της κατηγορίας είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία στα συμβόλαια αγοραπωλησίας που προσκόμισαν τόσο στην Εφορία όταν απέκτησαν το ακίνητο όσο και στη ΔΕΗ προκειμένου να γίνουν πελάτες της.

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι προφανώς πολλά. Μεταξύ αυτών και πόσο έχουν κοστίσει σε όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές, μέσω των οποίων πληρώνεται το ετήσιο κόστος ύψους 100 εκατ ευρώ του ΚΟΤ; Τι εισοδήματα έχουν αποκρύψει από την Εφορία;

Τα κριτήρια

Υπογραμμίζεται ότι κριτήρια ένταξης στην κατηγορία του κοινωνικού τιμολογίου για άτομα με χαμηλό εισόδημα (ΚΟΤ 1) είναι το ετήσιο οικογενειακό να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο παιδί, με προϋπόθεση η τετραμηνιαία κατανάλωση να μην υπερβαίνει τις 1.500 κιλοβατώρες. Αλλά σε όλες τις περιπτώσεις που εντόπισε η ΔΕΗ, αυτή κυμαινόταν από 5.000 έως και πάνω από 10.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο. Δηλαδή πολύ πάνω όχι μόνο από τα όρια του ΚΟΤ, αλλά και από τη μέση κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, που ακόμη και όταν έχει τις ηλεκτρικές συσκευές σε φουλ λειτουργία, δεν υπερβαίνει το τετράμηνο τις 1.800-2.300 κιλοβατώρες.

Το καμπανάκι χτύπησε τους τελευταίους μήνες όταν το ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ έδειξε αφύσικα μεγάλη αύξηση των υπερβολικών καταναλώσεων ρεύματος. Επελέγησαν οφειλέτες – δικαιούχοι του ΚΟΤ που, παρότι χρωστούσαν μεγάλα ληξιπρόθεσμα ποσά, προστατεύονταν από το ευνοϊκό καθεστώς που απαγορεύει στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο ερώτημα γιατί χρειάστηκαν επιτόπου αυτοψίες, η απάντηση που δίνουν κύκλοι της ΔΕΗ είναι ότι η επιχείρηση δεν δικαιούται να έχει πρόσβαση στα Ε9 των καταναλωτών, αφού θεωρούνται προσωπικά δεδομένα. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι την εντατικοποίηση των ερευνών πυροδότησαν οι ενδείξεις ότι οι απάτες με το ΚΟΤ έχουν τελευταίως αυξηθεί επικίνδυνα.

Αναθεώρηση

Έχει πάντως τη σημασία του ότι το μοντέλο του ΚΟΤ βρίσκεται σε φάση ολικής αναθεώρησης. Αρκετές χιλιάδες από τους σημερινούς 680.000 δικαιούχους ενδέχεται να «κοπούν» μέσα στους επόμενους μήνες και να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξήσεις στα τιμολόγια, με βάση τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχει εισηγηθεί από το καλοκαίρι η ΡΑΕ προς το υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την περίοδο αυτή το υπουργείο αναζητά τη χρυσή τομή προκειμένου να βρεθούν εκτός ΚΟΤ μόνο όσοι πραγματικά δεν το δικαιούνται και όχι και νοικοκυριά που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Εν προκειμένω, η Αρχή έχει εισηγηθεί τέσσερις νέες κατηγορίες, με εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και κλιμακώνονται σε 40%, 60% και 80%, με βάση νέα κριτήρια, το ύψος των οποίων μένει να καθορίσει το ΥΠΕΝ. Η εισήγηση μιλούσε για εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τις καταθέσεις που εμφανίζονται στους λογαριασμούς των 680.000 δικαιούχων. Οσοι αποδειχθεί ότι δεν πληρούν τα κριτήρια που θα επιβάλει το ΥΠΕΝ, αντλώντας τα στοιχεία από το Taxis, θα χάσουν το ΚΟΤ.


σχετικα αρθρα